• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Światło wsteczne

danianek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 8v 2007r
Witam.
Mój problem polega na tym, że nie działa światło wsteczne jak i nie wyświetla się na radiu 2 din obraz z kamery cofania,
na początku raz działało raz nie ale teraz już wgl nie działa żarówka jest dobra gniazdo żarówki sprawdzałem przez podpięcie do drugiej lampy i tez jest dobre,
gdzie szukać przyczyny? Czy wie ktoś może w którym miejscu może być złączony kabel od kamery cofania do światła wstecznego?

Jeśli masz berline(nie wiem jak sw), to w bagażniku po lewej stronie u góry pod wykładziną jest kostka. Wlutuj się w różowy kabel, tam jest zasilanie. Na złączkach nie zawsze działa. Mnie rozłączalo. Dopiero po wlutowaniu jest ok.

A gdzie masz tę kamerę cofania ? Bo raczej nie w klapie, co sugerowałoby brak działania obu elementów. Gdyby padła wiązka do samej lampy w peszlu na klapie, to kamera wciąż mogłaby działać zamykając obwód do masy gdzieś wcześniej. Obstawiam włącznik wstecznego. Parktronik ci się załącza ?

Drugą opcją jest pociągnięcie zasilania do kamerki właśnie z lampy, tylko kurde po co sobie życie utrudniać. U nas kamery są najczęściej w lampce tablicy wstecznej.

Ostatnia edycja:
Kamerka jest w ramce tablicy rejestracyjnej i kupiłem auto już z tą kamerką i nie wiem w którym miejscu ona jest podpięta do zasilania od swiatła wstecznego. Kamerka cofania nie działa równocześnie ze światłem wstecznym, nie mam czujników parkowania

Więc na mój gust nie jest to wiązka na połączeniu klapy i budy. Chyba że ktoś sobie na prawdę chciał życie utrudnić.

Bezpiecznik sprawdziłeś? Bo może warto po kolei wykluczać.

Bezpieczniki sprawdziłem wszystkie znajdujące się w bagażniku, pod maską i pod kierownicą tylko te co mają coś wspólnego ze światłami, i wszystkie są dobre, chodź i tak nie ma bezpiecznika od światła wstecznego, sprawdziłem kostkę znajdującą się pod wykładziną zamontowana do sufitu w bagażniku i wydaje mi się na oko że jest w porządku wyczaiłem za to ze kabel zasilający kamerke cofania mam wpięty do tej kostki, jutro zabieram się za sprawdzenie czujnika znajdującego się na skrzyni, ten czujnik jest w tym samym miejscu jak w alfie 156 ?? gdzie ktoś pisał na forum ze pod akumulatorem go szukać

Wykręciłem czujnik wstecznego, polączylem 2 piny we wtyczce i działa, wymieniłem na nowy czujnik i wszystko działa, różnił się od starego czujnika tym ze ten jest na klucz 19 tamten był na 22 ale gwint taki sam, natomiast po tym zabiegu co sprawdzalem czy winny jest czujnik gdy połączylem w wtyczce 2 piny to od tamtej pory nie działa mi sygnał dźwiękowy (klakson), nie mam pojęcia czemu, bezpieczniki 2 od sygnału dźwiękowego koło akumulatora sprawdziłem i jeden z nich jest z tych większych na chyba 4 piny i nie mam pojecia jak go sprawdzić czy spełnia swoja funkcje

Ten wiekszy to przekaźnik nie bezpiecznik. A w środku pod kierą sprawdzałeś bezpieczniki? Tam może też być jakiś od sygnału, to po pierwsze . A po drugie upewniłeś się że sama trąbka jest sprawna i czy dochodzi, lub nie ,do niej prąd?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót