• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio280] - Spalanie stukowe a paliwo 95 vs 98

Sagi80

Nowy
Auto
Stelvio MY21 280KM / Mazda MX-5 / BMW 430i
Stelvio 280 KM, 2021. Czy widzicie u siebie różnice w pracy silnika gdy zamiast 95, zatankujecie 98? U mnie jest kolosalna - przede wszystkim silnik nie „cyka” przy obciążeniu na niskich obrotach, żwawiej reaguje na gaz (również przy niskich obrotach) i ogólnie pracuje równiej i przyjemniej.

Stelvio 280 KM, 2021. Czy widzicie u siebie różnice w pracy silnika gdy zamiast 95, zatankujecie 98? U mnie jest kolosalna - przede wszystkim silnik nie „cyka” przy obciążeniu na niskich obrotach, żwawiej reaguje na gaz (również przy niskich obrotach) i ogólnie pracuje równiej i przyjemniej.

Paliwo było już omawiane, jeśli dobrze pamietam to konkluzja była taka, ze skoro motor jest opracowany pod 95 to taka należy tankować.
Małżonka zatankowała przez pomyłkę 98, różnicy nie czuje.

Niektórzy to czują różnice jak olej inny zaleją do silnika.

Nie wiem skąd informacje, że motor opracowany pod 95...
Żeby nie tworzyć nowych teorii, wklejam skan z instrukcji (jak ktoś nie doczytał).

Zrzut ekranu 2022-08-23 121932.jpg

Zrzut ekranu 2022-08-23 121420.jpg

Załączniki

• Zrzut ekranu 2022-08-23 121331.jpg
    Zrzut ekranu 2022-08-23 121331.jpg
    52.8 KB · Wyświetleń: 148
Ostatnia edycja:
Szczególnie jak wiedzą, że zalali "lepszy" olej albo paliwo, to wtedy nawet BARDZO słychać różnice.

A tak serio: zamiast Selenii 0w20 leję Ravenol 0w30. Może jakieś różnice w pracy silnika są. Ale ja się nie podejmę ich zdefiniowania, są zbyt subtelne. Leję ze względu na program silnika i teoretycznie, znacznie lepszy skład i ochronę, którą ma Ravenol.
Odnośnie paliwa: leję tzw. premium, przeważnie Lotos Dynamic. I tu już wyraźnie słychać, że silnik inaczej pracuje, jakby lżej, ciszej, łagodniej, płynniej. Na zwykłym paliwie, silnik jest bardziej "narowisty", pomimo dodatku Mannol Ester.

Amortyzatory
Powrót