[159] SWAP zacisków brembo przedniej osi w Alfie 159 16V

Też będę zakładał tarcze nawiercane i nacinane, Twoje jakiego są producenta?

Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że montaż zacisków BREMBO spełnił moje oczekiwania. Jestem zadowolony zarówno z efektów wizualnych, jak i co najważniejsze z efektywności hamulców.
Pozdrawiam niezdecydowanych ;)
- Rafał

Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że montaż zacisków BREMBO spełnił moje oczekiwania. Jestem zadowolony zarówno z efektów wizualnych, jak i co najważniejsze z efektywności hamulców.
Ale powiedz coś więcej, opisz wrażenia. Jest spora różnica w skuteczności? 2-ga sprawa- czy na te zaciski wejdą standardowe 16-tki alfy?
Pozdrawiam niezdecydowanych ;)
- Rafał
Ja może nie tak "niezdecydowany" co ciekawy- moje tarcze i klocki z przodu mają rok, ale jak się skończą i będe chciał podłubać- pomyślę.
Dzięki raz jeszcze za relację!

Ale powiedz coś więcej, opisz wrażenia. Jest spora różnica w skuteczności? 2-ga sprawa- czy na te zaciski wejdą standardowe 16-tki alfy?
W porównaniu do oryginałów, które u mnie nie były za cudowne (na przeglądzie wyszła spora różnica między przednim lewym, a prawym kołem) jest zdecydowanie na plus. Przy ostrym hamowaniu miałem wrażenie, że bagażnik chce mnie przeskoczyć ;) A tak poważnie to raz uratowały mi skórę - awaryjne hamowanie 140-0km/h.
Bardziej szczegółowo wrażenia będę mógł opisać kiedy już będzie utęskniona wiosna i letnie opony.
Pozdrawiam.
- Rafał

Wazne pytanie jak kolega juhass czy kola 16" wejda z tymi zaciskami ?
Przepraszam, zapomniałem odp. na to pytanie.
Tak, oryginalne 16" AR zmieszczą w sobie zaciski ze 166. Ja u siebie mam zimowe 16" i jak widać na zdjęciach nie jest to oryginał AR i musiałem zastosować 10mm dystans. Teraz zaciski chowają się dosłownie "na żyletki", jednak przy oryginalnych felgach 16" nie powinno być tego problemu, co mogą potwierdzić użytkownicy 159 fl, gdzie BREMBO było już w standardzie.
Pozdrawiam.
- Rafał

Aha to bardzo dobra i przydatna odpowiedz. Bede myslal nad tymi zaciskami bardzo fajnie to wyglada no i napewno hamuje :)

OK, ale to pewnie dopiero przy okazji wymiany kół na letnie. Szkoda, że nie napisałeś wczoraj, bo miałem zdemontowane koło :)
A konieczne jest to zdjęcie? Może mogę Ci pomóc tłumacząc co i jak?
Pozdrawiam.
- Rafał

OK, ale to pewnie dopiero przy okazji wymiany kół na letnie. Szkoda, że nie napisałeś wczoraj, bo miałem zdemontowane koło :)
A konieczne jest to zdjęcie? Może mogę Ci pomóc tłumacząc co i jak?
Pozdrawiam.
- Rafał

Konieczne nie jest. Prosilem raczej zeby potwierdzic swoje wyobrazenia. Poczatkowo chciale zmieniac zwrotnice, ale Twoje rozwiazanie wydaje sie byc lepsze...

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Alces1 świetna robota. Efekt świetny..

teraz nic tylko się rozpędzać a potem hamować. :lol:

Pozdrawiam

Alces1 świetna robota. Efekt świetny..
Dzięki, ale Ty również swoimi poradami przyczyniłeś się do efektu :)

Konieczne nie jest. Prosilem raczej zeby potwierdzic swoje wyobrazenia. Poczatkowo chciale zmieniac zwrotnice, ale Twoje rozwiazanie wydaje sie byc lepsze...
postaram się, ale nie obiecuję, że to będzie szybko...

Alces, jakie tarcze zalozyles?
Rotinger.
Pozdrawiam.
- Rafał

Zaciski polakierowałem proszkowo, a napis to po prostu naklejka. Jest to sprawdzony sposób. Fanaberią jest zaś to, że napis wykonany jest z odblaskowej, koloru jasno srebrnego (prawie białego) folii, dzięki czemu bardzo fajnie odbija światło :) Dodatkowy plus jest taki, że jak mi się znudzi "brembo" to będzie "Alfa Romeo".
Podaj szczegóły co to za folia i czy masz szablon. Uważam rozwiązanie z naklejką lepsze niż zdrapka z zamalowania na czerwono białego.

Daj znac jak bedziesz mogl cos o nich powiedziec... Szukalem w necie ale nie znalazlem zadnych konkretnych opinii... Same ogolniki typu "to chinszczyzna" albo "kpilem wczoraj, polecam" :-/
Chińszczyzna to raczej nie jest...
Zobaczymy jak będą się spisywać. U mnie współpracują z klockami TRW.
Pozdrawiam.
- Rafał

- - - Updated - - -

Podaj szczegóły co to za folia i czy masz szablon. Uważam rozwiązanie z naklejką lepsze niż zdrapka z zamalowania na czerwono białego.
Nie mam szablonu. Poprosiłem o wykonanie napisów kolegę z forum: http://www.forum.alfaholicy.org/pozostale/54350-naklejki.html
To nie pierwsze naklejki, które dla mnie robił, więc mogę polecić. Podałem mu jedynie wymiar (całkowitą długość napisu), którego teraz nie pamiętam i poprosiłem, żeby była to folia odblaskowa :) Koszt na prawdę niewielki, a efekt imponujący :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót