• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] Szarpanie przy ruszaniu

A

autista146

Guest
Po dwóch tygodniach jazdy moją 146 1.9TD zaczęło dziać się coś dziwnego podczas ruszania. Gdy odpalam na zimnym silniku i ruszam z pierwszego biegu lub wstecznego, przy puszczaniu sprzęgła strasznie szarpie kierownicą, czuć jakby wszystko w aucie się trzęsło. Przy rozgrzanym silniku prawie tego nie czuć. Nie wiem kompletnie o co chodzi. Pytałem kolegę który także jeździ AR146, mówił coś o wahaczach, że siadają i to może być przyczyna takich kłopotów. Czytałem także na forum o tym trzęsieniu, ale była tam mowa o innych modelach lub trochę innych objawach dlatego zakładam nowy temat. Proszę o radę.

a co mają do tego wahacze??

poduszka silnika? skrzyni?wg mnie jak silnik zimny to gorsza kultura rpacy i do tego w dieslu...a na zimnym mniej elastyczny..., a na ciepłym bardziej...
ps. tak jak mówi andrzej wahacze to sobie odrazu wybij z głowy...

Ostatnia edycja:
Dobra, to wahacze odpadają. Ale nie sądzę żeby takie trzęsienie było normalnym objawem pracy zimnego silnika. W sumie to zaczęło się tak nagle. Może ja zawiniłem bo to mój pierwszy diesel i jeszcze nie do końca załapałem jak tym jeździć:D

Ostatnia edycja:
Jesli wystepuje szarpanie silnikiem to problem tkwi w samym silniku lub jego mocowaniu. Szarpie kierą przy ruszaniu to bardziej przychodzi mi do głowy kłopoty z drążkami lub końcówkami drażka kierowniczego

Ostatnia edycja:
Pozwolę sobie zapytać jeszcze o coś :D Otóż przy wymianie opon zauważyłem uciętą jakby nożem gumową rureczkę znajdująca się w okolicy tarczy hamulcowej. Jest to lewa strona z przodu. Z prawej strony ta rurka też oczywiście jest, ale tu dochodzi do czarnej kostki przy tarczy. Niestety panowie od wulkanizacji nie wiedzieli co to za element i jaką odgrywa rolę w ukłądzie hamulcowym(?). Zdjęcia zrobiłem przez otwory w feldze, ale ktoś zaznajomiony z budową AR146 na pewno orientuje się co to jest.

Jest to chyba przewod od czujnika ABS. Tak więc ktoś pozbawił w ten sposób auto tego systemu.

Jeżeli jakiś element abs'u jest uszkodzony to powinna mi sie palić kontrolka? A takowa mi się nie świeci. Jaki może być tego powód? I czy abs nie działa w ogóle, czy tylko w tym kole? Bo przy hamowaniu odczuwam jakby auto ściągało w prawą stronę.

Jeżeli jakiś element abs'u jest uszkodzony to powinna mi sie palić kontrolka? A takowa mi się nie świeci. Jaki może być tego powód? I czy abs nie działa w ogóle, czy tylko w tym kole? Bo przy hamowaniu odczuwam jakby auto ściągało w prawą stronę.

Przy takim uszkodzeniu ABS nie działa w ogóle. A kontrolka moze nie świecić się z prostej przyczyny, ktoś mógł wyjąć diodę.
ABS można łatwo sprawdzić. Podczas jazdy wciśnij maksymalnie pedał hamulca, oczywiście zachowując wszelkie zasady bezpieczeństwa w ruchu lądowym :D Jak koła się zablokują to ABS nie działa.
Przyczyny ściągania przy hamowaniu mogą być różne

Stary mnie to wygląda na ucięty i zaślepiony przewód hamulcowy. Może poprzedni wlasciciel tak "naprawił" np. cieknący cylinderek. To by tłumaczyło ściąganie na strone sprawnego hamulca. :/

Stary mnie to wygląda na ucięty i zaślepiony przewód hamulcowy. Może poprzedni wlasciciel tak "naprawił" np. cieknący cylinderek. To by tłumaczyło ściąganie na strone sprawnego hamulca. :/

Przewód hamulcowy mocowany jest z drugiej strony zwrotnicy, tu gdzie zacisk. Ze zdjęć wnioskuję że jest to jednak przewód od czujnika ABS.
O taki:

1288184816

Ostatnia edycja:
Przewód hamulcowy mocowany jest z drugiej strony zwrotnicy, tu gdzie zacisk. Ze zdjęć wnioskuję że jest to jednak przewód od czujnika ABS.

Ja jestem bardziej przekonany do wersji saroo, który pisze że to czujnik od abs. Zaciski z przodu są zamontowane od strony zderzaka, a ten przewód nie dochodzi do miejsca mocowania zacisków. Więc efekt jest taki że w rzeczywistości najprawdopodobniej nie mam absu. Żeby działał wystarczy wymienić ten czujnik?

Ostatnia edycja:
Jeśli nie ma sygnału choćby z jednego czujnika cały system nie działa w ogóle. Zresztą sprawność ABS czuć nawet pod nogą w czasie hamowania, pedał powienien pulsować delikatnie.

Chyba się przekonałem do waszego zdania :)

No chłopie przecież ja też się mogę pomylić, żle wiedzieć lub wcale nie wiedzieć :D

Rzeczywiście nie czuje żadnego pulsowania pedału przy hamowaniu więc w mojej Belli abs niestety nie działa ;/
Dziękuje Wam za pomoc. CU :)

Amortyzatory
Powrót