• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

szarpanie autem

Matix

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Witam. Mam problem z szarpaniem autem. Najbardziej jest to odczuwalne przy ruszaniu z 1 biegu, ale na reszcie też szarpie ale nie tak bardzo jak na 1.
Zauważyłem że jak zmieniam bieg jest dziwne bicie jakby skrzynia biła w silnik. Gdy np na 5 biegu przygazuje i szybko puszczę pedał gazu to auto tak jednostajnie szarpie jakby paliwa brakowało, gdy dodam gazu, ustępuje.

Mam to samo. Byłem dzisiaj na diagnozie u mechanika. Okazało się, że poduszka skrzyni biegów do wymiany :)

tak myślałem. czeka mnie wizyta u mechaniora bo ruszyć bez szarpnięcia się nie da. :)

orientuje się ktoś ile jest poduszek silnika i skrzyni w 2,0 ts?

Ostatnia edycja:
Matix, uzupełnij sobie profil, bo nie wiadomo o jakim samochodzie rozmawiamy. Lub jeśli piszesz posta, to za każdym razem podaj co tam masz pod maską ;)
To co opisujesz jest faktycznie tak jak pisze Mariano97 objawem zużycia poduszki skrzyni. Ale czy w 2.0 TS jest to samo ? Bo chyba masz 2.0 TS.

Witaj. Mój błąd - alfa romeo 147 2.0 TS selespeed.
Dodam jeszcze że przy zmianie biegów słychać taki jakby głuchy stuk z okolic silnika-skrzyni.

tak myślałem. czeka mnie wizyta u mechaniora bo ruszyć bez szarpnięcia się nie da. :)

orientuje się ktoś ile jest poduszek silnika i skrzyni w 2,0 ts?

Masz 1x prawa , 1x środkowa 1x lewa i 1x drążek reakcyjny silnika na górze silnika.
Ten drążek łączy się z jeszcze z tuleją wciśniętą w łapę silnika.

Poleci ktoś jakieś dobre i w miarę tanie poduchy?

Ile te podzespoły kosztują każdy z osobna? Mi autko szarpało, ale miałem np. słabe doładowanie turbo. A kontrolkę wyrzucało rzadko. Przy zmianie biegów i szarpaniu na jedynce może to być dwumasa?

Amortyzatory
Powrót