• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Światło bagażnika

matgor23

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Witam!

Nie świeci lampka oświetlenia bagażnika.
Wiem że był o tym temat, ale nie mogę się uporać. Czy jest możliwość jakoś zobaczyć czy kable są w porządku między połączeniem zamka z światłem w bagażniku? Te kable od zamka to te z tą małą wtyczką na 2 piny które wchodzą w krańcówkę? Wszystkie wyciągałem i psiknąłem sprayem do połączeń ale nic nie dało.

Zaznaczam że oba podświetlenia podsufitek działają, jak też podświetlenie przy tych małych lusterkach na osłonie przeciwsłonecznej, a czytałem, że to też może mieć coś wspólnego więc od razu piszę że z tym wszystko ok.

A w peszlu gumowym przewody wiązki klapy zostały sprawdzone?

Czy czasem nie na którymś siłowniku jest czujnik otwarcia klapy? Wyświetla Ci komp informację, że bagażnik jest otwarty?

W 147 nie ma jako takiego modułu komfortu.. wszystkim steruje BodyComputer.. (Przynajmniej przedliftem)

Zamek klapy sprawdz. Jest tam stycznik i mógł się wyrobić. Ostatnio demontowalem u siebie. Troche przeczyscilem w miare mozliwosci i narazie działa.

Wysłane z mojego GT-I9300

Zamek klapy sprawdz. Jest tam stycznik i mógł się wyrobić. Ostatnio demontowalem u siebie. Troche przeczyscilem w miare mozliwosci i narazie działa.

Ale gdzie dokładnie jest ten stycznik? Które to kabelki? Niby psikałem i odpinałem

To jest element ktory znajduje sie w zamku. Nistety za bardzo nie ma sie jak do niego dostac. Sprobuj tak, otworz klape ustaw lampke na pozycje w ktorej powinna swiecic czyli tak na plasko i poruszaj tym ruchomym elementem w zamku. U mnie nie stykalo i po kilku ruchach cos zalapalo takze bylem pewien ze cos z zamkiem. Od czasu do czasu nie zalapie to wtedy dotykam wlasnie tego zamka i po problemie. Oczywiscie to opcja w ktorej nie przewidujesz kupna zamka. Az tak drogie nie sa ale narazie dziala wiec sie wstrzymalem

Odświeżam znów ten temat, bo na prawdę nie mam już pomysłów. Próbowałem wyczyścić kabelki przy zamku nic to nie dało, poruszałem tym ruchomym elementem w zamku, brak efektów. Jedyne co się zmieniło to teraz gdy bagażnik jest otwarty komputer mnie o tym informuje. Gdzie mogę szukać przyczyny tego, że światło bagażnika nadal nie świeci? Oczywiście żarówka sprawna.

mam podobny problem, a rozwiązaniem jest chyba zmiana zamka. U mnie lampka sie włącza po kilkukrotnym stuknięciu młotkiem w zamek, więc pewnie cos w nim nie styka, ale ile razy można walic młotkiem, aby miec jasno? :)
Edytuję...
Korzystając z tego, że miałem zdjęty plastik na klapie, odkręciłem zamek, chcąc sprawdzić czemu lampka sie nie włącza. Okazało się ,że ruchomy element zamka, który zatrzaskuje sie na sworzniu, po otwarciu klapy nie odbija do końca z powodu zabrudzenia. Po oczyszczeniu i nasmarowaniu go, zaczął odbijać i załączać oświetlenie. naprawa w 5 minut...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót