Światła mijania 166

Kamil10

Nowy
Auto
AR 166 3.0 220KM
Witam
Kupiłem Alfe 166 3.0 V6 z 2002 roku i moje pytanie dotyczy świateł w tym samochodzie
Są to ksenony ale czy oryginalne tego nie wiem, bo nie mam doświadczenia z ksenonami więc przychodzę po pomoc tutaj
Przy zakupie widziałem że było coś kombinowane z jednej strony ze światłem, teraz chciałbym założyć to co powinno być

Wrzucę kilka fotek żeby pokazać dokładnie co i jak jest zamontowane
Lewa strona świeci bardziej niebieskawą barwą światła, a prawa bardziej żółtą
Co powinienem wymienić i na co żeby było dobrze?
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 20150614_121247.jpg
    20150614_121247.jpg
    94 KB · Wyświetleń: 289
  • 20150614_121349.jpg
    20150614_121349.jpg
    88.9 KB · Wyświetleń: 293
  • 20150614_121502.jpg
    20150614_121502.jpg
    83 KB · Wyświetleń: 287
Kolego ori ksenon poznasz po spryskiwaczach, po drugie przy wlaczniku nie masz pokretla od regulacji wysokości, po trzecie lampa posiada przetwornice. Na twoich fotach widać że jedną lampa to ksenon- ra z czarną skrzynka z tylu, a druga to zwykły halogen- ta z szara zaslepka. Auto mogło mieć kuku i ktoś wsadził zamiast kdenonu lampę zwykła.
Ps w tej szarej lampie masz hid wsadzony stąd ładnie to może świecić . Ale ori zenon to ta lampa z czarną puszka
wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Spryskiwacze są, pokrętła od regulacji nie ma
Z prawej strony jest z przetwornicą, silniczek od regulacji ma 4 piny i widać że jest podpięty
Z lewej stron jest silniczek z trzema pinami i do niego ta wisząca wtyczka nie pasuje
W takim razie muszę kupić cały reflektor czy wystarczy jak wymienię silniczek regulacji i dokupię przetwornice?
Numery na kloszach z lewej i prawej strony są takie same

Ostatnia edycja:
Musisz kupić cały reflektor xenon najlepiej z przetwornicą i silniczkiem.

Czyli z tym co jest niestety nic się nie da zrobić? :/

Halogenu h7 nie da rady przerobić na xenon. Musisz całą lampę wymienić. I teraz kwestia podlaczen. Xenon ma z tego co czytałem inne kostki i to nie pasuje pług&play z lampa halogenowa. Ktoś tam musiał drutowac żeby h7 podłączyć. Musisz kostki dobrze obejrzeć. Chyba że się mylę z tymi kostkami.

wysłane z WC

Jeżeli chcesz mieć xenon to niestety musisz. W xenonie masz inny silniczek więc nie wiadomo nawet czy podejdzie pod zwykła H7. Po drugie musiałbyś zmienić soczewkę bo też się róznią mocowaniami żarówek no i też nie zamontujesz oryginalnej przetwornicy i jej obudowy. Wszystko może da się jakoś zrobić ale taniej wyjdzie kupić cała kompletną lampę xenon i ją wymienić.

Masa uprzedziłeś mnie:D

Ostatnia edycja:
Tak jak Masa pisze, wiązka w samochodzie do reflektorów xenonowych jest zupełnie inna. Najprawdopodobniej poprzednik wykorzystał starą wiązkę reflektora i podłączył ją do H7.

Wytargałem coś takiego, jest bardzo źle z instalacją? Dużo musiałbym przerabiać?

attachment.php

Załączniki

• 20150614_194730.jpg
    20150614_194730.jpg
    81.4 KB · Wyświetleń: 224
Napisz czy chcesz zrobić żeby był HID czy oryginalny Xenon?

Z drugiej strony jest oryginalny ksenon, więc wolałbym ksenon, ale jeśli koszty tego wszystkiego będą duże to się wstrzymam, albo znajdę tańsze rozwiązanie, bo mam jeszcze dużo wydatków na ten samochód
Na pewno muszę coś z tym zrobić bo ta strona się nawet nie poziomuje :/

Kompletny oryginał widziałem na Allegro po około 300 zł za sztuke. Ewentualnie napisz do Rafal0717 on handluje cześciami do 166.

No to tragedii nie ma, tylko żeby jeszcze wszystko było sprawne, pasowało i żebym nie musiał pakować kolejnych pieniędzy w to
O co pytać sprzedających czy na co zwrócić uwagę jakbym sam gdzieś oglądał?

Pytaj czy napewno jest kompletny bo sporo ludzi sprzedaje przetwornice za dodatkową opłatą. Tak jak pisałem wyżej napisz do Rafała to pewny sprzedający.

Czy odbłyśnik w środku sie nie telepie. Na pewno czeka Cię regeneracja jak chcesz coś widzieć w nocy. Reflektory się wypalają z biegiem lat.

Wytargałem coś takiego, jest bardzo źle z instalacją? Dużo musiałbym przerabiać?
kamil to co wytargałeś to przetwornica zestawu HID. Zestaw hid to takie cośik co kupujesz na allegro( wpisz sobie na allegro zestaw hid h7". Demontraz tego jest banalnie prosty. wyinasz 2 kostki ktore wychodza z tej metalowej skrzyneczki, a potem demontujesz zarowke z kabelkami... Ta skrzyneczka i ta zarowka xenon h7 to wlasnie zestaw hid... NAjwazniejsza sprawa jezeli chcesz wrocic do oryginalnego xenonu ti kupno lampy z prszetwornica i kawalkami kabli ktore ja zasilaja. U kumatego handlarza idzie to spokojnie wyrwac... Potem to sobei lutujesz i cieszysz sie xenonem... PS zeby wyjac lampe musisz opuscic przedni zderzak...
PS 2 po 15 latach odblysniki zestau xenon czy tez zwyklych h7 sa juz slabe wiec szału ni eoczekuj ze na xenonie bedziesz widzial jak w nowym aucie. Trza by odblysniki regenerowac, lub cale lampy... Jezeli jezdzisz sporo w nocy to warto to zrobic. Koszt kolo 300 zeta za 2 lampy i robi to kolega marek230482-- zapewne sie wkrotce tu odezwie i Ci jeszcze cos doradzi...

Ostatnia edycja:
Witam
Kupiłem Alfe 166 3.0 V6 z 2002 roku i moje pytanie dotyczy świateł w tym samochodzie
Są to ksenony ale czy oryginalne tego nie wiem, bo nie mam doświadczenia z ksenonami więc przychodzę po pomoc tutaj
Przy zakupie widziałem że było coś kombinowane z jednej strony ze światłem, teraz chciałbym założyć to co powinno być

Wrzucę kilka fotek żeby pokazać dokładnie co i jak jest zamontowane
Lewa strona świeci bardziej niebieskawą barwą światła, a prawa bardziej żółtą
Co powinienem wymienić i na co żeby było dobrze?
169721-swiatla_mijania_166_a-20150614_121247.jpg
169722-swiatla_mijania_166_a-20150614_121349.jpg
169723-swiatla_mijania_166_a-20150614_121502.jpg
Po kolei
Oryginalnie miałeś u siebie ksenony
Wnioskuje to z silniczka na 3 zdjęciu i tego że idą tam 4 kable nie 3
Czyli na pokładzie dysponujesz samoregulatorem a nie pokrętłem.
Zdjęcie drugie to zwykła lampa h7 z wsadzonym hidem .
Opcje , tak czy inaczej do poprawnego działania lamp brakuje Ci silniczka regulacji od ksenonów (4 piny)
I teraz albo dokupujesz całą lampę ksenon w miejsce tej ze zdjęcia 2 (koniecznie z oryginalnym silniczkiem)
I masz ori
Albo kupujesz zwykłą lampe h7 i montujesz zamiast tej z zdjęcia 3.Oczywiście pamiętając o silniczku od ksenonów. ;)+ nowe żarówki.

Koledzy już wszystko rozszyfrowali.
Jeżeli chcesz do tego żeby dobrze świeciły to kup najtańszą kompletną lampę. I tak będzie konieczna regeneracja więc po co przepłacać za używkę. Nawet może być z pękniętym kloszem. Przełożysz swój z H7.
Idealnie takiej samej i tak nie kupisz. Będzie mniej lub bardziej podziobana, światło też pewnie będzie dawać inne...

P.S. Wczoraj sprawdzaliśmy dwie alfy obok siebie. Moją z nowymi bebechami przedlift i polift z lampami wyglądającymi na prawdę super. Była inna barwa światła ale chyba wszyscy tam zgromadzeni zgodnie stwierdzili że różnica była ogromna na korzyść nowo zregnerowanych.

należy tez pamietac o lutownicy, rolce taśmy do obklejenia drutów ktore nam zostana po odcieciu oryginalnych kostek zasilajacych lampe ksenonowa:D
Niekoniecznie ,jedyne nie pasujące kostki do lampy ,pomiędzy zwykłą i ksenonem to te od silniczka regulacji.
I różnią się jednym kablem ( zwykły 3 ,ksenon 4 piny)
Różnica w wiązce to tylko duża ( chyba 8 pin) wtyczka jakieś 20 cm od lampy.Która występuje w ksenonach z racji utrudnionego dostępu do wtyk przy lampie.
Wszystkie inne wtyczki pasują pomiędzy lampami idealnie i nie potrzeba ani lutownicy ani rolki.

Amortyzatory
Powrót