• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Szarpanie przy ruszaniu

odzi

Nowy
Auto
156 jtd (105)
Przed wymiana Bog wie czego radze:
1) sprawdzic czy silnik nie jest za mocno zaszlamiony nagarem.
rozwiaznie: olej o wyższym TBN.
2) Sprawdzic rury , szczególnie pomiedzy kolektorem a intercoolerem. (lubi sie przecierać)
3) Zobaczyc czy wężyki przelewowe od wtryskiwaczy nie za pekniete, mi wylewala sie przez nie ropka i zasysalo powietrze do baku.

Te trzy usterki byly powodem szarpania mi samochodziku. Największy wpływ miała tu jednak dziura w wężyku odpływowym. (wypunktowanie nr 3)

Pozdrawiam i życze płynnego ruszania:)

Ostatnia edycja:
Rozumiem że w punkcie:
1 nagar ten zbiera się na przepustnicy? a ten olej to jaki?
2 te rury o których piszesz mogą być przyczyną. Tylko czy jest tam dojście żeby to dokładnie sprawdzić i jak to sprawdzić?
3 tu nie rozumiem. ale mam nadzieje że mechanik (nie koniecznie od alfy) to połapie.

Jeżeli dwu mas jest dobry ( a tak mi powiedział mechanik) to skończyły mi się pomysły.

Przed wymiana Bog wie czego radze:
1) sprawdzic czy silnik nie jest za mocno zaszlamiony nagarem.
rozwiaznie: olej o wyższym TBN.
2) Sprawdzic rury , szczególnie pomiedzy kolektorem a intercoolerem. (lubi sie przecierać)
3) Zobaczyc czy wężyki przelewowe od wtryskiwaczy nie za pekniete, mi wylewala sie przez nie ropka i zasysalo powietrze do baku.

Te trzy usterki byly powodem szarpania mi samochodziku. Największy wpływ miała tu jednak dziura w wężyku odpływowym. (wypunktowanie nr 3)

Pozdrawiam i życze płynnego ruszania:)

łał, i już nie szarpie?!
pogratulować
rozwiń kolego wypunktowania bo aż nie do wiary...

Kolega chciał napisać że brak mocy związany z nieszczelnością układu powietrza oraz paliwa, wiąże się ze wstrząsami podczas ruszania, oczywiście zgadzam się że istnieją takie okoliczności, sam wiem po swoim przypadku, jednakże objawia się to również czarnym dymem jeżeli chodzi o układ dolotowy powietrza :D

Amortyzatory
Powrót