[159] Stuki dym brak wspomagania

ArtisPL

Nowy
Auto
Alfa 159
Witam.

Spotkała mnie dziwna sytuacja dzisiaj na drodze.
Otóż objawy to brak wspomagania trochę tam od czasu do czasu ruszy kołem ale ogólnie kręci się kierownicą jak w traktorze.
Dym od strony paska rozrządu do tego dziwny zapach
Dodam że płynu od wspomagania nie ubyło, nie ma wycieku.
Silnikiem trzepie tak jakby padła świeca.
Świeci się od czasu do czasu kontrolka akumulatora
I właśnie przez tą kontrolkę akumulatora czy to może być coś więcej niż pompa wspomagania?
Bardzo dziwne objawy jak dla mnie auto ma normalnie moc pasek jest napięty wszystkie rolki kręcą się normalnie.
Auto oddaje do mechanika jutro ale chciałem też zapytać może ktoś miał podobny problem.

Padło koło pasowe, kręci się na wale trąc gumą i przez to kopci. Odpal sobie auto i zobacz czy w ogóle się rusza pasek.
Poprzedni właściciel w mojej alfie miał dokładnie ten problem.

Nie rozleciał się alternator czasami i pasek klinowy?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Padło koło pasowe, kręci się na wale trąc gumą i przez to kopci. Odpal sobie auto i zobacz czy w ogóle się rusza pasek.
Poprzedni właściciel w mojej alfie miał dokładnie ten problem.

Wiesz co całkiem możliwe. Koło pasowe się kręci ale dziwnie się buja na boki i jest umazane jakby olejem od zewnętrznej strony. Pasek się rusza normalnie ale to od niego dymi. Czyli co robić rozrząd i wymienić koło pasowe przy okazji? Dodam że alternator jest cały bo dojechałem do domu mocy mi nie brakowało jedynie co to tylko to wspomaganie padło

Nie odpalaj auta!!! Sprawdź czy pasek nie żyje swoim życiem. Wyjmij w razie potrzeby tnij następnie do mechaniora nowy pasek napinacz i koło pasowe

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Niestety ja miałem taką sytuację że kawałek paska wpadł pod rozrząd. Na szczęście przeskoczył jedynie o dwa zęby na wale (nie doszło do kolizji)

Nie odpalaj auta!!! Sprawdź czy pasek nie żyje swoim życiem. Wyjmij w razie potrzeby tnij następnie do mechaniora nowy pasek napinacz i koło pasowe

Pasek o ile okiem laika kręci się ok jest napięty. Do mechanika mam dosłownie 800m spróbuję dojechać bo niestety ale nie potrafię się bawić w takie rzeczy a też raczej bym się bał coś grzebać przy pasku. Tak jak kolega wyżej napisał najprawdopodobniej padło koło pasowe i trzyma pasek który się obraca z oporem przez co alternator nie wyrabia i wspomaganie. Odrazu rozrząd zrobię bo auto kupiłem dosłownie parę dni temu

Chłopie dobrze Ci radzę nawet jak masz 100 metrów to nie odpalaj. Nożem chyba umiesz operować.

Zadzwoń do mechanika to powie ci to samo. Pasek i tak jest do kosza

Chłopie dobrze Ci radzę nawet jak masz 100 metrów to nie odpalaj. Nożem chyba umiesz operować.

Ale to mówisz żeby odciąć pasek i jechać do mechanika bo nie rozumiem czy poprostu znaleźć jakiegoś mechanika który mi to pod domem ogarnie. Przepraszam ale serio mało się znam na mechanice. Już go nie ruszam w takim razie

Przetnij pasek i go wyjmij. Jedź bez. Nie będziesz miał wspomagania, klimatyzacji I brak ładowania. Na 800 metrów to chyba wytrzymasz

Zadzwoń do mechanika to powie ci to samo. Pasek i tak jest do kosza

Czyli poprostu kupić komplet rozrządu z pompą wody koło pasowe i do mechanika? Czy jeszcze coś będzie potrzebne? Boję się o pompę wspomagania bo dostała dość zaorana dzisiaj bo wracałem do domu około 3km z tymi objawami

- - - Updated - - -

Przetnij pasek i go wyjmij. Jedź bez. Nie będziesz miał wspomagania, klimatyzacji I brak ładowania. Na 800 metrów to chyba wytrzymasz

Summer to tak zrobię już zamawiam części na jutro rano

Ty tniesz pasek wspomagania (pomocniczy), a nie rozrządu. Ty nic nie kupuj. Tnij i jedź do mechaniora, bo jeszcze kupisz nie to co trzeba

Ale skoro takie pytania zadajesz to może lepiej nic nie rób mechanik niech przyjdzie to zrobi co trzeba, w sumie daleko nie ma

Ty tniesz pasek wspomagania (pomocniczy), a nie rozrządu. Ty nic nie kupuj. Tnij i jedź do mechaniora, bo jeszcze kupisz nie to co trzeba

Tzn z tym rozrządem to poprostu tak pisze bo i tak miałem w planach wymieniać więc przy okazji wymiany paska napinacza i koła pasowego wezmą się za rozrząd

Widzę że auto masz od niedawna. Wiesz jako jest stan kolektora? Przy okazji wymiany rozrządu warto zdjąć kolektor i sprawdzić czy wszystkie klapki masz. Nie podałeś jak motor bo to istotne w 8V ich nie ma więc weryfikacja w tym przypadku nie jest potrzebna

Widzę że auto masz od niedawna. Wiesz jako jest stan kolektora? Przy okazji wymiany rozrządu warto zdjąć kolektor i sprawdzić czy wszystkie klapki masz. Nie podałeś jak motor bo to istotne w 8V ich nie ma więc weryfikacja w tym przypadku nie jest potrzebna

8v nie na klapek w tym silniku. Tak mój błąd że nie podałem

Amortyzatory
Powrót