[159] Sygnalizacja Wypalania DPF

Po zakupie alfy 2,4 miałem problem z dpf, i z doświadczenia wiem że lepiej zainwestować w elm-a i fes-a lub mes-a bo ja żadnych objawów wypalania nie zauważyłem. I ztego co wiem to wypalanie dpfa jest praktycznie nie zauważalne i nie ma żadnych optyzcnych objawów np na wskazniku doładowania.

Co Ci da ELM i MES w kwestii zauważenia wypalania DPF? Będziesz jeździł z podpiętym laptopem?
Natomiast są właśnie zauważalne objawy wypalania DPF
Jeden to dokładnie wskaźnik doładowania - gdy stoimy np. na swiatłach/ dojechaniu na parking i wskazówka doładowania nie jest na wskaźnikowym zerze a się nieznacznie wychyla.
Drugi to bardzo duże spalanie chwilowe - różniące się od tego co widzimy na co dzień - są to wartości dwa a nawet trzy, cztery razy większe niż zawsze.

Ryki67, a pod co chcesz podpiąć diodę ?

Temat za bardzo się rozwiną na "nie chcianą" przeróbkę, ale to przecież dobry pomysł i o wiele tańszy od modułu proponowanego na forum ;)
Ludzie komentują po co i w ogóle, a później sami zakładają.

Powiem szczerze, że mi jakoś tego brakuje. Bo wolałbym wiedzieć co się dzieje z autem... obecnie jakoś potrafię rozpoznać proces wypalania, ale tylko gdy się włączy w mieście albo na postoju... w trasie nie ma szans...

Powiem szczerze, że mi jakoś tego brakuje. Bo wolałbym wiedzieć co się dzieje z autem... obecnie jakoś potrafię rozpoznać proces wypalania, ale tylko gdy się włączy w mieście albo na postoju... w trasie nie ma szans...
Witam.

Jak nie, jak tak. Wypalaniu towarzyszy delikatne buczenie (można wyłapać zmianę dźwięku), pozatym, gdy zdejmiesz nogę z gazu, to wskazówka opada na zero. A przy przyspieszaniu też widać na wskazówce.

pozdrawiam
mirek

palcem

A mnie ostatnio zaskoczyło, że wypalanie zaczęło się już przy ok 60 stopniach temperatury cieczy. Myślałem dotychczas, że musi być 90 :)
Dodatkowym objawem wypalania jest pracujący wentylator chłodnicy i nierówna praca silnika przy wchodzeniu na obroty i spadaniu w okolicach 1500 obrotów.

Kupta se ten moduł od maly777 i wszystko będziecie wiedzieć, nawet jeśli procedura się zaczyna i podgrzewa filtr

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

No tak ten moduł to jest świetna sprawa !! Trochę kosztuje ale użądzenie warte ceny.
Ja wolalbym aplikacje na androida zainstalowaną na radiu jako widget monitor dpf lączący się z obdII bluetooth, są aplikacje monitorujące ale są również problemy z icj działanien.
U mnie prawie za każdym razem "widziałem"- wyczuwałem wypalanie, mam często wlączone spalanie, więc róznica jest kolosalna co do spalania chwilowego, czy też czesto jak stane na światlach spojrzę na wskazówkę turbo czy się wychyla, albo jak jadę to puszczę gaz na chwilę no i przy wypalaniu wskazówka opada do 0.
Ale dobrze byłoby nie zwracać na to uwagi tylko być poinformowanym ikoną na wyświetlaczu

- - - Updated - - -

No tak ten moduł to jest świetna sprawa !! Trochę kosztuje ale użądzenie warte ceny.
Ja wolalbym aplikacje na androida zainstalowaną na radiu jako widget monitor dpf lączący się z obdII bluetooth, są aplikacje monitorujące ale są również problemy z icj działanien.
U mnie prawie za każdym razem "widziałem"- wyczuwałem wypalanie, mam często wlączone spalanie, więc róznica jest kolosalna co do spalania chwilowego, czy też czesto jak stane na światlach spojrzę na wskazówkę turbo czy się wychyla, albo jak jadę to puszczę gaz na chwilę no i przy wypalaniu wskazówka opada do 0.
Ale dobrze byłoby nie zwracać na to uwagi tylko być poinformowanym ikoną na wyświetlaczu

Marcin to zainstaluj alfaobd (chyba że już masz:)radio z androidem to tylko chwila aby spojrzeć w cyferki monitora wypalania. Sam mam podpięty cały czas obdBT i jeżeli tylko zauważ że może się wypalac lub oblicze mniej więcej. To tylko telefon alfaobd i sprawdzam procentowo ile zostało do końca wypalania. To jeży mój patent. Wiem ze nie najłatwiejszy ale przynajmniej wiesz co i jak.

Napisane na Commodore C64..;)

Alfaobd woła o 5 cyfr z code card, których niestety nie mam.
A próbowałem innych aplikacji na tel to łączyły się, ale bardzo mało danych, tzn nie wszystkie dane byly pobierane z kompa.
A radio połaczyło się z obd ale już aplikacje nie chcą się łączyć. W telefonie przy parowaniu z obd pytalo o hasło 1234, więc wszystko odpaliło, ale radio tylko łączy się i nie wola o hasło z obd, więc pewnie tu jest problem.

Alfaobd woła o 5 cyfr z code card, których niestety nie mam.
A próbowałem innych aplikacji na tel to łączyły się, ale bardzo mało danych, tzn nie wszystkie dane byly pobierane z kompa.
A radio połaczyło się z obd ale już aplikacje nie chcą się łączyć. W telefonie przy parowaniu z obd pytalo o hasło 1234, więc wszystko odpaliło, ale radio tylko łączy się i nie wola o hasło z obd, więc pewnie tu jest problem.
Nie potrzeba nic wpisywać. Wybierasz centralke która cie interesuje dalej połącz , po czym na dole masz zakładki ostatnia to lista parametrów

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Akurat mam podobny problem... mam kartę z wszystkimi chyba kodami, ale nie wiem o jaki krzyczy ALFAobd

Jakie kody koledzy:)hmm...Marcin podaj @a Alfa obd pełna wersja bedzie:)z tego co wiem nic nie trzeba wpisywać tak jak Olo piszę.

Napisane na Commodore C64..;)

dejon i olo_84 dzięki wielkie
Na szybko sprawdziłem alfaobd demo i chciałem lączyć się z centralkami, a na dole są ikonki, ostatnia wykresy i wskazania. Mam już pełną wersję :)
Jak będę w aucie to sprawdzę wskazania, tylko szkoda że radio na andku po polączeniu z obd nie chce polączyć się już w samym programie ( alfaobd demo, dpf monitor, Torque, Piston )

Załączniki

• Screenshot_20161222-054816.jpg
    Screenshot_20161222-054816.jpg
    47.3 KB · Wyświetleń: 57
  • Screenshot_20161222-054826.jpg
    Screenshot_20161222-054826.jpg
    37.1 KB · Wyświetleń: 64
  • Screenshot_20161222-054936.jpg
    Screenshot_20161222-054936.jpg
    47.4 KB · Wyświetleń: 64
Ostatnia edycja:
No i lipa, chyba coś nie tak z obdII, połaczyło ale już z centralka nie cbce, a próbowałem wszystkich ale rozłącza mnie

Załączniki

• Screenshot_20161222-063937.jpg
    Screenshot_20161222-063937.jpg
    52.7 KB · Wyświetleń: 57
  • Screenshot_20161222-063045.jpg
    Screenshot_20161222-063045.jpg
    37.6 KB · Wyświetleń: 41
  • Screenshot_20161222-062931.jpg
    Screenshot_20161222-062931.jpg
    36.1 KB · Wyświetleń: 33
  • Screenshot_20161222-062900.jpg
    Screenshot_20161222-062900.jpg
    45 KB · Wyświetleń: 59
a wcześniej wybierałem, a rano na szybko, ahhhhh gapa ze mnie
dzięki #slon
No tak silnik to funkcja z którą mam się polączyć

Załączniki

• Screenshot_20161222-115052.jpg
    Screenshot_20161222-115052.jpg
    28.4 KB · Wyświetleń: 50
  • Screenshot_20161222-115043.jpg
    Screenshot_20161222-115043.jpg
    28.1 KB · Wyświetleń: 111
Ostatnia edycja:
No imam to samo - pyta o pieciocyfrowy kod z karty kodow i nie laczy sie. :confused:

Odpowiedź już padła - nie trzeba wpisywać kodu.
Kod jest potrzebny tylko w specyficznych operacjach np. osiowanie.

Tak nad miescem na kod jest ikona PODŁĄCZ
Ale mnie i tak nie łączy, a jak polączy to od razu rozłacza, próbowałem już wszystkiego

Dpf monitorem mam taki wynik? Hmm

Załączniki

• Screenshot_20161222-153448.jpg
    Screenshot_20161222-153448.jpg
    33.4 KB · Wyświetleń: 36
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót