Świecące kontrolki poduszek

H

hemicuda

Guest
Zabralem sie za wymiane przepalonej zarowki w predkosciomierzu. Wyjalem ustrojstwo w calosci i odlaczylem kable. Przy wyciagnietym predkosciomierzu przekrecilem kluczyk do pozycji MAR na jakas chwile (wiem, bez sensu). Po podlaczeniu predkosciomierza i ponownym przelaczeniu do pozycji MAR lub opaleniu auta nie gasną mi kontrolki Poduszki powietrzenej ( czerwona ) oraz poduszki pasazera ( zolta ). Jest to jakis zbiorowy blad, o ktorym nie pisza w instrukcji do auta (typu jesli pala sie te 2 kontrolki to jest to blad wskaznikow czy cos w ten desen) ?
Jesli jest to blad, ktory wystapil jedynie przez niepodlaczony predkosciomierz, rozumiem, ze powinien zniknac po 30 przejechanych kilometrach, jesli wszytsko pozniej bedzie ok, right ?

Podociskaj dokładnie wtyczki jeśli to nic nie da jedz na kompa niech Ci usuną błędy.

Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli pojawi się błąd poduszki, to jedynym sposobem na pozbycie się go, oczywiście poza usunięciem usterki w pierwszej kolejności jest wykasowanie poprzez podpięcie do komputera.
Pozdrawiam.
- Rafał

Też tak kiedyś zrobiłem. Okazuje się,że lampka sygnalizacyjna w obrotomierzu jest częścią układu poduszek, czyli po przekręceniu kluczyka ECU przeprowadza test sprawności układu i jak coś jest nie w porządku to wywala błąd(brak połączenia z kontrolką). Jedynie pozostaje podłączenie pod kompa i skasowanie błędu.

Alfadiag lub kw71 + niebieski kabel vag kkl z aledrogo.pl i sam usuwasz błędy poduszek i wykonujesz diagnostykę samochodu ( jeszcze trzeba zrobić przełącznik z pinu 7 na 3 ). Sam zakup wraca się przy 1 razowym wykorzystaniu kabla. Odradzam dłuższą jazdę i wizyty w serwisach z zapaloną lampką ( w przypadku wykonywania samych napraw mechanicznych ) , jesli jednak w najbliższym czasie będziesz oddawał samochód do serwisu to zobacz czy nie zgubiłeś tam sterownika od airbag ( jak było w moim przypadku tzn. jakiś mechanik się zaopiekował moja centralką a ja dochodziłem dlaczego nie mogę się z nią połączyć w celu skasowania błędu )

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót