• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] "strzelające drzwi"

• Autor wątku Autor wątku ario
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam
Mam jeden strzelający ogranicznik, który miałem zamiar wymienić na nowy, ale... Nie mogę odkręcić jednej z nakrętek mocujących mechanizm ogranicznika do drzwi. Tzn. nakrętka kręci się w kółko, nie można jej ani całkowicie odkręcić, ani dokręcić. Dostęp do tej nakrętki jest dość utrudniony, bo jest schowana w "niszy" drzwi. Próbowałem różnych sposobów i niestety bez powodzenia. Macie jakieś pomysły jak można w sposób stosunkowo mało inwazyjny ją odkręcić ? W grę wchodzi nawet ewentualne zniszczenie ogranicznika, bo mam nowy, chodzi tylko o pozostawienie reszty Belli w stanie dobrym ;)

Może zależy to od stopnia zużycia .Wyciągałem odydwa , konstrukcja banalna jednak efekt utzymał się dosłownie kilka dni .

Jeżeli nie chcecie roztapiać żółtego plastikowego tłoczka, to wystarczy drobny papier ścierny i trochę wysiłku. Ja zeszlifowałem powierzchnie wszystkich tłoczków tak, aby pozbyć się stożka na powierzchni roboczej w takim stopniu, aby w miarę możliwości pokrywał się z kształtem nowego, wypolerowałem powierzchnię prowadnic i drzwi otwierają się i zamykają jak nowe. Oczywiście nowy smar miedziany i problem z głowy - kilka stów w kieszeni parę godzin pracy i jaka satysfakcja. :)

Ma ktos stare nie potrzebne sprezyny z tego ogranicznika? U mnie jedna byla peknieta i potrzebuje aby wymienic..

strzelające drzwi

tylko wymiana ograniczników nie jest to takie trudne wymieniałem przód i tył trzeba rozebrac tapicerke

Jak ktoś potrzebuje mam 2 stare ograniczniki tylne, jeden strzelał drugi nie, są kompletne, odstąpię za koszty przesyłki i symbolicznego browara. Info na priv

90zl przód, tył 112zl i 15min wymiana szt. Zapominasz o temacie na długi czas

JA znalazłem dobry sposób :D mianowicie kupule duza koszulkę termokurczliwą i szlifuje delikatnie ten mały biały plastik, na to idzie koszulka i składamy , jak za ciasno to jeszcze raz szlifujemy , i nowy kawałek koszulki :D 100% skuteczne :) i to całkiem długo :D tylko pracy sporo :P

Ja zapłaciłem 375 zł za komplet 4 szt. oryginalnych nowych. Tylko mechanik siedział nad tym całą sobotę, więc albo mi ściemnia albo to nie jest jednak robota na 4x15 minut. Chciał po 50 zł od sztuki, więc do przeżycia w zamian za ciszę przy otwieraniu :)

To powiem ci że trochę ci ściemniał :) ja w sobotę do południa wymontowałem wszystkie 4 rozebrałem nasmarowałem dużą ilością smaru zmontowałem i cisza :), tylko z tylnymi jest trochę babrania żeby je wyciągnąć ale do ogarnięcia ;)

ogranicznik

Cześć,

Widziałem na forum, że jest rozwiązanie tego problemu dla 156. Niestety 159 ma inną konstrukcję ogranicznika i stąd moje pytanie. Czy jedynym rozwiązaniem problemu jest jego wymiana?

Pozdrawiam,

Tak wymiana z przodu nie ma problemu z wymianą gorzej z tyłu trzeba zdjąć tapicerkę

- - - Updated - - -

U mnie po nasmarowaniu nie było poprawy najlepiej wymienić

W 159 po lifcie tez da sie rozebrac te ograniczniki do czyszczenia i smarowania? Gdziesz mi sie obilo ze po lifcie jest inna konsktrukcja i nierozbieralne.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

W 159 po lifcie tez da sie rozebrac te ograniczniki do czyszczenia i smarowania? Gdziesz mi sie obilo ze po lifcie jest inna konsktrukcja i nierozbieralne.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Nie do konca. Zalezy od rocznika. W mojej starej rozbitej 159 poliftowej byly rozbieralne. W tej z 2010 juz nie

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Jest sens się z tym bawić? Ja ostatnio kupiłem używany za trzy dyszki i umówiłem się z typem ze ma być ok i jest ok.

Ja tez nie widzę sensu zabawy. Kupić nowy i bajka.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ja mam 2010 i są tzw. nierozbieralne, jednak mimo to bardzo łatwo jest je zregenerować. Wystarczy rozwiercić 2 nity wiertłem fi4, a po regeneracji zastąpić je dwoma śrubami M4, jeżeli zastosujemy śruby odpowiednio długie, to nawet nie trzeba przy skręcaniu używać imadła, bo skręcając je będziemy automatycznie ściskać sprężyny.

Ostatnia edycja:
Drodzy Alfaholicy

Potrzebuję małą wskazówkę co do "strzelających drzwi". Mam takowe "strzelające drzwi", ale tylne. Wszędzie piszą o wymianie ograniczników od drzwi przednich, ale nic o tylnych. Więc robię tak jak potrafię. Mam już ograniczniki. Doszedłem do momentu zdjęcia obudowy drzwi i teraz mam zagwostkę. Zdejmować całą pokrywę metalową czy tylko głośnik? Widzę, że oba elementy są na jakimś silikonie czy coś takiego, ale chciałbym uniknąć odklejania czegokolwiek.

I teraz moje pytania. Czy można jednak ten ogranicznik wyjąć jakoś bez odklejania tych elementów drzwi? Jeśli nie ma takiej możliwości, to czy wystarczy zdemontować głośnik? Czy trzeba całą metalową pokrywę? Ktoś już ma w tym doświadczenie?

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.

WhatsApp Image 2022-03-16 at 16.13.33.jpg

Amortyzatory
Powrót