Świecąca kontrolka hamulca ręcznego

Brux

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 16V TS
Witam!

Niedawno kupiłem sprowadzoną AR 156 98'. Od zakupu nieustannie pali się kontrolka hamulca ręcznego, nie miga, nie przerywa, nie żarzy się - pali się bez przerwy.
Przejrzałem forum i co zrobiłem:
  • sprawdziłem bezpieczniki - wszystkie nieprzepalone,
  • stan płynu hamulcowego - max, nie dolewałem, nie ubywa,
  • wyjąłem czujnik stanu płynu hamulcowego, przeczyściłem styki, wszystko działa jak powinno,
  • zajrzałem pod mieszek dźwigni hamulca i kabelek nie jest urwany, a wsuwka założona tak jak być powinna.

Klocków i czujników przy kołach nie sprawdzałem, bo od tego jest odrębna kontrolka. Kontrolka ABSu nie pali się, jedynie ta od ręcznego.

Wszystko działa jak trzeba, ale kontrolka irytuje i wolałbym by świeciła prawidłowo.
Jak myślicie, co jeszcze może być przyczyną?

Sprawdź kolego jednak te klocki- mi przy końcu klocków właśnie kontrolka ręcznego świeciła.

zajrzałem pod mieszek dźwigni hamulca i kabelek nie jest urwany, a wsuwka założona tak jak być powinna.

skąś to wzioł??
i czujnik poziomu i ten od ręcznego działa na zwarcie więc przerwa by nie powodowała twojego problemu,masz gdzieś kolego ewidentne zwarcie w tym układzie
od zużytych klocków a dokładnie klocka (1 szt.) jest osobna kontrolka

Ostatnia edycja:
Zobacz jeszcze czy ci się żarówki od stopu nie spaliły ( te po bokach i na 3 lampie pod szybą )

i czujnik poziomu i ten od ręcznego działa na zwarcie więc przerwa by nie powodowała twojego problemu

Też to zauważyłem rozbierając korek wlewu płynu hamulcowego. Piszę, bo wiem jakie są odpowiedzi forumowiczów na w/w problem.

@up
Światła są w porządku, to bym spostrzegł od razu. Poza tym, o ile się nie mylę, od świateł również jest inna kontrolka.

Na wszelki wypadek spojrzę jednak na te klocki. I tak wypadałoby sprawdzić ich stan ;)

Kolego Brux a jak odepniesz wtyczkę od czujnika poziomu płynu (tą przy zbiorniku) to kontrolka gaśnie czy świeci dalej? Kontrolka od zużycia klocków jest inna.

U mojego dziadka w TWINGO także świeci kontrolka o ręcznego!sposób na to taki znalazł że daje dźwignię na pierwszy zabek i wtedy gaśnie i już z 3 lata tak jeździ:)

To samo można jeszcze sprawdzić z lewarkiem hamulca postojowego, odpiąć wtyczkę i zobaczyć - gdzieś musi być zwarcie.

Odpięcie wtyczki od czujnika poziomu płynu nic nie zmienia.
Próbowałem odpiąć wtyczkę od czujnika dźwigni, ale za cholerę nie mogę jej zdjąć, a wcisnąć tam rękę to marzenie (demontaż całego środkowego plastiku mi się totalnie nie uśmiecha, ale chyba będę musiał się za to zabrać w wolnej chwili).
Przyjrzałem się jednak czujnikowi i działa jak powinien, sprężynka odpycha blaszkę prawidłowo. Zauważyłem przy tym, że nieznacznie jaśniej świeci kontrolka przy zaciągniętym ręcznym niż przy opuszczonym.

Amortyzatory
Powrót