[159] Światła mijania - jakie żarówki

deltahfmk

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 GTA
Witajcie
Moja 159 nie ma niestety xsenonów a na zwykłych żarówkach H7 wygląda jak dla mnie nie za ciekawie.
Nie chcę zakładać żadnych zestawów ksenonowych do samodzielnego montażu. Myślę jednak o wymianie zwykłej żarówki halogenowej na żarówkę
o barwie światła powyżej 6000K. Mam jednak pytanie. Na aukcjach allegro do kupienia są zarówki "udające" xsenon o mocy 55W i 100W.
Standardowo według producenta należy montować żarówki o mocy 55W. Czy można jednak zamontować żarówki o mocy 100W i jakie to może mieć konsekwencje?
Czy większa moc nie wpłynie negatywnie na układ elektryczny auta?

pozdrawiam

Żarówki 100W nie są dopuszczone do ruchu, czy coś dają, obawiam się, że nie, w każdym razie nie te "no name", ja w 146 mam Osram, Night Braker i do 159 też je kupiłem, uważam, że światła są ok.

Myślę jednak o wymianie zwykłej żarówki halogenowej na żarówkę
o barwie światła powyżej 6000K.
Zwykła żarówka halogenowa nie da światła o temp. koloru 6000K.
Jeśli uda Ci się kupić 4300K, to już będzie wielki sukces.
To co wypisują na opakowaniach żarówek producenci, zwłaszcza żarówek made in china, można włożyć między bajki...
Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnia edycja:
100 W żarówek bym nie polecał prawie 2 razy większy prąd może narobić szkód w elektryce, do tego większa ilość wydzielanego ciepła nie pozostanie bez wpływu na odbłyśniki w lampach.

OSRAM NIGHT BRAKER PLUS świetne żarówki!!! no tak trzeba dać 30 zł za jedną ale nawet nie potrzeba ksenonów a tym bardziej jeśli mamy soczewki :D także śmiało POLECAM!!

Dzięki za informację. Tak myślałem, że 100W to za dużo. Jaki jest kolor światła żarówek Osram Night Braker Plus - zimny biały czy jednak przebija żółty?

OSRAM NIGHT BRAKER PLUS świetne żarówki!!! no tak trzeba dać 30 zł za jedną ale nawet nie potrzeba ksenonów a tym bardziej jeśli mamy soczewki także śmiało POLECAM!!
również polecam Osramy Night Braker + dają dużo światła

Jak długo macie te żarówki bo ja miałem je w poprzednim samochodzie i wytrzymały 3 miesiące, dokładnie tyle co ludzie pisali w opiniach w internecie. Świecą pięknie tylko krótko.

Osramy mają raczej zimny biały a mam je już właśnie trzeci miesiąc i dalej blendują :D takie małe foto wiem że gó...no to da bo robione kalkulatorem ale może akurat coś :P

Jak długo macie te żarówki bo ja miałem je w poprzednim samochodzie i wytrzymały 3 miesiące, dokładnie tyle co ludzie pisali w opiniach w internecie. Świecą pięknie tylko krótko.
W 146 mam je od ponad roku (H4), założyłem i na mijania i na drogowe, dla pewności kupiłem dwie na zapas, ale póki co nie przydały się, jak będzie z H7 w 159 trudno powiedzieć, bo mam je dopiero parę dni, ale święcą rewelacyjnie.

Ostatnia edycja:
Jak juz jestesmy przy zarowkach to jakie zarowki sa w przeciwmglowych i dodatkowych dlugich, mijania mam bixenon. Wedlug ksiazki sa to h7 w obydwu przypadkach, czy to sie zgadza?

W 146 mam je od ponad roku (H4), założyłem i na mijania i na drogowe, dla pewności kupiłem dwie na zapas, ale póki co nie przydały się...

??? Możesz rozwinąć temat? H4 to mijania oraz drogowe w jednym. Czy dobrze rozumiem, że założyłeś 4x H4?

??? Możesz rozwinąć temat? H4 to mijania oraz drogowe w jednym. Czy dobrze rozumiem, że założyłeś 4x H4?
Dokładnie tak, w 146 4xH4, w 159 4xH7 + 2xH1 do halogenów - wszystkie Osram Night Braker - do świateł mijania i drogowych są te same żarówki.

czemu nie chcesz sie skusic na zestaw HID , ja mam i jestem bardzo zadowolony , zaplacilem 150zł . Barwa wyglada swietnie i o wiele lepiej teraz wszystko widac .

Dokładnie tak, w 146 4xH4, w 159 4xH7 + 2xH1 do halogenów - wszystkie Osram Night Braker - do świateł mijania i drogowych są te same żarówki.

159 akurat mam, ale ze 146-ką mnie trochę zaskoczyłeś. Czyli świecą Ci 4x mijania i 4x drogowe? Czy to tylko żarówki H4 i wykorzystują tylko po jednym włóknie?

Sorki, pozajączkowało mi się z żarówkami do 146, pewnie dlatego, że nie musiałem ich często wymieniać ;) oczywiście w reflektorze są 2xH1, a nie H4.

Amortyzatory
Powrót