[Stelvio] Stelvio z USA - przednie lampy potrzebna pomoc w identyfikacji

• Autor wątku Autor wątku Seal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Seal

Nowy
Auto
Stelvio
Cześć,
właśnie zacząłem naprawę swojego Stelvio z USA.
Niestety jedna lampa przednia jest w kawałkach drugiej w ogóle nie było.....
Muszę kupić komplet a to już trochę kosztuje dlatego chcę być pewien żeby kupić odpowiednie.
Przeszukałem forum i wiem że są dwa rodzaje lamp 25W i 35W (sądząc po naklejce mam 35W) pytania:
1.Czy to są lampy skrętne (z doświetlaniem) zdjęcia poniżej ?
2.Czy mogę kupić od razu wersję EU jeśli tak to które będą lepsze 25W czy 35W ? Chciałbym takie z którymi będę miał najmniejszy problem z przeróbką (nie muszą się poziomować - wystarczy manualna regulacja z tego co już wiem konieczna wymiana panela pd świateł).
3.Czy możecie polecić warsztat z Wielkopolski który ogarnie temat przeróbki lamp+ewentualnie wgra polskie menu + Carplay (bo chyba nie mam)
4.Muszę kupić także lewy wkład do lusterka (blind spot+fotochrom) czy może być z wersji europejskiej ?
5.Czy możecie podrzucić schemat przodu Stelvio - chodzi o schemat w którym widać wszystkie części ponieważ chciałbym kupić wszystkie plastiki tak jak fabryka dała :)
6.Jakiś namiar na sprzedającego części specjalizującego się w AR (potrzebne dwie lampy przednie/zderzak przedni/gril środkowy/lewy błotnik przedni/lewy wkład do lusterka)

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Załączniki

• IMG_20201115_143744.jpg
    IMG_20201115_143744.jpg
    46.9 KB · Wyświetleń: 181
  • IMG_20201115_143800.jpg
    IMG_20201115_143800.jpg
    50.5 KB · Wyświetleń: 124
  • IMG_20201115_143804.jpg
    IMG_20201115_143804.jpg
    48.2 KB · Wyświetleń: 125
  • IMG_20201115_143814.jpg
    IMG_20201115_143814.jpg
    84.8 KB · Wyświetleń: 118
  • IMG_20201115_143817.jpg
    IMG_20201115_143817.jpg
    62.2 KB · Wyświetleń: 107
  • IMG_20201115_143844.jpg
    IMG_20201115_143844.jpg
    98.3 KB · Wyświetleń: 128
  • IMG_20201115_143912.jpg
    IMG_20201115_143912.jpg
    65.3 KB · Wyświetleń: 116
Ostatnia edycja:
W Stelvio nie ma lamp 25w. Tylko 35w. Czyli jak chcesz mieć wszystko zgodnie z przepisami to będziesz musiał dołożyć poziomowanie i spryski.

Ostatnia edycja:
W Stelvio nie ma lamp 25w. Tylko 35w

dziękuję za info !
Przy okazji - czy jeśli kupię lampy skrętne a ja nie będę miał skrętnych to będzie problem z ich podłączeniem ? Nie będzie wyrzucać jakiegoś błędu ?

Ostatnia edycja:
dziękuję za info !
Przy okazji - czy jeśli kupię lampy skrętne a ja nie będę miał skrętnych to będzie problem z ich podłączeniem ? Nie będzie wyrzucać jakiegoś błędu ?

W stelvio są 35 wat i wszystkie skrętne . Co do przeróbek jak nie za daleko to zapraszam do Białegostoku.

Z tego co wiem wszystkie Stelvio Europa są skrętne. Ja ma takie założone do Stelvio USA i samo skręcanie działa, choć jeszcze nie mam zamontowanego poziomowania. Dopiero zbieram części do zamontowania.

W stelvio są 35 wat i wszystkie skrętne . Co do przeróbek jak nie za daleko to zapraszam do Białegostoku.

Dziękuję za info !
Kurcze - trochę daleko ...
Postaram poszukać bliżej ale nie wykluczam odwiedzin w ostateczności :)

- - - Updated - - -

Z tego co wiem wszystkie Stelvio Europa są skrętne. Ja ma takie założone do Stelvio USA i samo skręcanie działa, choć jeszcze nie mam zamontowanego poziomowania. Dopiero zbieram części do zamontowania.

Czyli masz Stelvio z USA zamontowałeś lampy europejskie i skrętne działają tak ? Teraz używasz normalnie auta ale w międzyczasie zbierasz części do aktywacji poziomowania ?
Jeśli jest tak jak powyżej napisałem i u Ciebie wszystko ok (nie wyrzuca błędów) tylko brak poziomowania to oznacza że mogę kupić też do swojego europejskie :).
Jeśli teraz nie masz poziomowania to lampy są jakoś ręcznie ustawione żeby nie oślepiać ale także żeby nie świeciło zbyt nisko ?

Dziękuję za info !
Kurcze - trochę daleko ...
Postaram poszukać bliżej ale nie wykluczam odwiedzin w ostateczności :)

- - - Updated - - -

Czyli masz Stelvio z USA zamontowałeś lampy europejskie i skrętne działają tak ? Teraz używasz normalnie auta ale w międzyczasie zbierasz części do aktywacji poziomowania ?
Jeśli jest tak jak powyżej napisałem i u Ciebie wszystko ok (nie wyrzuca błędów) tylko brak poziomowania to oznacza że mogę kupić też do swojego europejskie :).
Jeśli teraz nie masz poziomowania to lampy są jakoś ręcznie ustawione żeby nie oślepiać ale także żeby nie świeciło zbyt nisko ?

Tak. Lampy skrętne działają w trakcie jazdy.
I będę montował poziomowanie. Nie wyrzuca żadnych błędów.

Cześć,
właśnie zacząłem naprawę swojego Stelvio z USA.
Niestety jedna lampa przednia jest w kawałkach drugiej w ogóle nie było.....
Muszę kupić komplet a to już trochę kosztuje dlatego chcę być pewien żeby kupić odpowiednie.
Przeszukałem forum i wiem że są dwa rodzaje lamp 25W i 35W (sądząc po naklejce mam 35W) pytania:
1.Czy to są lampy skrętne (z doświetlaniem) zdjęcia poniżej ?
2.Czy mogę kupić od razu wersję EU jeśli tak to które będą lepsze 25W czy 35W ? Chciałbym takie z którymi będę miał najmniejszy problem z przeróbką (nie muszą się poziomować - wystarczy manualna regulacja z tego co już wiem konieczna wymiana panela pd świateł).
3.Czy możecie polecić warsztat z Wielkopolski który ogarnie temat przeróbki lamp+ewentualnie wgra polskie menu + Carplay (bo chyba nie mam)
4.Muszę kupić także lewy wkład do lusterka (blind spot+fotochrom) czy może być z wersji europejskiej ?
5.Czy możecie podrzucić schemat przodu Stelvio - chodzi o schemat w którym widać wszystkie części ponieważ chciałbym kupić wszystkie plastiki tak jak fabryka dała :)
6.Jakiś namiar na sprzedającego części specjalizującego się w AR (potrzebne dwie lampy przednie/zderzak przedni/gril środkowy/lewy błotnik przedni/lewy wkład do lusterka)

Z góry dziękuję i pozdrawiam

2. J.w. + w Julce jest poziomowanie ręczne to i pewnie jest w Stelvio (mnie przed dołożeniem poziomowania świeciły na prawidłowej wysokości po wyregulowaniu).
3. Nie wiem jak w Stelvio, ale w Giulii chyba po `18 dowiedziałem się ostatnio (co mnie mega zaskoczyło), że tylne lampy po przestawieniu kompa na EU zaczynają świecić prawidłowo, tzn. na pomarańczowo, tak więc może pierw przestaw na EU i zobaczysz jak jest.
4. Chyba nie ma przeszkód.
5. Nie zawsze działa: http://keyeper.fiatklubpolska.pl/navi?KEY=STARTUP
6. Allegro itp. są tacy którzy mają sporo części. Natomiast warto sprawdzić pierw ceny części w ASO, bo bywają tańsze niż używane.

3. Nie wiem jak w Stelvio, ale w Giulii chyba po `18 dowiedziałem się ostatnio (co mnie mega zaskoczyło), że tylne lampy po przestawieniu kompa na EU zaczynają świecić prawidłowo, tzn. na pomarańczowo, tak więc może pierw przestaw na EU i zobaczysz jak
Prima aprilis w listopadzie? :D

2. J.w. + w Julce jest poziomowanie ręczne to i pewnie jest w Stelvio (mnie przed dołożeniem poziomowania świeciły na prawidłowej wysokości po wyregulowaniu).
3. Nie wiem jak w Stelvio, ale w Giulii chyba po `18 dowiedziałem się ostatnio (co mnie mega zaskoczyło), że tylne lampy po przestawieniu kompa na EU zaczynają świecić prawidłowo, tzn. na pomarańczowo, tak więc może pierw przestaw na EU i zobaczysz jak jest.
4. Chyba nie ma przeszkód.
5. Nie zawsze działa:
6. Allegro itp. są tacy którzy mają sporo części. Natomiast warto sprawdzić pierw ceny części w ASO, bo bywają tańsze niż używane.

Dzięki za kolejne info !
Czy zmianę kompa na EU trzeba robić za pomocą jakiś urządzeń diagnostycznych czy wystarczy w ustawieniach auta ?
Mam już jedno auto z USA i bez problemu (w ustawieniach auta) można było zmienić mile na km. - czy w Stelvio też tak można (chodzi o prędkościomierz między zegarami :) )?

Może też się kiedyś przekonacie i uwierzycie :)
Lampa tylna Giulii MY19 przemówiła do mnie i mimo zmiany konfiguracji w MES dalej mrugała na czerwono.

- - - Updated - - -

Mam już jedno auto z USA i bez problemu (w ustawieniach auta) można było zmienić mile na km. - czy w Stelvio też tak można (chodzi o prędkościomierz między zegarami :) )?
Wszystkie potrzebne informacje są porozrzucane w różych wątkach na forum, m.in.: https://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/171912-giulia_stelvio_usa_roznice_wzgledem_eu_.html

Lampa tylna Giulii MY19 przemówiła do mnie i mimo zmiany konfiguracji w MES dalej mrugała na czerwono.

- - - Updated - - -

Wszystkie potrzebne informacje są porozrzucane w różych wątkach na forum, m.in.:

woockush
dzięki za podrzucenie linka - dużo informacji :)

Przednie lampy stelvio

Ja kupiłem na allegro używane lampy europejskie i wszystko działa bez żadnych przeróbek.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót