• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

SWAP, zamiana foteli z alfy GT do 147

noname

Nowy
Auto
chwilowy brak;)
witam:)
Czy ktoś próbował takiego zabiegu? Chodzi o wymianę foteli,kanapy, boczków drzwi i tyłu tapicerki w wersji 3d. Skórzane z alfy gt wygladają jakby były tej samej budowy co ze 147, a czy tak jest w rzeczywistości, ze podmiana przebiegłaby bez przerabiania? jak jest z wymiarami, rozstawem śrub itp? jak z poduszkami w fotelu? Mając je w obecnej wersji, podłaczenie wtyczki foteli z alfy gt nie powodowałoby pojawiania się błedu "innej poduszki" jej braku, bądź co gorsza wystrzelenia?

pytam ponieważ skoro okazałoby sie, że z alfy GT pasują do 147 to wymieniając fotele na skórę mamy większe pole wyboru:) a te z GT wygladają ciut ciekawiej;)

też właśnie bardziej obawiam się o tył...:/
chociaż jak piszą:
http://www.alfaclub.pl/alfagt.html "Nowe GT opiera się na płycie podłogowej modelu 156. Natomiast wnętrze pochodzi z modelu 147."
to daje troche nadzieji, tym bardziej patrząc na wygląd elementów na aukcjach, są identyczne, a wiec wymiary i rozstawy śrub i kołków powinien być taki same....

może ktoś ma obie alfy, albo katalog części żeby coś takiego spr.?
ewentualnie jakiś życzliwy użytkownik alfy 147 3d ma kumpla z alfa GT i by u niego zlookał sytuację, porównał i dał info:) ja nistety nie znam nikogo z alfa gt:(

ok dzięki za pomoc:D:D
z moich obserwacji wynika, że jeżeli chodzi o przód nie byłoby problemu - to samo. Tył - tutaj będą problemy.... siedzisko w gt jest szersze tzn zaokrąglone, a w 147 bardziej płaskie - "na wprost" przez to kanapa jest szersza.(ciekawiej to wygląda:D ) Przez to w boczku w gt nie ma "pojemnika", schowka na dole przy siedzisku(w 147 jest). To można odżałować, ale boczek od gt ma minimalnie inna konstrukcję - profil tylni... na pewno z innymi otworami z tyłu. Jeżeli chodzi o kształt "tyłu" boczka tonie wiem trzeba by było się temu przyjrzeć... kształt może być podyktowany konstrukcja kanapy, a nie np ramy auta. Jeżeli tylko tym to dodatkowe mocowania w bagazniku pod inne otwory można odżałowac(do kuferka nikt mi nie zagląda:p )o tyle w środku musiałoby być to jakoś sensownie spasowane.... dodatkowo nie wiem jak z krojem boczka na dole. Liczę, że kolega fachowo zbada ten temat:)

Sam bym choc' przód wymienił ,doznania 'prawie zupełnie' inne ,147 jest mega oka ale w GT siedzenie poprostu oplata plecy jak ciepłe dłonie kobietyXD ,a jeśli ktoś lubi zakręty to napewno doceni wymianę nawet "tylko" przodu.
Powodzenia z 'resztą' ;

myślę, że znalazłem zajecie na nadchodzący wiosenno/letni sezon:D:D
jeżeli da rade to wszystko z boczkami, jeżeli nie to alternatywa:
myślę, ze bananowa tapicerka pasowałaby najlepiej do bordowej alfy, lepiej niż czarna, dlatego wszystko w banan
1) fotele przód i drzwi od gt
2) tył poczki od 147 z czarnej wersji po fl z żebrowanym wykończeniem i dać do obszycia w bananie(pytanie jaki byłby to koszt) ktoś wie?
3) kanapa tył od alfy, ewentualnie jeżeli siedzisko by się zmieściło to od gt(można usunąć kieszenie w boczkach i boczki dając do obszycia łądnie to zrobić)
4) dorwać zagłowki od tyłu obojętnie jakie i do obszycia(jaki koszt?)
pytanie czy tapicer umiałby dobrać odpowiednia skórę no i czy taki projekt ewentualnie byłby realny....

Ja się wpakuję na momencik jeszczę , w GT się zabujałem od 1st looka na foto ,ale tak na prawdę prawdziwie to właśnie dopiero" po tym jak siadłem w fotelXD
Sam miałem taki plan od ok rokuXD na front mimo ,że w GT nie siedziałem nawet.... na forum ok roku? temu był taki temat i pamiętam coś ,że ktoś chyba marudził" z pasowaniem ,ale głowy nie daję.
Co do roboty obszycia to raczej kogoś znajdziesz ,grunt to materiał/skóra-grubośc'<>i naj importante kolor ....ja bym poleciał w Rosso XD mix czerwieni/czerni nawet ...do twojego mix byłby mega w "kolor" .

w sumie na temat ale raczej inaczej" http://www.forum.alfaholicy.org/gt/34160-zmiana_przednich_foteli.html#post389463 "

Ostatnia edycja:
no niestety do mnie ten Rosso nie przemawia...ta czerwień w skórze widocznie nie w moim guście:) w czarnej belli krwista czerwień jeszcze jakoś sie prezentuje, a tak w bordowej moim zdaniem za duzo byłoby tego deseniu:)
dlatego też myślę nad 2 rozwiązaniami albo czarna albo banan... czarna troche monotonnie i oklepanie, ale banan lacznie z bananowymi boczkami myślę, że doda szyku i stylu.... będzie się rzucał w oczy...
No ale wszystko zależy od kolegi omena ktory zrobi ogledziny i porowna GT i 147... wtedy wyjdzie co do całkowitego swapa, czy to mozliwe co by było najlepszym wyjściem... zależy jak z tyłu w gt te boczki przylegaja na dole przy progach i z tyłu przy szybie i słupku(bo tył boczku przy kanapie chyba wyprofilowany właśnie pod prosta geometrie oparcia)....duzo niewiadomych:/

---------- Post added at 23:30 ---------- Previous post was at 23:26 ----------

a co do obszycia calej tapicerki w mixie plus dorzucenie przod foteli z gt... no niestety tu juz za duze koszta sie robia:( myslalem o ewentualnym "doszyciu" pod kolor boczkow np:) o ile zaszlaby taka potrzeba o ktorej wspominalem w 2 ewentualnym wariancie kilka pastow wyzej;)(gdy swap sie nie powiedzie)

no i właśnie o to chodzi:D chyba pasuje moim zdaniem;)

troche nadumałem się nad zdjęciami, oblookałem zdjęcia i boczków chyba nie da sie od tak przeszczepić:/ ale bez dokładnych oględzin majac pod ręką oba auta nie da się ocenić....
tył boczka na dole w rogu w 147 wyprofilowany na nadkole a w gt bardziej na prosto... nie wiem jak to z inego profilu wyglada(wzdłużnego) żeby zobaczyć wyprofilowanie. Pytanie czy to "wybrzuszenie" jest takie samo wymiarowo(nie wizualnie) i na tyle samo "omija"-"maskuje" koło, tyle że np w 2 modelach na 2 różne sposoby jest to zrobione. W gt na prosto a w 147 na wciecie w oparciu kanapy. Jezeli profil tylko sprytnie omija kolo na prosto w gt to jest do przeniesienia(w bagazniku bedzie gorzej wygladac) a jezeli nie to dupa blada:/
drugi problem to przy słupku gdzie sa pasy w gt od str drzwi plastik po skosie w 147 na wprost:/

1)147 2)GT
boczek alfa 147 tyl lift.jpgboczek alfa gt.jpg

mam jeszcze pytanie.... a jak z zapięciem kanapy? ten sam rozstaw zamkow? w ta sama strone zamki i sposob mocowania?
moze kolega omen spr... albo ktoś wie?

Ostatnia edycja:
kolejna część analizy doprowadziła mnie do wniosku że swap "na żywca" nie jest możliwy:/
wystarczy spojrzeć na zdjęcia w zaznaczonych miejscach....

1)147 2)GT
przy slupku 147 3.jpgprzy slupku gt.jpg

w GT wyrzeźbienie boczka zachodzi bardziej na słupek:/ (albo słupek wcześniej się zaczyna....) natomiast w 147 jest zakończone prawie przed końcem słupka:( niestety ale przez to na 100% elementy nie będą pasować. Drugi mankamentem jest łączenie oparcia i siedziska. Kanapa 147 - oparcie wcięte, w gt na wprost:( z siedziskiem jest już lepiej z tego co widzę....

dlatego też jedynym rozwiazaniem byłoby "przeszczepienie" kanapy do boczków ze 147(czyli alternatywa o której mówiłem)
i teraz pytania:
1) jakie są wymiary kanapy w gt (siedziska i oparcia) oraz rozstawy mocowań plus co ważne tylne zamki kanapy(jaki rozstaw i sposób zamykania)
2) taka podmiana wymagałaby dopasowania kanapy, a tym samym przeszycie oparcia tzn w miejscu lączenia się siedziska i oparcia z tyłu "podebranie" materiału na nadkole, lepsze wyprofilowanie(ewentualnie gdy dł. byłaby mniejsza poszerzenie boków kanapy). Czy tapicerzy podjęliby się takiego zadania? i ile za takie coś mogą wziąć? do tgo dochodzi obszycie boczków biorąc je od wersji 147 po lifcie...

takie foto nic nie mowi bo to sa 2 rozne modele foteli i nie koniecznie to musi przeszkadzac ponizej jest wersja ti ktora jest bardziej podobna do GT ale jak widac jest podobnie z wycieciem bo pewnie plyta podlogowa sie nieco rozni
147 TIalf.jpg

Ostatnia edycja:
ok, a góra? góra boczku przy słupku dyskwalfikuje przeniesienie in "żywcem", ewidentna różnica, bo w gt szyba jakby była krótsza... nawet z zew. widać, że krótsza... także tak jak mówiłem wychodzi na to że tylko można zastosować warian alternatywny...

i teraz dałem pytania do tapicerów o małe dostosowania kanapy...

Ewentualnie gdyby kanapa z GT z tyłu pasowała do boczków ze 147 ale pewnie z tym też będzie problem.
Mierzył ktoś przednie boczki czy będą pasowały?

kolega "omen" miał podejsc i fachowo to sprawdzic bo ma dostep do alfy gt i 147:) zobaczymy co powie...
"na oko" identyczne....

Amortyzatory
Powrót