• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] "strzelające drzwi"

• Autor wątku Autor wątku ario
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ario

Nowy
Auto
Stelvio Veloce Ti, Alfa Mito 1.4 8v (Mietek)+ Aprilia RSV1000 Tuono , XS400 bratstyle
Cześć,

Widziałem na forum, że jest rozwiązanie tego problemu dla 156. Niestety 159 ma inną konstrukcję ogranicznika i stąd moje pytanie. Czy jedynym rozwiązaniem problemu jest jego wymiana?

Pozdrawiam,

rozebrać nasmarować

Możecie przybliżyć temat?

Jest przecież gdzieś temat na forum z ladna instrukcją co i jak :)

Wysłane z mojego GT-I9300

Ładna, ale do 156. Przekonałem się wczoraj jak chciałem u siebie zastosować :-)

Tapnięte z Xiaomi Red Rice

też jestem ciekawy jak to naprawić bo 3 ograniczniki strzelają :/

wybacz nie wpadłem na to ...

Mi nie szkoda wydać kilku stówek na auto ale jak mogę coś sam zrobić to chętnie spróbuję a naprawa ograniczników to nie jest sklejanie połamanego zderzaka domowymi sposobami albo sylikonowanie wybitej poduszki silnika

Ładna, ale do 156. Przekonałem się wczoraj jak chciałem u siebie zastosować :-)

Jest dokładna instrukcja do 159 nawet ze zdjęciami. Naprawa zajmuje 20 minut a efekt można osiągnąć bdb.

@Nitro dziękuję za linka. Dzisiaj spróbuję coś z tym zrobić a najwyżej kupię nowy ogranicznik za 89. Pozdrawiam

Wczoraj przeczyściłem oba tylne. Rożnica znacząca - brak strzelania i skrzypienia, całość zajęła około 1h. Wolną chwilą pora na przednie.

to zobacz co Ci się uda zrobić z przednim ogranicznikiem ja dokręciłem nakrętki i nic... wydaje mi się, że to sam mechanizm ogranicznika jest winien a nie nakrętki... :/

Ja rozebralem cały ogranicznik, wyciagnalem sprezyny, żółte plastiki przeczyscilem, nasmarowalem tak jak napisane było w instrukcji zamieszczonej powyżej.

Ja rozebralem cały ogranicznik, wyciagnalem sprezyny, żółte plastiki przeczyscilem, nasmarowalem tak jak napisane było w instrukcji zamieszczonej powyżej.

też tak ostatecznie zrobiłem i to rozwiązało problem. Poradnik doskonały ! :)

Z mojej strony dodam, że imadło nie jest konieczne. Wyjęcie zawleczki nad powierzchnią podłogi zapobiega wystrzałowi sprężyny. Włożenie jej z powrotem też jest proste. Co u mnie się skomplikowało to dokręcanie osłony pod kolumną kierownicy. Przesadziłem z dokręceniem prawej śruby i zerwałem gwint. Latwo jednak na to zaradzić. Gwint jest częścią dwuelementowego klipsa, który można łatwo rozpiąć płaskim wkrętakiem. Wystarczy rozwiercić element, w którym była plastikowy gwint i włożyć w niego śrubę o odpowiedniej długości tak aby po skręceniu osłony nie wystawała. Poniżej zdjęcia. :) (na pierwszy jest śruba, która zamieniłem ostatecznie na inną :) ).

Tylko wymiana da spodziewane efekty.

To wytłumacz mi, dlaczego ja naprawiłem już 3 ograniczniki w ten sposób...

Dodano po 5 minutes:

Ja rozebrałem i nasmarowałem, niestety nic nie dało, jest troszkę ciszej. Tylko wymiana na nowy.

Ja dodatkowo każdy element plastikowy lekko nadtopiłem opalarką ustawioną na 250'C. Dzięki temu zniknęły rysy na styku z ogranicznikiem i wyrównało się bardziej. Można też ścisnąć każdą ze sprężyn, podgrzać mocno i ściśniętą włożyć do zimnej wody. Wówczas zrobi się minimalnie niższa i drzwi będą płynniej chodzić a strzelanie zniknie z powodu mniejszego nacisku na ogranicznik. Tylko trzeba uważać przy ściskaniu i grzaniu bo, jak nam wyskoczy to problem murowany... Najlepiej ścisnąć w imadle, podgrzać i polać wodą.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót