• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

szarpanie przy 2k obrotów

S

sali427

Guest
Witam mam problem w mojej kochanej Alfie Romeo 156. Przy spokojnej jeździe na biegach od 2 do 5 przy ok 2k obrotów zaczyna mi strasznie szarpać samochodem. Może mi ktoś pomóc doradzić co się dzieje z moim autkiem?

Przyczyn może być wiele, a ja choćby dzisiaj widziałem kilka podobnych tematów i choć specjalistą nie jestem żadnym, to już wstępnie znałbym jakąś przyczynę.

Spytam jeszcze, jakieś dodatkowe objawy usterki ? Kopci na czarno/szaro ? Gaśnie w nieoczekiwanych momentach ? Czy tylko to szarpanie ?

EGR nie zaszkodzi przeczyścić, są na forum tutoriale, można spróbować, może to problem rozwiąże. Później można przy okazji przepustnice obejrzeć, też przeczyścić i znów sprawdzić i w końcu dojdziemy gdzie jest problem :)

Dziękuję bardzo za pomoc jutro pobawię się z EGR już na youtubie znalazłem filmik krok po kroku jak go wyczyścić. Jak nie to nie pomoże będę dalej męczył ten temat ;D.

nie ma takiego czegoś w JTD

Dziękuję bardzo za pomoc jutro pobawię się z EGR już na youtubie znalazłem filmik krok po kroku jak go wyczyścić. Jak nie to nie pomoże będę dalej męczył ten temat ;D.
w zrób to sam jest manual do czyszczenia

przydałoby się podłączyć kompa i sprawdzić czy są błędy
po czyszczeniu EGR może się okazać kopnięty, ale poczekajmy

To jest klapa gasząca. Wygląda wręcz identycznie, ale spełnia zupełnie inną funkcję.
...a allegro to nie źródło wiedzy :P

To jest klapa gasząca. Wygląda wręcz identycznie, ale spełnia zupełnie inną funkcję.
...a allegro to nie źródło wiedzy

Jak zwał tak zwał... już widziałem podobną rozmowę gdzieś w jakimś temacie na tym forum ;) wiadomo o co chodzi, nie ma co się przemądrzać ;P

cholera sam ostatnio szukalem w swoim 1.9 156 gdzie mam przepustnice i nie znalazlem ;p jak ktos ma zdiecie to wzucic :D rocznik 2000 p.n.e ;p

Ostatnia edycja:
Jak zwał tak zwał... już widziałem podobną rozmowę gdzieś w jakimś temacie na tym forum wiadomo o co chodzi, nie ma co się przemądrzać ;P
nie będę się spierał z kolejną osobą- podałem prawidłową nazwę, jak dla mnie możesz to mieć w d!@ie

cholera sam ostatnio szukalem w swoim 1.9 gdzie mam przepustnice i nie znalazlem ;p jak ktos ma zdiecie to wzucic rocznik 2000 p.n.e ;p
w Twoim silniku nie ma klapy gaszącej

Amortyzatory
Powrót