• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Stuki, szuranie, szarpanie 2.5 v6

ishan

Nowy
Auto
Renault Scenic 1ph2
Witam
mam chyba dość poważnyproblem z moja bellą. Silnik to 2.5 v6. Moja sytuacja:
Jechalem spokojnie, bez butowania, wysokiego kręcenia itp. Dojechalem do skrzyżownia, wrzucilem spokojnie jedynkę, i stalo sie... w czasie ruszania przy dodaniu gazu cos zaczelo bardzo głośno szurać w silniku, odglos jakby cos sie urwało i krecilo i o coś tarlo, trudno to okreslić, bylo to bardzo glosne. na wolnych obrotach tego dzwieku nie ma, ale przy dodaniu gazu znowu zaczyna i to potwornie glosno. do tego na luzie silnik pracuje bardzo nierowno, jakby nie palil na jeden gar, bardzo mocno sie trzesie, lacznie z tlumikiem. sa dosc spore problemy z odpaleniem auta. zadna kontrolka sygnalizujaca problem sie nie pali. auto obecnie stoi w tychach, mam juz lawete zamowiona na piatek zeby ja sciagnac do oswiecimia.
mial ktos moze cos podobnego?? koles ktory tego sluchal niby wykluczyl panewki....

Moze rozrzad przeskoczyl? ciezko na oko wywnioskowac, szkoda ze nie mieszkasz gdzies blizej. Skad dochodzi stukanie?

tez jest takie podejzenie ze to rozrzad mogl przeskoczyc. ciezko mi okreslic skad dokladnie, mi sie wydaje ze gdzies walsnie z okolic rozrzadu, sam wiesz jak to bywaz jak ktos sie nie zna :( no mieszkam dosc blisko (Oświęcim), z tym ze auto stoi w tychach aktualnie u znajomego blacharza (zawozilem na dwa auta forda brata, a zostaly oba)

Ciezki temat na oko niestety... padnieta panewka w v6 daje dzwiek z okolic glowicy i jest dosc mylny. Obroty faluja? kiedy byl zmieniany rozrzad?

troche faluja, rozrzad robiony 5 lat temu, z tym ze przebieg na aktulanym to niecale 30tys. wiem wiem, powininem byl zmienic bo lat ma duzo

eeeeemmmmmmm heheh moj ma 3 lata i juz stwarza problemy a ma przejechane moze z 20k... wiec moze faktycznie Twoj winowajca. Sciag oslone rozrzadu i ogladnij pasek czy czasem gdzies zabka nie zgubil albo innych uszkodzen.

troche faluja, rozrzad robiony 5 lat temu, z tym ze przebieg na aktulanym to niecale 30tys.
Autodata podaje,że w naszym klimacie rozrząd robimy na przebieg lub co 3 lata.

wiem kolego, za dlugo przeciagnalem. taka kupilem, mechanik mowil ze rozrzad jest w dobrym stanie (pewnie mowil o pasku). tez uważasz ze pasek przeskoczył ??

wyjasnilo sie, na szczescie tylko pasek przeskoczyl, nic sie wielkiego nie stalo, zawory cale, autko smiga :)

Amortyzatory
Powrót