Swiatła cofania uszkodzony czujnik czy cos innego....

• Autor wątku Autor wątku miirage
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miirage

Guest
Dziś zauważyłem, że jak tylko przekręcę kluczyk od razu zapalają mi się światła cofania, pomimo, że nie wrzucam biegu. Pewnie jeżdżę tak już od jakiegoś czasu, bo kontrolka, że coś z oświetleniem jest nie tak, świeciła się już długo, ale myślałem ze to postojówki, więc wymieniłem na diodowe.

I teraz moje pytanie z tymi światłami cofania, czy przyczyną jest uszkodzony czujnik cofania, czy może coś innego. No i jak go wymienić lub naprawić?? Czy da się to wykonać na parkingu przed bokiem. Czekam na pomoc bo utknąłem 500km od domu :)

na 99 % czujnik cofania do wymiany , w 156 jest on zamontowany tak jakby pod akumulatorem.
do wymiany trzeba wyjac akumulator i przez otwor w podstawie akumulatora bedziesz widzial czujnik , odlacz od niego wtyczke i sprawdz czy swiatla zgasly.
Jezeli zgasly to czujnik do wymiany , koszt czujnika okolo 35 zl.
Z wymiana powinienes sobie poradzic sam, potrzebny klucz 22 i troche pracy.
powodzenia

Ostatnia edycja:
Ja odświeżę temat. Natomiast mi światła wstecznego nie świecą. Kontrolka też nie wskazywała nic o tym. Czy to tylko bezpiecznik? Czy coś poważniejszego? I pytanie poza tematem:P gdzie znajdują się bezpieczniki bo mam AR 156 dopiero od piątku i szukałem i nie znalazłem. A grzebać wszędzie nie chce.

p.s.
Oraz pytanie jak się zdejmuje przednie światła? Szukam po forum i nie widzę opisu:/ Nie wiem co mam odkręcić a co nie. Jeśli był już taki temat to proszę o linka. Z góry dzięki

U Ciebie ciężko powiedzieć. Wypnij kostkę z czujnika i zepnij go na krótko. Jak przekręcisz kluczyk i światła wstecznego będą świeciły tzn, że czujnik do wymiany. Bezpieczniki są przy lewej nodze kierowcy. Do zdjęcia świateł musisz zdjąć zderzak.

A ta kostka w którym miejscu się znajduje??
No ale by zdjąć zderzak to gdzie mam co po odkręcać;/ nie umie się w tym połapać. Jak by ktoś umiał mi opisać cały zabieg zdjęcia zderzaka byłbym ogromnie wdzięczny:) lub podać do tego jakiś link.. Nie chce nie potrzebnie odkręcić pewnych śrubek:)

Odkręciłem akumulator, pod nim miałem jakąś plastikową podkładkę(raczej oryginalnie wyglądała) a pod nią w tym samym kształcie "stolik" na akumulator i jakaś w nim dziura i nic więcej nie widziałem co by wskazywało na ten czujnik. Jak wygląda znalazłem na allegro ale nie zagłębiałem się dokładniej gdzie jest bo boje się, że coś nie tak odkręcę. Przydała by mi się fotka dokładnego miejsca:P jeśli ktoś takową posiada to poprosiłbym:P jeśli nie to jakiś przybliżający opisik. Z góry dzięki dla pomagających:)

U mnie światła cofania nie działały konrolka tez sie nie swiecila. Powodem był uszkodzony włącznik. Koszt okolo 70zł na necie i wszystko wrocilo do normy. Ja montowałem go w kanale. Jak wejdziesz pod auto patrz na cos wystającego do czego jest przyczepiona wtyczka z przewodem na wysokosci akumulatora.

---------- Post dodany o godzinie 16:53 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:53 ----------

Bede przy aucie to Ci zrobie fotke.

Odkręciłem akumulator, pod nim miałem jakąś plastikową podkładkę(raczej oryginalnie wyglądała) a pod nią w tym samym kształcie "stolik" na akumulator i jakaś w nim dziura i nic więcej nie widziałem co by wskazywało na ten czujnik. Jak wygląda znalazłem na allegro ale nie zagłębiałem się dokładniej gdzie jest bo boje się, że coś nie tak odkręcę. Przydała by mi się fotka dokładnego miejsca jeśli ktoś takową posiada to poprosiłbym jeśli nie to jakiś przybliżający opisik. Z góry dzięki dla pomagających
Dokładnie to jest czujnik świateł cofania.Śmiało możesz odkręcać.Przed wymianą połącz te dwa piny we wtyczce/oczywiście z włączonym wstecznym i przekręcona stacyjką/ aby miec pewność,że to na pewno wina jet po stronie czujnika.

Witam ponownie:P wiem, że dawno powinienem to zrobić ale cóż było parę argumentów, które mi w tym przeszkodziły. Teraz mam zamiar zabrać się za te światła wsteczne, ale problem w tym, że nie umie nigdzie znaleźć odpowiedni czujnik świateł cofania, bo sprawdziłem to i on jest przyczyną awarii. Na allegro brak do mojego modelu AR 156 takiego czujnika:/ Czy pasować będzie z innego modelu samochodu? Jeśli tak to jakiego. Byłbym wdzięczny nawet gdyby ktoś, mi podesłał linka z aukcją gdzieś lub sam zaoferował sprzedaż takowego jeżeli posiada nowy oczywiście na sprzedaż:)

ja kupilem w sklepie jakims na necie. Juz nie pamietam. Poszukaj, cena okolo 70zł. Zamiennik ale nowka

W tym właśnie problem, że nie umie znaleźć nigdzie tego:/ szukam i szukam i nic:/

To naprawdę ten czujnik?? Jeśli tak pierw poszukam według tego opisu u siebie w mieście, a jak nie znajdę to zamówię z tej stronki:) Wielkie dzięki FacesOfDeath! Jeszcze pytanko, czy ma jakieś znaczenie w którą dziurkę mam włożyć, który biegun?? Nie chcę od razu go zepsuć:P

uwaga:
zamowilem taki czujnik na MOTONEO, z linka powyzej, z 2 tygodnie temu i mam go juz i dzisiaj chcialem go wymienic i cacy... ale;
okazalo sie ze czesc jest inna niz ta, ktora zastalem w swoim samochodzie ( 2.4 JTD 175 KM ) - inna dlugosc, inny klucz ( bylo 19, nowy czujnik:22) i co najwazniejsze inny skok gwintu. generalnie nie pasuje do mojego samochodu, mino tego ze MOTONEO potwierdzilo ze wszystko gra!
wiec uwazajcie. troche czasu mi zajelo zeby sie do niego dostac. i dupa blada. swiatel cofania dalej nie mam.
tyle.

Amortyzatory
Powrót