• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Szklanki ocena stanu? Zawory jak regulowac? Potrzebna pomoc.

Piorek, nie zgodze się z Tobą. Wielkie fabryki kiedyś też były warsztatami, manufakturami itd. A rzemieślnik (prawdziwy) to fachowiec. Ech, szkoda że Ich obecnie tak mało.

- - - Updated - - -

MikeCz, sory, dopiero wszedłem do domu. Jutro po południu będę miał czas i podeślę fotki lub wymiary. Z rana mam pilny wyjazd. Ech żeby doba miała 48 godzin.....;)

Dobra trochę zajmowałem się autem bo miałem trochę czasu mierzyłem szklanki Suwmiarka Elektroniczna i wymiary mają 36x24 wiec te twoje dalej nie podejdą :)

[MENTION=76387]Ciemny57[/MENTION]: Ciekawe, to albo ciągle masz zlą suwmiarkę, albo zupełny unikat, jedyne TB które ma ine popychacze ;) Pokazuje ci dokładnie 24? Albo 24,xyz? Jak dawałem zdjęcia, to moje mierzyłem jak te wyjęte z silnika to i nowe (kupowane wedłuk kodu oryginałów) i mają oboje 25mm :)

P.S. Możesz wrzucić jakieś zdjęcie? I w jakim stanie masz czopy wałków?

Ostatnia edycja:
[MENTION=76387]Ciemny57[/MENTION]: Ciekawe, to albo ciągle masz zlą suwmiarkę, albo zupełny unikat, jedyne TB które ma ine popychacze ;) Pokazuje ci dokładnie 24? Albo 24,xyz? Jak dawałem zdjęcia, to moje mierzyłem jak te wyjęte z silnika to i nowe (kupowane wedłuk kodu oryginałów) i mają oboje 25mm :)

P.S. Możesz wrzucić jakieś zdjęcie? I w jakim stanie masz czopy wałków?

Jutro podeśle rano zdjęcia szklanek jak mierze suwmiarka :) oraz czopów na wale. Sam myślę ze to unikat jakiś :)

Bez tytułu.jpgBez tytułu.jpg

MikeCz, sory że tak długo nie odpisywałem. Polskie piepsz.ne szpitale. Cały dzień prawie z Mamą na izbie przyjęć. Zgroza. Ale do rzeczy. Przed naprawą swojej Gtv @ TbB kupiłem zestaw uszczelnień. A że tylko taki był dostępny a cena uszczelek pod pokrywy i świec na sztuki wychodziła większa zamówiłem:

To komplet do 164 2 TB - silnik 641.01. Niestety Simeringi nie takie jak do Gtv. Dokupiłem za chyba 52 zł - 2 szt. To różnice:

Nie mierzyłem bo zimno w garażu. Okularów nie wziąłem a więc i odczytać nie mogłem, na oko średnica wewnętrzna ta sama a na zewnątrz co innego. Wychodzi na to że może głowice były takie same w 641.02.
Trochę uszczelnień do 146 mi zostanie z tego kompletu, wiadomo część jeszcze może się przyda.
MikeCz, może wiesz kto ma wał od Gtv lub 164 ( nawet po obróceniu panewki), jak pisałem nie może mieć pęknięć i do szlifu na 0,25mm.? Pozdrawiam: Czarek.

Edit: Niestety nie udało mi się wkleić tu zdjęć. Znów czegoś się musze nauczyć.... Jak to ogarnę podeślę.IMG_20180216_211106.jpg

Załączniki

• IMG_20180216_210846.jpg
    IMG_20180216_210846.jpg
    76.1 KB · Wyświetleń: 15
Ostatnia edycja:
[MENTION=76387]Ciemny57[/MENTION]:
Ten twój silnik to chyba naprawdę unikat - bo masz pisany tylko jeden rodzaj popychaczy, tak jak by ssące i wydechowe były takie same :D A raczej poprostu jest to nieuzupełnione - naprzykład mojego auta w ogóole tam nie ma :D Ale te co tam są, to wydechowe i numer 60612178 - co jest dokładnie to same co mam ja - mam tu nawet pudełko od tych nowych EC na którym pisze ET3102 - O.E.No.60612178 (i to te co mierzyłem na zdjęciu :D) Więc naprawdę muszą być takie same :)
[MENTION=75188]Czarek GTV[/MENTION]:
Spoko, są ważniejsze rzeczy (chyba :D) od naszych Alf :) 641.01 to pierwsza wersja tego silnika co zakładana była na przełomie wersji starszej i nowszej (Super). Potem już były 641.02 (mam ja). Ciekawe że to zmienili. Niestety nie mam przy sobie suwmiarki (zostawiłem w kuferku z narzędziami w samochodzie), ale głowice akurat mam zdjęte w pokoju przy sobie, więc musiałem trochę improwizować ;) mierząc je i zewnętrzny wymiar u mnie to dokładnie 50mm a wewnętrzny 32mm (troche źle to wyszło na zdjęciu, ale jest :)):
zewnetrzne.jpgwewnetrzne.jpg

P.S. Hurra, mój 50 post więc mogę dorzucić swoją sygnaturę ;)

Ostatnia edycja:
MikeCz, w takim razie jednak silniki 641.01 miały inne głowice ( no chyba że kompletujący ten zestaw uszczelnień popełnili błąd). To właśnie te uszczelniacze jakie mam ( widoczne na Twoich zdjęciach).Lewy do Gtv jest ok, prawy jak coś mam 2 szt. Mogę oddać potrzebującym jak również część z tego kompletu co kupiłem a do Gtv nie podejdzie. Zrobię fotki nie potrzebnych mi uszczelek i wrzucę tu. Może komuś się przydadzą.

[MENTION=75188]Czarek GTV[/MENTION]: Jeszcze sobie przypomniałem, że zapomniałem odpowiedzieć na twe pytanie w sprawie wału. Niestety nie mam teraz żadnego innego silnika na części a raczej zapotrzebowanie na te wały - bo kolega co ma 166 TB to właśnie też poszukuje jakiegoś z GTV/164 żeby móc stwierdzić czy można go przerobić na taki co wszedł by do 166. Jakbym się na coś natknął to dam znać.

MikeCz - z Gtvlub z 164 nie da rady włożyć ( po przeróbkach ) do 166. W drugą stronę do Gtv ze 164 bez niczego a z 166 toczenie ( oczywiście czopy bez ruszania) .
Edit: No powiedzmy że się może dać... ale trzeba napawać część wału i obrobić bo ze 166 stacza się część... ;)

Ostatnia edycja:
MikeCz: Musze Cie zaskoczyć moje szklanki maja i tak inne wymiary :) dowód w załączonych zdjęciach :)
3.jpg2.jpg1.jpg

Idealnie siedzą w gazdach bez żadnych luzów :) :)

PS. I nie mów mi ze źle mierze bo mam bliska mi osobę która ma profesjonalny zakład obróbki skrawania :)

Ostatnia edycja:
@Ciemny75: A ja wytłumaczę ci dlaczego - te które mierzysz to wydechowe (które oprócz oryginału są naprzykład te OKP z linku, który podawałem na początku) a ja mierzyłem ssące bo myślałem że na te się odwołujesz że nie można użyć te INA z Audi/Mercedesa, którymi można je zastąpić :)
Albo masz ssące i wydechowe takie same? To byłoby naprawdę ciekawe :)

@Ciemny75: A ja wytłumaczę ci dlaczego - te które mierzysz to wydechowe (które oprócz oryginału są naprzykład te OKP z linku, który podawałem na początku) a ja mierzyłem ssące bo myślałem że na te się odwołujesz że nie można użyć te INA z Audi/Mercedesa, którymi można je zastąpić :)
Albo masz ssące i wydechowe takie same? To byłoby naprawdę ciekawe :)

Od początku pisze o wydechowych bo ssące mam w idealnym stanie bez jakich kol wiek ubytków :)
Ssące mam szersze i krótsze :) wiec nie są takie same. Gdzie mogę dostać podkładki pod zawory ssące? Oraz uszczelniacze do tych wałków? Morze orientujesz się za ile i gdzie można zregenerować wałki :)

A to przepraszam za nieporozumienie :) Wydechowe można nabyć od EuroCamsu (ET3847, kupowałem w CerMotorze) albo te OKP. Podkładki pod ssące spróbuj zapytać w ASO jak pisałem, ja tam jakieś kupowałem. I szklanki wydechowe będą miały takie wymiary jak podawałem. Co dotyczy regeneracji wałków, pytałem w polok.pl (są z okolic Katowic) i podali mi taką odpowiedź:
"Wszystkie podane ceny są cenami netto:
- Prace przygotowawcze do naprawy wałka 100zł,
- Weryfikacja uszkodzeń 10zł
- Napawanie + szlif jednej krzywki 70zł
- Napawanie + szlif czopu 85 zł
- Polerowanie wałka 50 zł
Ostateczna wycena regeneracji wałka zostanie określona po weryfikacji
uszkodzeń, w zależności od rodzaju i ilości uszkodzeń."

Co w wypadku tylnego, który jak się uda można nabyć nowy oryginał za cca 300PLN nie ma moim zdaniem sensu. U przedniego już daje większy sens, ale jednak różnica ceny nie była tak duża więc zdecydowałem się na ten nowy od Ajusy.

A to przepraszam za nieporozumienie :) Wydechowe można nabyć od EuroCamsu (ET3847, kupowałem w CerMotorze) albo te OKP. Podkładki pod ssące spróbuj zapytać w ASO jak pisałem, ja tam jakieś kupowałem. I szklanki wydechowe będą miały takie wymiary jak podawałem. Co dotyczy regeneracji wałków, pytałem w polok.pl (są z okolic Katowic) i podali mi taką odpowiedź:
"Wszystkie podane ceny są cenami netto:
- Prace przygotowawcze do naprawy wałka 100zł,
- Weryfikacja uszkodzeń 10zł
- Napawanie + szlif jednej krzywki 70zł
- Napawanie + szlif czopu 85 zł
- Polerowanie wałka 50 zł
Ostateczna wycena regeneracji wałka zostanie określona po weryfikacji
uszkodzeń, w zależności od rodzaju i ilości uszkodzeń."

Co w wypadku tylnego, który jak się uda można nabyć nowy oryginał za cca 300PLN nie ma moim zdaniem sensu. U przedniego już daje większy sens, ale jednak różnica ceny nie była tak duża więc zdecydowałem się na ten nowy od Ajusy.

Dobra wałki ogarnąłem.
Gdzie uszczelniacze dostane na te wałki?

Ostatnia edycja:
[MENTION=76387]Ciemny57[/MENTION]: Nie kupowałem ich, bo zamiana ich jest z tego co wiem raczej uciążliwa i moje wyglądają narazie OK. Zerknij na numerek oryginalny do ePeru i poszukaj w sklepach z częściami, nie powinien być problem ich zdobyć ;)

Wszystko już zakupiłem dziś rano sorrki że nie odp ale z braku czasu nie miałem kiedy dać wpisu na forum.
Cały rozrząd wymieniam od razu paski napinacz DENSO a pompa marki HEPU za wszystko wyszło niecałe 750zł.
Uszczelniacze kupiłem CORTECO zapłaciłem 53 zł z wysyłka.
Filtr oleju, olej LIQUI MOLY 10w60 syntetyczny 7l zapłaciłem 300zł.
Zawory popychaczy wydechowe 510 zł 6sztuk.
Świece BERU UX56 7 sztuk 125zł
I na koniec najważniejsze wałki rozrządu plus podkładki odkupiłem od znajomego po regeneracji w doskonałej cenie za 600zł komplet!

Za wszystko około 2400zł.

Zdam relacje jak silnik będzie już złożony i będzie można posłuchać pracy silnika wtedy nagram filmik jak pracuje.:)

Ciemny57, gratuluje dobrych zakupów. Ciekawy jestem jak się sprawdzą te regenerowane wałki. Pytałeś znajomego w jaki sposób były regenerowane?. Wrzuć fotki ze składania na FB. Powodzenia.
Edit: A co z uszczelkami pokrywy i na świece. Kupiłeś jakiś komplet czy na sztuki?

Ostatnia edycja:
[MENTION=76387]Ciemny57[/MENTION]: O ile oba wałki były dobrze zregenerowane to naprawdę dobry zakup! A na które szklanki się w końcu zdecydowałeś, te EuroCamsy?

Amortyzatory
Powrót