[146] Swap silnika

valker91

Nowy
Auto
146 2.0 TI 1997
Witam,
Posypał mi się 2.0 TS i jestem zmuszony albo zezłomować (szkoda bo full opcja + skórki) albo wstawić coś nowego - dosyć mało tego jest na necie i tutaj pytanie. Jaki inny silnik wejdzie spokojnie do 146 bez większych przeróbek? Najlepiej żeby sam silnik przełożyć, bez skrzyni. Mam kilku handlarzy po znajomościach co z zachodu mogą mi ściągnąć - tylko muszę wiedzieć co...

Bez wymiany skrzyni to właściwie tylko TS-y :) a jak ze skrzynią i wiązkami to spory wybór wchodzących łatwo pod maskę jest :)

Jaki masz kolorek skór ?

Ja miałem starego TSa (w AR 155) i wcisnołem v6 24V trzeba było kupić dawce bez prawa rejestracji, największy problem to podtoczenie zewnętrznych przegubów i przekładka instalacji z immobilajzerem....mocowania w tych samych miejscach więc powinno wejść.
20160430006.jpg20160608027.jpgWP_20160929_17_28_25_Pro.jpg

Cóż zdjęć z odbudowy blacharskiej i swapu raczej mało bo nie było na to czasu... tak jak pisałem w innym wątku całość pochłonęła jakieś 3,5 roku i 15 tyś zł (podkreślam iż wszystkie prace robiłem sam bez żadnej pomocy blacharza, lakiernika czy mechanika - tak się w życiu układa że wszystkim sam się zajmuję - ale to zaoszczędzona kasa) jeśli będzie zainteresowanie to porobię wam fotki co i jak i odpowiem na wszelkie nurtujące pytania ale odrazu mówię iż do takich rzeczy najlepiej kupić całego dawcę niż później dokupować za mega duże pieniądze każdą brakującą pierdołę (uwierzcie że 156 ma mocowania wszystkich ważnych elementów w tych samych miejscach co 155, trzeba modyfikować na tokarce tylko przeguby żeby przypasować do zwrotnic z TS). Ogólnie pytajcie a odpowiem na wszystkie pytania mogę podeprzeć zdjęciami co i jak ;)

Dobra, pytanie czy spokojnie mogę wsadzić 2.0 np z 147 lub 156?
Chodzi mi w sumie o goły słupek

Przecież w 145, 146 jak i 147, a o 156 nie wspominając montowano 2.0 TS - ten sam silnik ;)

trzeba modyfikować na tokarce tylko przeguby żeby przypasować do zwrotnic z TS).
bezsens, lepiej było założyć zwrotnice od gtv lub fiata coupety, ciekawe co za hebelki masz teraz z tym silnikiem?

(uwierzcie że 156 ma mocowania wszystkich ważnych elementów w tych samych miejscach co 155
W związku z tym mam jedno najważniejsze pytanie - czy punkty mocowania poduszek układu napędowego czyli lewa podłużnica - skrzynia biegów, prawa podłużnica - silnik i sanki - poduszka reakcyjna są w tych samych miejscach? Od zawsze mnie to nurtuje, oglądałem 156 dokładnie ale nigdy nie mierzyłem, jeśli tak to spadasz mi z nieba bo mam 2.0 które bym upłynnił w jakąś zabawkę - 155 mi szkoda a 156 było by do tego idealne z wielu wzgledów, czy nawet 147 które pewnie też jest takie samo, od zawsze tylko chciałem uniknąć spawania nowych łap układu napędowego bo to za dużo zabawy. Dodatkowo spraw o tyle fajna że to downgrade starszego silnika do nowszego auta więc o wiele łatwiej z elektryką itp.

bezsens, lepiej było założyć zwrotnice od gtv lub fiata coupety, ciekawe co za hebelki masz teraz z tym silnikiem?

Może dla Ciebie bezsens ale ja nie byłem pewny które zwrotnice będą pasować, a zwrotnic z 155 v6...brak, wolałem złożyć to tak żeby jeździć a nie mieć kolekcji zwrotnic w domu. Druga strona medalu jest taka że przed blacharką i swapem kupiłem nowe amortyzatory i sprężyny. Hamulce to zmodyfikowane lekko hamulce ze 156 jts (284mm średnicy jeśli ci o to chodzi - bo standard to 257mm).

- - - Updated - - -

W związku z tym mam jedno najważniejsze pytanie - czy punkty mocowania poduszek układu napędowego czyli lewa podłużnica - skrzynia biegów, prawa podłużnica - silnik i sanki - poduszka reakcyjna są w tych samych miejscach? Od zawsze mnie to nurtuje, oglądałem 156 dokładnie ale nigdy nie mierzyłem, jeśli tak to spadasz mi z nieba bo mam 2.0 które bym upłynnił w jakąś zabawkę - 155 mi szkoda a 156 było by do tego idealne z wielu wzgledów, czy nawet 147 które pewnie też jest takie samo, od zawsze tylko chciałem uniknąć spawania nowych łap układu napędowego bo to za dużo zabawy. Dodatkowo spraw o tyle fajna że to downgrade starszego silnika do nowszego auta więc o wiele łatwiej z elektryką itp.

Tak mocowania poduszek pasują...wszystkie poduszki przełożyłem z silnikiem i skrzynią niestety jedna z poduszek do 156 V6 jest niedostępna (ta mocowana do lewej podłużnicy obok sprężarki klimy), a przydałoby się ją u mnie wymienić.

Hamulce to zmodyfikowane lekko hamulce ze 156 jts (284mm średnicy jeśli ci o to chodzi - bo standard to 257mm).
Do normalnej jazdy to pewnie wystarczy ale z wiekszych predkości to raczej ciezko bedzie zatrzymac auto na przyzwoitej odległosci. tzn jak ta modyfikacja jest wykonana?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót