• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Szarpanie - EGR, przepływomierz, itp.

Troche mnie dziwi dlaczego zaplaciles serwisowi(bo tak mniemam ze wlasnie im zaplaciles)za wymiane EgR jesli to nie to

Misia za robotę byś się wziął ;) ASO do tej pory utrzymuje , ze to egr - kazali mi tydzień pojeździć i jeśli nie będzie lepiej to mam przyjechać na kolejne manewry ale widzę , ze sobie z tym nie radzą...

Misia za robotę byś się wziął ;) ASO do tej pory utrzymuje , ze to egr - kazali mi tydzień pojeździć i jeśli nie będzie lepiej to mam przyjechać na kolejne manewry ale widzę , ze sobie z tym nie radzą...

Nie będzie lepiej. Nie Ty jeden z tym problemem walczysz i ASO nie ma procedury, która jest tania i skuteczna. Jeśli to nie EGR - to niech go sobie zabiorą i oddadzą Ci 900 PLN. Bo to znaczy, że źle zdiagnozowali problem. Nie rozumiem płacenia za takie usługi - będą wymieniać poszczególne elementy do skutku, a Ty będziesz za wszystko płacił? Skoro założyli nowy EGR i sytuacja nie uległa zmianie - to znaczy, że stary był dobry i należało go klientowi z powrotem zamontować i potem dopiero "rozkładać ręce" i mówić, że się nie umie naprawić auta.

Tomek masz w 100% rację i wczoraj te same słowa powiedziałem kierownikowi serwisu. Odpowiedział, że auto jest w 100% sprawne a szarpanie to kwestia autoadaptacji zaworu egr i najlepiej jak zaleje dobre paliwo i pojadę w dłuższą podróż :D
Uśmiałem się obrzydliwie ale jestem bez 9-tki już prawie 2 m-c więc stwierdziłem, , że nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować. Jadę w trasę i zobaczymy co będzie. Jeśli nie da to efektu a jestem prawie pewny, że nie da to auto odstawie z powrotem do ASO. Zresztą już się umowiłem profilaktycznie do Marka Mastersa na diagnozę ale to dopiero po weekendzie.

Tomek, nie mówię bezpodstawnie swoich teorii, ideą for o takiej tematyce jest wymiana informacji i doświadczeń. Przeprowadzałem manewry z zaślepkami - nic, egr wyczyszczony, przepływomierz sprawdzony i wyczyszczony.

Montowałeś pełną zaślepkę?

A moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego jedni maja z tym problem a inni nie? Jesli bylaby to wada konstrukcyjna to powinny miec to wszystkie silniki.
Chyba, ze objawia sie to dopiero po jakims przebiegu.

Powiem szczerze, ze wkurza mnie takie podejście ASO do klienta:mad:. Ja wymieniałem u siebie samodzielnie EGR i nie musiało się nic adaptować. Wykasowałem błąd przy pomocy FES-a i wszystko grało. Jak można brać kasę za nienaprawienie usterki….i to około 400 zł. (EGR kosztuje 500)

Kiedyś miałem opla astre i przekłamywał wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej na desce rozdzielczej. Oddałem samochód do ASO Opla. 5 godzin chłopaki kombinowali i nie doszli do tego co jest popsute…. ale kasy nie wzięli…. kupiłem im po dobrym piwku;). Problem rozwiązał dopiero miejscowy autoelektryk.

Na twoim miejscu zażądał bym zwrotu swojego sprawnego EGR-a i kasy.

Żeby tylko potem nie powiedzieli, że kasy nie zwrócą, bo ten wymieniony EGR będzie przecież używany :P
A na poważnie, to
Odpowiedział, że auto jest w 100% sprawne a szarpanie to kwestia autoadaptacji zaworu egr
już dawno takiej ściemy nie słyszałem.

- - - Updated - - -

A moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego jedni maja z tym problem a inni nie? Jesli bylaby to wada konstrukcyjna to powinny miec to wszystkie silniki.
Chyba, ze objawia sie to dopiero po jakims przebiegu.
Tak sobie czasem myślę, czy może to szarpanie nie jest spowodowane nagromadzeniem się syfu ze spalin w kolektorze... ale o tym się przekonam przy okazji wywalania klap. Co, nawet jeśli okaże się prawdą, będzie świadczyć i tak na niekorzyść pseudoekologicznego zaworu.

Tomek byłem - znowu mam zastępczą Pandę :) Na jutro jestem umówiony z szefem serwisu celem zwrotu EGR-u który jest niesprawny.

Podłączę się pod pogaduchę. U mnie objaw jest następujący - podczas stałej jazdy na np. 3 lub 4 biegu z prędkością obrotową w granicach 1700-1800 i wciśnięciu gazu jest jakby chwilowa zawieszka i zaraz przyspiesza normalnie, nie dzieje się to zawsze. EGR wyczyszczony, zaślepiony blaszką z otworami. Dzisiaj go jeszcze raz wymontowałem, elektromagnes chodzi płynnie, tak samo sam zawór. Przepływomierz wymieniony. Nie wiem gdzie jeszcze szukać przyczyny. Poradźcie :)

PS. Silnik 1.9 Mjet 8v

Zapomniałem napisać, że dzieje się to tylko kiedy jest na dworze więcej niż 13-14 stopni C.

Przeczytałem cały wątek i nurtuje mnie jedno pytanie: przecież ten silnik (czy te silniki, bo problem nie dotyczy jednego egzemplarza) wcześniej działały prawidłowo. Z EGR-ami, DPF-ami, bez żadnych zaślepek, z kolektorami posiadającymi klapy. Czyli naprawa w ASO, polegająca na zamontowaniu sprawnych elementów (jednego lub kilku) powinna przynieść efekt. Czy to oznacza, że błąd zostaje popełniony na etapie diagnostyki? Jestem w stanie zrozumieć, że ASO nie ma ochoty na podstawienie sprawnego kolektora, bo jego wymiana to dobrych kilka godzin dla sprawnego mechanika. Ale wymiana EGR-a nie jest już tak czasochłonna, żeby nie można było jej wykonać "na próbę".

Amortyzatory
Powrót