siewcu, poszukaj dokładnie na forum to znajdziesz już takie tematy.
Jeden kolega z forum tez teraz włożył 1.8 zamiast 1.6 i nie narzeka. Wszystko chodzi jak należny.
A niby czemu miałoby nie mieć 140KM jak przekłada sterownik silnika, dolot i kolektor wydechowy ?
Albo wejdź sobie na angielskie forum alfaowner, tam już są normalnie wykresy z hamowni po takim swapie i normalnie ludzie mają po 141-142KM. Sam będę taki swap robił, a gdybym go nie był pewny to bym nie robił.
Sorry ale ja nie piszę bajek z nie wiadomo skąd. Jak czegoś jestem pewny to pisze.
Z tym napędem z EVO to też dowaliłeś, koledze zależy żeby sobie wsadzić tylko mocniejszy silnik a ty go posyłasz na krojenie pół auta by wsadzić napęd z EVO
Chciałem tylko zauważyć ze 147 jest oparta na CAN, i wsadzenie silnika z innego samochodu będzie się wiązało z bardzo dużymi problemami. Dlatego jak chcemy osiągnąć większą moc bez dużych problemów, to powinniśmy tylko swapować na większy silnik TS.
Siewcu, 1.8 w 156 pracuje na dokladnie takim samym sterowniku silnika co 1.6 w 147, więc już wiele razy było pisane że podmianka sterownika nie jest konieczna, gdyż jest on samo adaptacyjny.