• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Swap innego silnika

GoldeNx3

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 105km *NEED SWAP!*
Witam. Mam takie pytanie myśląc o przyszłości bo kiedyś będę chciał swapowac silnik. Pytanie czy silnik od jakiegoś auta by pasował do Alfy? Jak jest z przekładka od 2.0, co musiałbym mieć jaka skrzynia etc. No i czy od innego auta, jakiego? Da rade swapnac silnik.

to jest temat szeroki jak morze. tez myslalem o takich rzeczach bo mam ten sam silnik co Ty:). ale mysle, ze taniej jest sprzedac auto, dolozyc to co mialbys wydac na swpa i kupujesz auto z fabrycznie duzo wieksza moca, bez rzezby, problemów i nerwów. takie moje zdanie.

Zmień na 1.8 TS 144KM i ci wystarczy. Będziesz potrzebował silnika, komputera, dolotu z elektrozaworem wariatora oraz wiązke od elektrozaworu do komputera. Tyle chyba wystarczy.
Gdybyś miał wersję 120KM to byś podmieniał tylko słupek.

m4tinez, zrób, pokaż wykres z jakiejś porządnej hamowni, że działa a dopiero potem mów, że sam słupek wystarczy. Niech pokaże ponad 140KM na jakimś porządnym sprzęcie(czyt. MAHA) - wtedy będzie wiadomo, że działa.

A swapować można wszystko wszędzie, jak masz pieniądze to można włożyć kompletny napęd z Evo na przykład.

siewcu, poszukaj dokładnie na forum to znajdziesz już takie tematy.
Jeden kolega z forum tez teraz włożył 1.8 zamiast 1.6 i nie narzeka. Wszystko chodzi jak należny.
A niby czemu miałoby nie mieć 140KM jak przekłada sterownik silnika, dolot i kolektor wydechowy ?
Albo wejdź sobie na angielskie forum alfaowner, tam już są normalnie wykresy z hamowni po takim swapie i normalnie ludzie mają po 141-142KM. Sam będę taki swap robił, a gdybym go nie był pewny to bym nie robił.
Sorry ale ja nie piszę bajek z nie wiadomo skąd. Jak czegoś jestem pewny to pisze.

Z tym napędem z EVO to też dowaliłeś, koledze zależy żeby sobie wsadzić tylko mocniejszy silnik a ty go posyłasz na krojenie pół auta by wsadzić napęd z EVO ;)
Chciałem tylko zauważyć ze 147 jest oparta na CAN, i wsadzenie silnika z innego samochodu będzie się wiązało z bardzo dużymi problemami. Dlatego jak chcemy osiągnąć większą moc bez dużych problemów, to powinniśmy tylko swapować na większy silnik TS.

Siewcu, 1.8 w 156 pracuje na dokladnie takim samym sterowniku silnika co 1.6 w 147, więc już wiele razy było pisane że podmianka sterownika nie jest konieczna, gdyż jest on samo adaptacyjny.

Ostatnia edycja:
To co ludzie piszą w internecie to jest jedno, praktyka natomiast można co innego. A kompletny układ napędowy od Evo jest jak najbardziej zgodny z tematem - nie został podany budżet, nie ma wymagań i kompletne zero informacji, tylko pytanie czy da się silnik od innego auta włożyć - owszem, da się.

Trochę praktyki przy jakichkolwiek modyfikacjach radzę, nie tylko teoria wyciągnięta z tego, co piszą na forum - bo często nie ma to pokrycia w rzeczywistości.

Gdybyś miał wersję 120KM to byś podmieniał tylko słupek.
A niby czemu miałoby nie mieć 140KM jak przekłada sterownik silnika, dolot i kolektor wydechowy ?

No to albo słupek albo ze sterownikiem silnika, dolotem i kolektorem wydechowym - zdecyduj się.

- - - Updated - - -

Na forum był też temat dotyczący nieudanej przekładki 1.6 na 1.8 mimo.

Przy jego wersji 105KM musi wymienić komputer silnika.
Chciałbym zaznaczyć siewcu że jakbyś poprzeglądał alfaowner to byś znalazł temat z takim swapem i z wykresem z hamowni, gdzie kolesiowi wyszło ok 140KM.
Zresztą sam taki swap będę robił, i też pojadę na hamownie.

Może koleś wsadzał 1.8 CF1 ? Bo też miałem taki wsadzać, ale dowiedziałem się że nie będzie właśnie chodził dlatego trzeba szukać CF2.

Ale nie rozumiesz dalej, że forum to jedno a praktyka to drugie. Powielanie tego, co chodzi po forach nie zawsze ma sens, a coś takiego jak "adaptacyjny komputer" nie istnieje - bo skąd niby ma wiedzieć, że zamiast 1.6 jest 1.8?

Istnieje, w 155 1.8 i 2.0 mają ten sam komputer, różnica w mocy - 15KM. Komputer ma za zadanie dać taką dawkę paliwa żeby zachować odpowiedni AFR, jeśli wszystkie czujniki i cała instalacja są takie same to bez różnicy mu jakim silnikiem steruje bo jego zadaniem jest tylko zachowanie AFR w okolicach 14 na podstawie danych otrzymanych z czujek. Większa pojemność mu nic nie zmienia bo po prostu podleje więcej paliwka i tyle.

Czyli w środku po prostu siedzi jakieś AI i tym steruje? Rozumiem, że doładować też można i też bez żadnej zmiany w sofcie będzie śmigać?

Dlatego też montują przeływki z multiair bodajże bo ma większy zakres pomiaru.
No ale po co dyskutować jak zawsze się znajdzie ktoś "mądrzejszy".

Czyli w środku po prostu siedzi jakieś AI i tym steruje? Rozumiem, że doładować też można i też bez żadnej zmiany w sofcie będzie śmigać?

Są przypadki że komp ogarnie nie liczne i małe doładowania ale są tak jak i przy swapie na wyzsze pojemności nie wiem jakie są granice autoadaptacji nigdy nie zglebialem tematu aż tak .A prawda jest taka że jak ktoś swapuje silnik to już totalne lenistwo nie zapiąć ori Ecu. Skoro wiązki silnikowe są blizniacze to po co sobie robić kolejne problemy.

Ja po swapie z 1.6 na 1.8 musiałem zmienić kompa i wgrać mu mapy do 1.8 żeby to jeździło jak należy. Przede mną jeszcze zmiana dolotu na plastik ale wszystko w swoim czasie.

Amortyzatory
Powrót