Światła dzienne

murder

Nowy
Auto
Alfa Romeo ;)
Czy ktoś ma swojej Giuli możliwość wyłączenia świateł dziennych w Menu?
Instrukcja wspomina o takiej możliwości, na filmiki AR USA widzę, że w menu mają opcję deaktywacji DRL.

Czy w pojazdach na nasz rynek wyłączyli taką możliwość?

Zakładam, że światła powinny działać:
0 - nie świeci nic
AUTO (mam czujnik zmierzchu) - świeca dzienne i ewentualnie włączają się mijania jeśli jest ciemno
LAMPKA - świecą dzienne i mijania cały czas

U mnie w pozycji 0 świecą się dzienne DRL cały czas.

Czy ktoś ma swojej Giuli możliwość wyłączenia świateł dziennych w Menu?
Instrukcja wspomina o takiej możliwości, na filmiki AR USA widzę, że w menu mają opcję deaktywacji DRL.

Czy w pojazdach na nasz rynek wyłączyli taką możliwość?

Zakładam, że światła powinny działać:
0 - nie świeci nic
AUTO (mam czujnik zmierzchu) - świeca dzienne i ewentualnie włączają się mijania jeśli jest ciemno

U mnie w pozycji 0 świecą się dzienne DRL cały czas.

U nas, w odróżnieniu od USA, DRL są wymagane przepisami na stałe -- pewnie stąd różnica w oprogramowaniu. Ja też nie mam możliwości wyłączenia.

Mnie brakuje w trybie AUTO innej rzeczy, którą miałem w poprzednim samochodzie. Kiedy czujnik deszczu włącza wycieraczki, to powinien też uruchamiać światła mijania (może nie od razu, żeby nie włączały się po ochlapaniu szyby, ale po np 30 sekundach pracy wycieraczek). W czasie opadów mamy obowiązek ich używać. W Giulii chyba tak się nie dzieje. Czy ktoś ma inne doświadczenia?

Mnie brakuje w trybie AUTO innej rzeczy, którą miałem w poprzednim samochodzie. Kiedy czujnik deszczu włącza wycieraczki, to powinien też uruchamiać światła mijania (może nie od razu, żeby nie włączały się po ochlapaniu szyby, ale po np 30 sekundach pracy wycieraczek). W czasie opadów mamy obowiązek ich używać. W Giulii chyba tak się nie dzieje. Czy ktoś ma inne doświadczenia?

Mądre spostrzeżenie praca wycieraczek powinna aktywować światła mijania w trybie AUTO. Sprawdzę jak to działa u mnie przy okazji.

dziś doświadczyłem trochę teg i lekki deszcz nie powodował przełącznia świateł na mijania. natomiast jak zaczęło już mocniej padać to zrobiło się po prostu ciemniej i się włączyły.

ostatnio też w ulewie pomykałem i światełka nie drgneły niestety :/

a co do tych dziennych to rzeczywiście USA to nie PL, więc będą się na ON

Jednym z wymogów normy EU6 jest automatyczny włącznik świateł po uruchomieniu silnika, stąd zapewne brak możliwości wyłączenia dziennych.

Wg przepisów takie rozwiązanie jest niedozwolone.

- - - Updated - - -

Jednym z wymogów normy EU6 jest automatyczny włącznik świateł po uruchomieniu silnika, stąd zapewne brak możliwości wyłączenia dziennych.
Nie jest to stosowane przez wszystkich producentów. W Mercedesie mam możliwość wyłączenia automatycznych świateł do jazdy dziennej.

Wg przepisów takie rozwiązanie jest niedozwolone.

Miałem na myśli dzienne jaki pozycyjne i mijania.
W Giulii ledowy pas pełni dwie funkcje: mocniejsze świecenie = dzienne, słabsze = pozycyjne/postojowe jak zwał tak zwał ;)

Aaa tego nie wiedziałem :)

W Giulieccie też tak jest już od 2010 - jak włącza się mijania to ledy w dziennych słabiej świecą.

Sprawdziłem u siebie. Nie mogę wyłączyć "dziennych", co mnie zdziwiło, bo w Giuliett miałem taką możliwość.

[MENTION=75332]murder[/MENTION], Nie spotkałem się z sytuacją, by w jakimkolwiek samochodzie światła dzienne działały w inny sposób w pozycji 0 i AUTO [MENTION=10759]Tomekkk[/MENTION], Nowe samochody muszą być wyposażone w światła dzienne, zapalające się po uruchomieniu silnika i gasnące po włączeniu świateł pozycyjnych lub mijania. Mogą też gasnąć po zaciągnięciu hamulca ręcznego oraz z jednej strony. gdy w tej samej lampie włączony jest kierunkowskaz. jednak to, że są wymagane nie oznacza, że muszą być włączone. Na zachodzie jeździ wiele nowych samochodów, w których nie świeci się w dzień nic. Kiedyś też rozmawiałem ze znajomym, który ma nową Giulię z polskiego salonu i mówił mi, że dzienne można bez problemu dezaktywować.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót