[159] Stopień degradacji oleju 80%

waldi102

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1,9 JTDM
Informacja z Fiatecuscan - to czy do całkowitej degradacji zostało 20%, czy 80%?

Wskaźnik degradacji oleju jedzie od 100% w dół. Nie masz sie czym przejmować

Na ten wskaźnik nie patrz. Ma on niewiele wspólnego z faktycznym stanem oleju ;)

Na ten wskaźnik nie patrz. Ma on niewiele wspólnego z faktycznym stanem oleju ;)

Racja, wskaźnik wylicza stopień degradacji oleju na podstawie zadanych parametrów czyli ilość cykli DPF, tryb jazdy itd.... Ja wymieniam olej co 15000, co 10 to przesada na pełnym synetyku.

Co do wymiany wg wskazań komputera moje auto było tak eksploatowane przez poprzedniego właściciela i rezultat był taki że przy przebiegu 145 000 km musiałem wymienić pierścienie i 5000 PLN poszło sie walić na remont silnika.

nie wiesz co ma kolega zalane...
kto mi zabroni wlać Pb do jtd ?
i też napiszesz , że nie mam Pb ?
a mogę mieć jak tylko zechcę
a , że nie powinno to mieć miejsca to już inna sprawa
ale mieć mogę
...
:P

A selenia WR 5W-30 Pure energy to nie pełen syntetyk?

Jeżeli masz na myśli ze został wykonany z pelnych baz syntetycznych to wydaje mi się ze niestety nie jest. Natomiast na pewno powstal w technologii systetycznej a bazy mineralne zostały poddane solidnej porcji hydrokrakowania :P

Dodano po 2 minutes:

Bociek, nie ma pełnych syntetyków dla aut z DPFem :P

Przynajmniej jeden jest ;)

http://www.forum.alfaholicy.org/159...46-jaki_olej_wlac_do_jtdm_filtr_oleju-75.html

Pomijajac rozne wynalazki to Amsoil ECF Low-SAPS 5W30 jest calkiem rozpowszechniony w przyrodzie jak się bardziej poszuka ;)

Ostatnia edycja:
tak dla jasności mam zalany Motul ecoclean 5W30 C2
Poprzednio miałem ten sam i wymieniłem po 15k i po 6 miesiącach.
Jest to pełny syntetyk.

tak dla jasności mam zalany Motul ecoclean 5W30 C2
Poprzednio miałem ten sam i wymieniłem po 15k i po 6 miesiącach.
Jest to pełny syntetyk.

Nie będę tu smiecic, masz watek olejowy to się możesz dopytać i Cie naprostuja. Ale troska o silnik bardzo dobra, wymiana co 15k wzorowa a Motul ogolnie dobry olej :)

jo wymieniom co 15-18 tys km inaczej musiolbych co 2 miechy wymieniac olej :( 2-3 razy do roku styknie :P
FULsyntetyka helixa 5w40 ultra do ropnioków i tysz smakuje :)

U mnie jest 0% a od wymiany pod koniec stycznia tego roku, zrobiłem około 8 tys. km.
W dodatku wymieniałem olej w ASO i ostatnio zauważyłem, że nie skasowali mi inspekcji olejowej - ilość km do następnej wymiany podaje mi 18 tys.

U mnie jest 0% a od wymiany pod koniec stycznia tego roku, zrobiłem około 8 tys. km.
W dodatku wymieniałem olej w ASO i ostatnio zauważyłem, że nie skasowali mi inspekcji olejowej - ilość km do następnej wymiany podaje mi 18 tys.
i dlatego własnie masz 0%

Amortyzatory
Powrót