• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Światła dzienne, dysze mgłowe

Mariano97

Nowy
Auto
147 1.9 JTD
Światła dzienne, dysze mgłowe, stuki, podświetlenie zapalniczki

Witam

chciałem się Was doradzić w paru kwestiach.

Pierwsza to światła dzienne. Miałem w planach jechać do elektryka aby zrobił światła dzienne na drogowych lub przeciwmgłowych, ale przeglądnąłem internet i bez problemu można kupić moduł i zrobić to samemu. Co myślicie o tym ? http://allegro.pl/modul-swiatel-dlugich-dziennych-drl-dzienne-nr-1-i5050431696.html (nie o module tylko w ogóle o tym zabiegu :P )

Druga sprawa to dysze spryskiwaczy. Postanowiłem, że pasowałoby wymienić na mgłowe. Znalazłem takie coś, sądząc po nazwie aukcji powinno pasować ale różnie bywa. Ktoś ma ? co myślicie ? http://allegro.pl/dysza-spryskiwacza-mglowa-alfa-romeo-147-156-159-i5374460168.html Czy przy wymianie na mgłowe konieczne są inne modyfikacje ?

Kolejna sprawa to lekki stuk po odpuszczeniu gazu. Ewidentnie czuć przy puszczaniu jak i dodawaniu gazu tak jakby ruch silnika coś w tym stylu. Nie wiem jak to inaczej opisać. Po prostu słychać tak jakby załączanie napędu a chyba nie powinno być aż tak tego słychać. Może pomożecie w diagnozie.

Ostatnia sprawa dotyczy podświetlenia zapalniczki, a dokładnie jego brak. Przy okazji demontażu mieszków postanowiłem, że naprawię podświetlenie zapalniczki. Byłem przekonany, że to kwestia spalonej żarówki. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że pod mieszkiem kryje się urwany kabel (dość długi) który wychodzi z zapalniczki. Zauważyłem też że na zapalniczce mam założoną tak jakby "czarną obrączkę" . Przykrywa ona pomarańczową obwódkę zapalniczki która się podświetla w przypadku sprawnego podświetlenia. Dobrze kombinuję ? Poniżej foto kabelka o którym pisałem i czekam na jakieś rady aby ponownie mieć podświetlaną zapalniczkę :)

foto w załączniku !

liczę na pomoc ;)

Załączniki

• DSC_0661.jpg
    DSC_0661.jpg
    47.7 KB · Wyświetleń: 66
Ostatnia edycja:
Przeciez o mglowych masz kilka tematów niżej... podalem tez od czego pasują.

Jak stuk po lewej pod pedałami to w moim przypadku byl przegub wewnętrzny (jeszcze chwila a łożyska by sie wysypały).

Sprawdź w eLernie schemat wiązki idącej do zapalniczki - czy jest OK. Ja mialem popierd... CB radio bylo pod zapalniczkę podlaczane.

O światłach dziennych była już masa tematów i wszystkie opcje były rozpisane.

Dysze mgłowe spryskiwaczy podobno pasują od Mito. Parę tematów niżej jest o tym dyskusja.

Zapalniczki miały w ogóle podświetlenie?

Wyryte rantem felgi

Zapalniczki mają podświetlenie. Świeci się czerwona część dookoła zapalniczki.

A to muszę sprawdzić u siebie bo nie zwróciłem nigdy uwagi a rzadko korzystam z zapalniczki

Wyryte rantem felgi

Ja tą czerwoną obwódkę mam zasłonięte czarnym idealnie pasującym plastikiem (da się ściągnąć) + urwany kabel :(

Pierwsza to światła dzienne. Miałem w planach jechać do elektryka aby zrobił światła dzienne na drogowych lub przeciwmgłowych, ale przeglądnąłem internet i bez problemu można kupić moduł i zrobić to samemu. Co myślicie o tym ? http://allegro.pl/modul-swiatel-dlugich-dziennych-drl-dzienne-nr-1-i5050431696.html (nie o module tylko w ogóle o tym zabiegu :P )

Zaciekawiłeś mnie z tym modułem, bo zwykłe chińskie DRL w Alfach wyglądają tandetnie. Nawet nie wiedziałem o istnieniu takiego modułu. Czy ktoś z forumowiczów korzysta i napisze o tym coś więcej, czy się to opłaca?

Ja tą czerwoną obwódkę mam zasłonięte czarnym idealnie pasującym plastikiem (da się ściągnąć) + urwany kabel :(

To jest stan fabryczny - świecić powinno gniazdo wewnątrz zapalniczki a nie kółeczko wokół. Ja co prawda ten plastik usunąłem bo wolę podświetlony okrąg ale to już przeróbka.

to akurat drobiazg, nie wiem od czego jest urwany kabel i do czego go przylutować czy coś, bo pewnie on ma wpływ na brak oświetlenia.

Amortyzatory
Powrót