• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Światła mijania słabo świecą

• Autor wątku Autor wątku robaqus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kolego ja mam ksenony w swojej alfie i w lato zamierzam zakupić zwykłe lampy bo akurat moje to już wcale prawie nie świecą, ale w drugiej mam właśnie zwykłe lampy i wsadziłem zestaw HID i powiem że pięknie świecą bez porównania do oryginalnych żarówek i ksenonów.

U Ciebie drobiazdzek nie są problemem żarówki tylko lustra. Daj do regeneracji lampy. Kosztuje to nie wiele (powiedziałbym że nawet grosze) a będą świecić jak nowe. Bzdurą jest że w 166 są kiepskie światła. To taka bajka puszczona przez ludzi myślących że im większa powierzchnia reflektora tym lepiej świecą.... Soczewki to soczewki, nie ma znaczenia jaka jest powierzchnia reflektora. Jak będziesz miał świeże/dobre lustra to nawet jakbyś soczewki wstawił w małe otworki (średnicy soczewki) to będą oświetlać doskonale.
A HID`y to osobna sprawa. Wiadomo że jako źródło światła (barwa, natężenie) jest lepsze od zwykłych żarówek ale to wcale nie oznacza że zwykłe świecą źle i trzeba wymienić. Przy HID`ach jak nie masz oryginalnych (samopoziomowanie ze spryskami) to musisz żyć ze świadomością że to jest zabronione i ryzykujesz wpadką z policją lub na przeglądzie. Oczywiście odezwą się Ci co jeżdżą i żyją no ale wiesz.... Your choice Your life :)

... i jeszcze jedno - bawił się ktoś w ledy aby ładnie bellę z przodu oświetlić, mam tu na myśli pozycje i dzienne???

Dzienne to mijania i alfa ma bardzo ładne okrągłe soczewkowe. Waltera de'Silvy nie próbował bym poprawiać. Jedynie montowanie lepszych żarówek H7 lub zamontowanie oryginalnych ksenonów razem z poziomowaniem i spryskiwaczami.

A właśnie też nigdy nie oszpecę 166, Waltera nie poprawisz. Wyjdzie wiocha nawet z tymi ringami bmw.
Jeżeli chodzi o oryginalne xeony to temat był wałkowany. Masa roboty i spore koszta. Naprawdę zregeneruj lustra i kup porządne żarówki.

marek230482 - Ciebie drobiazdzek nie są problemem żarówki tylko lustra. Daj do regeneracji lampy. Kosztuje to nie wiele (powiedziałbym że nawet grosze) a będą świecić jak nowe. Bzdurą jest że w 166 są kiepskie światła. To taka bajka puszczona przez ludzi myślących że im większa powierzchnia reflektora tym lepiej świecą.... Soczewki to soczewki, nie ma znaczenia jaka jest powierzchnia reflektora. Jak będziesz miał świeże/dobre lustra to nawet jakbyś soczewki wstawił w małe otworki (średnicy soczewki) to będą oświetlać doskonale.

kupa roboty z wyciąganiem lamp, ale widzę, że soczewy są nawet, nawet..

Przy HID`ach jak nie masz oryginalnych (samopoziomowanie ze spryskami) to musisz żyć ze świadomością że to jest zabronione i ryzykujesz wpadką z policją lub na przeglądzie.

to akurat olewam, dlatego też myślę o HIDach...

te nielegalne ksenony strasznie oślepiają, ludzie pomyślcie czasem o innych uzytkownikach dróg, nie jesteście sami na tym świecie...

jeżeli są soczewki i nisko ustawione to nie ma tragedii... bardziej wkurzają mnie w jakiś audi Q7 nie dość że wysokie auto to jeszcze wysoko ustawione te ksenony i walą po oczach

jeżeli są soczewki i nisko ustawione to nie ma tragedii... bardziej wkurzają mnie w jakiś audi Q7 nie dość że wysokie auto to jeszcze wysoko ustawione te ksenony i walą po oczach

dokładnie, zgadzam się w 100%, nie ważne co się ma ale ważne by było dobrze ustawione!!!

---------- Post dodany o godzinie 21:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:07 ----------

te nielegalne ksenony strasznie oślepiają, ludzie pomyślcie czasem o innych uzytkownikach dróg, nie jesteście sami na tym świecie...

... a ktoś się mną przejmuje???

Właśnie iwok.... Każdy zgrywa cwaniaka dopóki to jemu po gałach nie daje.
Jeżeli chodzi o lustra to myślisz drobiazdzek że wystarczy na nie popatrzeć??? Nie osłabiaj mnie. Druga sprawa to jak masz już tak wypalone lustra że zwykłe żarówki nie dają rady to na HIDach będziesz miał też odpowiednio słabsze. HIDy też potrzebują doskonałe lustra. Ja mam zwykłe żarówki (zarówno w alfie jak i w fiacie-obie soczewki) i uwierz że świecą zajeb...ie. Nie potrzeba szpanu z HIDami.

A ja wam powiem to samo po raz kolejny. Zamienniki DEPO. Za komplet 500zl do tego dobre zarowki i zaden z tych problemow nie wystepuje. Ani nie oslepiam, nie zakladam chinskiego badziewia pod maske i przy przegladzie tez nie robie w majty.

Podepnę się pod temat
Czy te zamienniki DEPO do czegoś się nadają?
Zakładał ktoś? Jak rezultat?

Witam! Powiem Wam koledzy że ja włożyłem do siebie ksenony (hid-y) myśląc że nareszcie będę mógł się cieszyć dobrym widokiem drogi w nocy,niestety nastąpiła poprawa ale niewielka (max.może 10-20%) jest lepiej ale spodziewanego,dobrego efektu nie ma!!! Najprawdopodobniej mam już niestety wypalone lustra soczewek i tylko regeneracja mnie ratuje!!!

To przecież już pisałem że to wina luster a nie żarówki... 166 ma bardzo dobre światła (wbrew temu co niektórzy piszą). Jak są dobre lustra nawet zwykłe żarówki świetnie oświetlają drogę. Ja wstawiłem te "niebieskie" żarówki (jakiś market) i świecą mi takim jaśniejszym światłem. Mało to, wyglądają jak HIDy bo światło dają jasno białe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót