• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] szum i nieszczelnosc drzwi

mandecki

Nowy
Auto
Giulietta Benzina 1.4MA 170KM
czy ktos mial problem z szumem powietrza np. z przednich drzwi podczas jazdy z wiekszymi predkosciami? u mnie jadac ponad ok. 80 kmh slychac mocny swist jakby drzwi kierowcy byly nieszczelne. dodam, ze od czasu odbioru auta z salonu uszczelka byla lekko zdeformowana przy progu, zostala niedawno wymieniona, z tym ze swist sie utrzymal mimo nowej uszczelki.

Ale ile ponad 80? Bo przy 160 to już wszystko szumi, ale chyba najbardziej lusterka - duże są, to szumieć pewnie musi (we włoskim...). Jak coś świszcze przy 80 to bym reklamował. No i jeszcze pytanie o rodzaj szumu, bo świst chyba nie jest normalny, szum przy wyższych prędkościach (ale dużo wyższych) i owszem.

Szum o ktorym mowisz na 90% jest spowodowany lusterkami a konkretniej elementem ktory przytwierdza je do nadwozia. Mozesz zrobic prosty test - otworzyc okno i zakryc reka mocowanie lusterka do nadwozia. Mialem to samo, powyzej 80 byl dziwny szum i narastal wraz z predkoscia - jakby niedostrojone radio. Akurat u mnie wystepowal po stronie pasazera, po stronie kierowcy lusterko wymieniono jeszcze zanim kupilem samochod (demo car) Jest to wada fabryczna niektorych modeli, pozniej delikatnie przeprojektowali element mocujacy lusterka. Lusterko po stronie pasazera zareklamowalem w lubelskim autoryzowanym serwisie alfy, zostalo wymienione na gwarancji na nowszy model i problem zniknal ;)

Ostatnia edycja:
@ method

dzieki ogromne, dokladnie o to mi chodzilo, szum przypomina jakby niedostrojone radio. zglosze lusterko do aso, mam nadzieje ze nie beda mieli oporow przed wymiana. jesli prawidlowo rozumiem, chodzi o plastikowy element ktory mocuje lusterko do drzwi auta. ciekawi mnie tylko czemu szumi po stronie kierowcy a po stronie pasazera juz nie, w koncu elementy sa dokladnie te same?

@ Ciastek C

moja julka jest z wrzesnia 2011, czyli juz rok i 4 mce, moze zdazylem jeszcze zalapac sie na wade fabryczna.

To przyjrzę sie u siebie. Bo tez końcówka 2011. Ale dopier ona wiosnę, jak zacznę otwierać szyby ;)
Zastanawiam się po prostu kiedy przemodelowywali:confused:
Bo u mnie raczej cisza jest.
A zwykle przednia szyba jest otwarta tylko jak trzeba bilecik na parkingu wyjąć, a i to nie zawsze;) bo częściej to uchylam całe drzwi ;P

U mnie ten szum powodowały te aluminiowe listwy zintegrowane z uszczelkami. Wymieniono mi je (trzeba rozbierać całe drzwi) niestety .... niby lepiej je spasowali, ale szum delikatny pozostał, do tego jakiś spec pewnie pogubił jakieś zapinki i zaczeło brzęczeć w drzwich do tego doszedł dzwięk przy zamykaniu szyby :) Generalnie na jedno pomogli w 50% a na drugie zaszkodzili .... olej to :)

@mandecki
ciesze sie ze udalo sie trafic ;) moja jest z lipca 2011. Tak, chodzi o wyprofilowanie plastikowego elementu mocujacego lusterko do nadwozia ale jak zareklamujesz wymieniaja cale lusterko bo nie da sie inaczej. Gdyby mieli jakies "ale" moga sie skontaktowac z lubelskim serwisem (Automobile Torino) - mysle ze bez problemu potwierdza taka wymiane oraz ze taki zabieg jest skuteczny. U mnie tez problem byl po jednej stronie ale w historii samochodu byla wymiana lusterka po stronie kierowcy, jeszcze w POL-CAR Poznan gdzie go kupilem.

@Ciastek C

gdybys mial ta wade na pewno bys zwrocil uwage bo jest to bardzo charakterystyczny dzwiek i slychac go rownie dobrze przy zamknietych jak i otwartych szybach :) a kiedy dokladnie to przemodelowali i czy np. przemodelowane lusterka trafialy do wszystkich egzemplarzy tego nie wiem. W kazdym razie jak sprawdzalismy w systemie w serwisie lusterko wadliwe mialo inny kod niz to ktore bylo zamawiane na wymiane

Ostatnia edycja:
Koledzy ja tez mam taki dziwny szum i tez po stonie pasazera jak by uszczelka nie trzymała muse sobie to tez sprawdzic bo mam julke z sierpnia 2011 i gwarancja sie konczy

odswiezam temat bo wymienili mi w ASO wkladke lusterka kierowcy (i pasazera przy okazji bo przyszly w komplecie). sprawa ciekawa bo szum/swist/gwizd pomiedzy predkoscia przede wszystkim 80-120 kmh pozostal prawie taki sam, tylko.. zmienil sie na glosniejszy, oczywiscie ciagle tylko od strony kierowcy. myslicie ze to sprawa montazu tej wkladki? ktos mial jeszcze podobnie i czy po wymianie juz nie slyszy nic?

zeby szum zniknal musza wymienic cale lusterko bo szum jest powodowany przez element przytwierdzajacy je do nadwozia a samo mocowanie nie wystepuje oddzielnie, musi byc wymienione w komplecie z lusterkiem. O ile dobrze zrozumialem jesli wymienili Ci wkladke, czyli to co jest wewnatrz obudowy lusterka to nie moze wplynac na usuniecie tego szumu ;)

Nieszczelne tylne drzwi

Może ktoś z Szanownych Forumowiczów spotkał się z podobną przypadłością jak nieszczelność tylnych drzwi w Julce?
W moim przypadku chodzi o tylne lewe drzwi (za kierowcą).
Sprawa wygląda tak, że do samochodu stojącego na deszczu (zaznaczam, że nie jest to wynik wciskania gdzieś wody pod ciśnieniem w czasie jazdy) dostaje się woda.
Efektem jest mokry próg i wewnętrzna część uszczelki.
Wygląda to tak jakby woda wypływała spod wewnętrznej plastikowej obudowy drzwi w okolicach dolnej lampki.
Samochód był w ASO 2 razy i pomimo wymiany uszczelek problem pozostał.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

tak, przerabiałem temat i nie tylko ja zresztą. Deformują się plastikowe osłony wewnatrz drzwi pod tapicerką - te mocowane na stałe do blachy (oczywiscie wymiana uszczelek u Ciebie psu na bude bo woda dostaje się przez drzwi a nie uszczelke). Powstaje nieszczelność przez co woda przecieka na druga stronę i leci do środka zamiast po wewnętrznej stronie i w dół do ujścia. Tak jak piszesz widac skąd leci woda- w okolicach lampki miedzy blachą a tapicerką drzwi. Możesz podjechać na myjkę ciśnieniową (lać wodą tylko po szybie) i bedziesz fajnie widział skąd leci woda a najlepiej zademonstrowac to w aso jesli mają myjnie. U mnie uszczelniono tą szczeline jeszcze na gwarancji (nie pamiętam już czy jakąś masą czy silikonem) ale od tamtej pory spokój.

Ostatnia edycja:
Dzięki tx555. Brzmi mocno prawdopodobnie choć na razie tego oczami wyobraźni nie widzę, ale sprawdzę tak jak radzisz.
Myjką ciśnieniową co prawda lałem, ale może niezbyt sumiennie :)

W sumie wydawało mi się, że przed przedostawaniem się wody do wnętrza (także samych drzwi) chronią uszczelki zewnętrzne.
Muszę zlokalizować słaby element, bo mnie krew i woda zaleją :)

Pozdrawiam.

PS.
Znalazłem w sieci fotkę rozebranych drzwi od Julki.
U mnie woda wycieka tam gdzie zaznaczyłem strzałką.
Ale skoro woda dostaje się pomiędzy blachę a to czarne tworzywo to którędy powinna się wydostawać?
Choć w ogóle to sądzę, że nie powinna się tam dostawać wcale :confused:

attachment.php

tak, przerabiałem temat i nie tylko ja zresztą. Deformują się plastikowe osłony wewnatrz drzwi pod tapicerką - te mocowane na stałe do blachy (oczywiscie wymiana uszczelek u Ciebie psu na bude bo woda dostaje się przez drzwi a nie uszczelke). Powstaje nieszczelność przez co woda przecieka na druga stronę i leci do środka zamiast po wewnętrznej stronie i w dół do ujścia. Tak jak piszesz widac skąd leci woda- w okolicach lampki miedzy blachą a tapicerką drzwi. Możesz podjechać na myjkę ciśnieniową (lać wodą tylko po szybie) i bedziesz fajnie widział skąd leci woda a najlepiej zademonstrowac to w aso jesli mają myjnie. U mnie uszczelniono tą szczeline jeszcze na gwarancji (nie pamiętam już czy jakąś masą czy silikonem) ale od tamtej pory spokój.

Załączniki

• Drzwi-Julka.jpg
    Drzwi-Julka.jpg
    347.8 KB · Wyświetleń: 549
Ostatnia edycja:
woda nie powinna sie przedstawac na wewn. stronę tego plastikowego panela ale ponieważ ten plastik sie potrafi zdeformować to przepuszcza wodę, nie wiem ktorędy dokładnie ona sie przedostaje bo mnie nie było przy tym jak to naprawiali ale w każdym razie woda ścieka mniej wiecej w tym miejscu gdzie strzałka, moze to akurat najniżej polożony punkt . Uszczelki boczne drzwi nie mają z tym nic wspólnego bo jak pisałem to jest woda ktora sie dostaje przez szyby do srodka drzwi i powinna sciekać w dół i wylatywać spodem drzwi po zewn. stronie ale cześć wody dostaje sie do środka, potem po plastikowym progu ścieka na dywanik i przy większych ulewach po kilku dniach mamy małe akwarium ;)

koledzy a czy takowy szum nie dochodzi przypadkiem z miejsca gdzie szyba łączy się z uszczelka? też mam taki szum i raczej jest stały przy wyższych prędkościach, powiem szczerze wkurza mnie to... dziś 1 raz jechałem w dłuższą trasę po autostradzie i ciągle to słyszę przy lewym uchu;D jakaś rada?

dzisiaj przyjrzalem się tym uszczelkom a dokładnie uszczelkom zintegrowanym z listwą ozdobna i to jest chyba gwóźdź do trumny, bo obejrzałem drzwi lewe i drzwi prawe to ta listwa pewnie pod wpływem słońca lub czegos innego po prostu się zsuwa z ramy drzwi na zewnątrz, można ja było normalnie docisnąć i wskakiwala na swoje miejsce po czym po chwili znów się zsuwala. Trzeba by ja na jakiś klej albo silikon nałożyć na tą ramę to wtedy może by się nie zsuwala. Ktoś ma jakieś patenty na to?

koledzy a czy takowy szum nie dochodzi przypadkiem z miejsca gdzie szyba łączy się z uszczelka? też mam taki szum i raczej jest stały przy wyższych prędkościach, powiem szczerze wkurza mnie to... dziś 1 raz jechałem w dłuższą trasę po autostradzie i ciągle to słyszę przy lewym uchu;D jakaś rada?

Może warto zaklejać taśmą klejącą wątpliwe miejsca złączenia uszczelki z szybą i sprawdzać czy szum nie ustąpi. Po wykryciu miejsca gdzie szumi to już pewnie kwestia ustawienia (wepchnięcia) uszczelki bądź jej przesmarowania.
U mnie szumi z lewej strony z przodu tak jakby szyba nie była do końca domknięta.
Planuję to sprawdzić i naprawić ale jakoś zawsze coś ważniejszego jest do zrobienia (nie koniecznie przy samochodzie)

Może warto zaklejać taśmą klejącą wątpliwe miejsca złączenia uszczelki z szybą i sprawdzać czy szum nie ustąpi. Po wykryciu miejsca gdzie szumi to już pewnie kwestia ustawienia (wepchnięcia) uszczelki bądź jej przesmarowania.
U mnie szumi z lewej strony z przodu tak jakby szyba nie była do końca domknięta.
Planuję to sprawdzić i naprawić ale jakoś zawsze coś ważniejszego jest do zrobienia (nie koniecznie przy samochodzie)

no to to jest to samo o czym mówię, szum jakby szyba była minimalnie uchylona, i wg mnie to jest ta listwa srebrna ozdobna, ona się zsuwa z rantu drzwi i nie dociska dobrze szyby, sprawdzałem bo wcisnalem ja ile weszła i złapałem taśma do okola i ewidentnie się poprawiło, czyli najlepiej by było ja zdjąć i nałożyć na jakiś klej złapać taśma aż wyschnie i po problemie, tylko jaki klej żeby ew później można było to ruszyć bez lakieru;)

Amortyzatory
Powrót