[145] świece

Witam, odświeżam temat bo widziałem w Tesco świece o swojsko brzmiącej nazwie TUTELA. Niestety nie pamiętam ceny, może ktoś wie co to jest?

Też to widziałem i komplet 4 świec z tego co pamiętam kosztował 25 zł (śmieszna cena):D zwłaszcza że ja za jedną oryginalną świecę w ASO dałem 26 zł:) a produkcja tych świec pewnie made in China:)

Też to widziałem i komplet 4 świec z tego co pamiętam kosztował 25 zł (śmieszna cena):D zwłaszcza że ja za jedną oryginalną świecę w ASO dałem 26 zł:) a produkcja tych świec pewnie made in China:)

A jeśli wolno spytać jakich świec używasz?

Świece zakupione w ASO opisane są w następujący sposób: na opakowaniu napisany jest nr katalogowy 605045630 oraz ALFA ROMEO RICAMBI ORGINALI a na świecach Golden LODGE 25 HL

No to szacun! :) Nieosiągalne marzenie wielu forumowiczów.

Nieosiągalne marzenie wielu forumowiczów.

W sumie to nie ma się czym podniecać - GL25HL sa standardowo dostępne poprzez ASO. Wystarczy złożyć zamówienie. Na marginesie: jest całkiem sporo udanych zamienników (4-ro elektrodowe Bosche, 3-elektrodowe Beru, MM, Denso, NGK). Jeszcze tylko championów i Iskry nie testowałem w BX.

W sumie to nie ma się czym podniecać - GL25HL sa standardowo dostępne poprzez ASO. Wystarczy złożyć zamówienie. Na marginesie: jest całkiem sporo udanych zamienników (4-ro elektrodowe Bosche, 3-elektrodowe Beru, MM, Denso, NGK). Jeszcze tylko championów i Iskry nie testowałem w BX.

Boję się podrób, jakoś nie chciałbym wkręcić NGK z Allegro po 4 zł. sztuka. :/ A skąd mam wiedzieć, czy te po 12 to nie to samo?

Boję się podrób, jakoś nie chciałbym wkręcić NGK z Allegro po 4 zł. sztuka. :/ A skąd mam wiedzieć, czy te po 12 to nie to samo?

Po pierwsze nigdy nie bedziesz miał pewności. Po drugie zamiennik/odpowiednik, chociaz to za duzo powiedziane (!), NGK jest po prostu taki tani (4 pln). Jesli kupisz po 12 pln to uspokoisz swoje sumienie, ale także zaplacisz podwójną marżę Twojemu dystrybutorowi/sprzedawcy.

Nie pozostaje nic prostszego niż złożenie zamówienia na GL 25HL po 22 pln/szt. w ASO, a z rabatem po ok 18 pln.szt. i po klopocie :) choćby poprzez sklep internetowy ASO http://www.fiat-lancia-alfa.pl/

Napisałem maila tydzień 0 odpowiedzi. :(

Jest prawdopodobne, że Twój e-mail trafił do skrzynki "spam" - z niektórymi domenami tak się dzieje. Albo ich nie przeszedł przez Twój filtr antyspamowy.
Ale do rzeczy: jak masz możliwość to zadzwoń na podany w kontaktach telefon (32 202 59 16) i miej przygotowany nr nadwozia oraz dla potwierdzenia numer cześci. Po krótkiej chwili odezwie sie człowiek bezposrednio załatwiajacy sprawy zamówień (chyba ma na imię Grzegorz). Sprwdzi Ci on-line poprawnosc wyboru i cene oraz ustali termin dostawy. Adres wysyłki możesz potwierdzic e-mailem.
Sporo części do wszystkich modeli AR/Fiat/Lancia poprzez nich zakupiłem i to w większości sprowadzanych z włoskiego magazynu, wiec wystawiam im dobrą rekomendację. Różnica jest subtelna, że mam ich po drugiej stronie ulicy :) Jak byś mial problem to pisz do mnie na priv'a - postaram się pomóc.

fafa mam pytanie, gdzie jest ten sklep o którym piszesz?
Mieszkam w Siemianowicach to bym podskoczył tam bezpośrednio po świece, a na stronie nie znalazłem adresu...

I jeszcze jedno ważne pytanie.
Instrukcja podaje 2 rodzaje świec PFR6B lub BKR6EKPA. Jeden z forumowiczów powiedział mi, że PFR6B nie można montować w ts, bo mają inny gwint:| Nie chce mi sie wierzyć, że w manualu jest błąd!
Słyszałem, że świece o których mowa są przeznaczone do silnikow z układem "V", ale można je wkrecać do tsów!
Jak to wkońcu jest?

Ostatnia edycja:
Odświeżam, bo nie doczekałem sie odpowiedzi

Tak ja oststnio kupowałem świeczki platyny do 1,7 16Bx + przewody Ngk i w sumie zapłaciłęm z przesyłką 340 zł z groszami...

http://www.e-ngk.pl/rcar204-przewody-zaplonowe-0523-p-432.html
http://www.e-ngk.pl/pfr6b-swieca-platynowa-3500-p-341.html

Szybka akcja i solidnie, dobry kontakt z nimi. Polecam:)

Tak przy okazji jak dostac sie do świeczek w mojej 1,7 16bx? Od góry sie dostanę czy lepiej robic to z kanału? W mojej 33 z silnikiem 1,4 był nienajgorszy dostęp choć niełatwy, podejrzewam ze w tej będzie ciężej.

Ma ktoś jakies patenty? jekies specjalne przedłużki lub inne wynalazki sie przydadzą?

Dzięki

Pzdr

ja u siebie zamontowałem świece brisk premium LGS
duże DOR14LGS (23zł/szt.)
małe AOR12LGS (36zł/szt.)
ponoć poprawiają spalanie mieszanki poprzez wytwarzanie dłuższej iskry itp.
no narazie nie narzekam

---------- Post dodany o godzinie 19:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:26 ----------

Twin Sparki wymagają 2 rodzajów świec jedna główna i 2 dopalająca

Tak przy okazji jak dostac sie do świeczek w mojej 1,7 16bx? Od góry sie dostanę czy lepiej robic to z kanału? W mojej 33 z silnikiem 1,4 był nienajgorszy dostęp choć niełatwy, podejrzewam ze w tej będzie ciężej.

Ma ktoś jakies patenty? jekies specjalne przedłużki lub inne wynalazki sie przydadzą?

Chłopaki ktoś podpowie? :)

W Fiat-Lancia-Alfa czekają na mnie świeczki i przewody ngk, koszt 800zl.

Z przewodami NGK do TSa 16V to ciekawa sprawa jest.
Do silnika 1.4 i 2,0 są trzy razy droższe niż do 1,6 :dontknow:
Może ktoś wie dlaczego jest taka różnica w cenie?

Pytałem u dwóch sprzedawców i cena za przewody 249zł, do 1,4. Nie wiem dlaczego do 1,6 miały by być w innej cenie:|

Amortyzatory
Powrót