• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

szarpanie 1.6 eco

ar.192

Nowy
Auto
byly 156 2.0TS nero, 156 2.5 V6nero, 147fl rosso SZUKAM 159
witam. ostatnio zauwazylem w swojej alfie, ze najczesciej na zimnym silniku przy ruszaniu na 1 lub na wstecznym samochod drga, trzesie sie. silnik jak jest rozgrzany, problem ustepuje calkowicie. gdzie moze byc przyczyna? dodam biegi wchodza bardzo dobrze bez zadnych haczen, czy zgrzytów. tylko przy ruszaniu i zazwyczaj na zimnym silniku:confused: co moze byc?

podczepialem pod komputer to zadnych bledów nie wykazywalo, a parametry byly w normie;) wie cmoze jeszcze cos byc? miales lenix podobny problem;) przeplywka raczej odpada na 100% bo nie ma zadnych objawow towarzyszacych tej awarii. bo jak w 2.0 padla to falowala, nie miala sily i w ogole. a ta chodzi jak pszczolka;) mozliwe, ze cos ze sprzeglem?

Ostatnia edycja:
Co ? Nie miałem takiego problemu, nie zawsze przepłwka musi wyrzucać bląd, ewentualnie świece ? Przewody ?

swiece nowe, pozakladane takie jak podaje producent;) ale gdy by byla padnieta cewka to nie powinien mi sie wlaczac tryb awaryjny( lapal by na 3 cylindry) i ogólnie silnik by nie rowno chodzil. mozliwe, ze sprzeglo siada czy cos? bo podczas jazdy jest normalnie. tylko podczas ruszania z jedynki na nierozgrzanym silniku i na wstecznym. i na wstecznym powiedzialbym, ze bardziej. ewentualnie jakbym mogl sprawdzic czy to cewka?

przegub na pewno nie;);) generalnie nikt nie wyczuwa tych drgan, lecz ja czuje czasami. czuje, ze to jakas pierdola, bo to sie nie poglebia. caly czas na takim samym poziomie. nic, bede szukal dalej;)

Sprawdź cewki czy nie popękane.
Ja właśnie u brata wymieniłem 2, bo były całe popękane i na zimnym chodził na 3 garki.
Teraz jest wszystko ok.

Sprawdź cewki czy nie popękane.
Ja właśnie u brata wymieniłem 2, bo były całe popękane i na zimnym chodził na 3 garki.
Teraz jest wszystko ok.
posprawdzam te cewki, ale raczej powinny byc ok bo silnik na 4 pracuje;) M4tinez a checka mu nie powinno wywalic jak na 3 cyl chodzil?

Wcześniej mu wywalało, ale teraz jak zawoziłem auto brata do mechanika po dość długim staniu (tydzień stała) to po odpaleniu zaś zaczęła chodzić na 3 cylindry, całym autem szarpało i drgało, dopiero parę razy jak przegazowałem to chwyciło.
Akurat zawoziłem na wymianę rozrządu to mechanik mówił że świece do wymiany i cewki całe popękane, oprócz tej jednej co właśnie na początku wymieniliśmy bo miała przebicie. Check może zaświecić, ale nie musi.

Wcześniej mu wywalało, ale teraz jak zawoziłem auto brata do mechanika po dość długim staniu (tydzień stała) to po odpaleniu zaś zaczęła chodzić na 3 cylindry, całym autem szarpało i drgało, dopiero parę razy jak przegazowałem to chwyciło.
Akurat zawoziłem na wymianę rozrządu to mechanik mówił że świece do wymiany i cewki całe popękane, oprócz tej jednej co właśnie na początku wymieniliśmy bo miała przebicie. Check może zaświecić, ale nie musi.
acha, dzieki. pojde Twoim tropem;) a przy okazji jak ktos jest zainteresowany felgami 17 gta telefony to pisac na pw. cena 1300 do negocjacji. w bardzo dobrym stanie i bez spawowych przygód;)

Ja u siebie miałem tak, że raz wyrzucił bład (Motor System coś tam ten zółty) na trasie i potem musiałem jechać powyżej 3 tysięcy bo tak to na 3 cylindry jechał. Po tym jednym błedzie nie rzucał już błędami.

cewki wszystkie w porzadku. panowie, ale mi nic nie wyskakuje. zadne bledy, nie ma roznicy w jezdzie. silnik pracuje idealnie. wiec dajmy spokoj silnikowi. bo kazdu pisze, o trzech cylindrach itp. NIC TAKIEGO NIE MA. ruszanie przypomina jak diesel z lekko uszkodzonym dwumasem. wiec czy to moze byc juz zuzyte sprzeglo? POWTARZAM, ZADNYCH BLEDOW CZY ZMIAN W PRACY SILNIKA.;)

U mnie bylo tak, ze wyciaglem cewki, rozebralem jen a czynniki pierwsze i poczyscilem te styki - byly uwalone na czarno. Ale jezeli nie miga Ci licznik to raczej cewki nie maja nic do tego, jak i elektryka. Wiec drugi problem, ktorym sie zainteresowalem to fakt sprzeglo, bo potrafilo mi sie zapadac na 2cm i wtedy trzepalo przy ruszaniu - zle łapalo.

W ASO chcieli wymieniac sprzeglo, lub pompe, odpowietrzanie nie pomagalo. Poszedlem na latwizne, wymienilem plyn hamulcowy i ustało.

Ale gdyby to było sprzęgło, to raczej nie miałoby znaczenia, czy silnik jest rozgrzany, czy nie, prawda? Może coś ze ssaniem?

miałem coś podobnego,dziwnie szarpało przy ruszaniu- wymieniłem świece na dedykowane dla tego silnika- 105km eco. i problem ustał .

Ale gdyby to było sprzęgło, to raczej nie miałoby znaczenia, czy silnik jest rozgrzany, czy nie, prawda? Może coś ze ssaniem?

U mnie mialo, myse, ze to kwestia starego oleju i kwestia jego wlasciwosci, gdy byl goracy i zimny... Ale to u mnie

swiece zalozone sa takie jak producent... mozliwe, ze cos z olejem. wymienie na nowy i zobaczymy czy ustanie. co prawda nie jest to natarczywe a raczej delikatne drganie ale u mnie nie moze byc nawet najdrobniejszego stuku puku, bo mnie to drazni jak nie wiem;)

Amortyzatory
Powrót