• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Szarpanie na 3 biegu

petr1410

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD 150KM
Witam, dzisiaj wystąpił mi problem szarpanie na trzecim biegu. Szarpie praktycznie tylko na trójce i nasila się jadąc pod górkę. Pacjent to 159 1.9 150 km 2008 rok dpf i egr nie usuniete.

Jak klapki w kolektorze? Kolektor pewnie zabity sadzą, to samo EGR. Do ściągnięcia i oczyszczenia, EGR do zaślepienia co najmniej fabryczną blachą z dziurkami.
Do tego sprawdź korekty wtryskiwaczy.

No to tak, wskazuje to na wadliwą pracę EGRa, miałem tak kiedyś w starej 156 2.4 20V, wyczyściłem Egra - to samo, zaślepiłem blaszką z dziurkami - to samo, kupiłem nowy - to samo. Przeczytałem gdzieś na forum że w niektórych typach, po wymianie na nowy powinno się diagnostycznie wyzerować mu dane, żeby się później adaptował, zrobiłem tak i wszystko było w pożądku.
Polecam wyczyścić starego, zrobić adaptację i powinno być ok

Ostatnia edycja:
Mam podobne objawy tylko, że na 2 biegu, w okolicy 1200-1700 obrotów. Egr zaślepiony, komputerowo usunięty. Nie mam pojęcia dlaczego tak szarpie :(

filtr powietrza, filtr paliwa, może jakaś świeca nie grzeje , szczelność dolotu, czyszczenie przepustnicy, - Sprawdził bym u innego mechaniora czy EGR był prawidłowo usunięty, sporo może być powodów takiego stanu

Amortyzatory
Powrót