• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Stelvio - wyłączenie pikania przy zamykaniu i otwieraniu auta

piotrekde

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio
Witam
Wszystkich od kilku dni mam stelvio z handsfree
i pytanie czy da się wyłączyć ten obciachowy dźwięk gdy zamykam i otwieram auto?
w menu nie znalazłem niczego

Witam
Wszystkich od kilku dni mam stelvio z handsfree
i pytanie czy da się wyłączyć ten obciachowy dźwięk gdy zamykam i otwieram auto?
w menu nie znalazłem niczego

z tego co wiem to z poziomu użytkownika nie, jedynie przez serwis

ale... nie taki obciachowy,
FERRARI też tak/bardzo podobnie pika ;-)

ok, dziękuje, pojadę na serwis to przy okazji ich przycisnę o to

Nieco inne pytanie..
Czy likwidował może ktoś dźwięk niezapiętych pasów po odpaleniu?
Później mi nie przeszkadza (bo pasy zapinam) i go rozumiem, ale wkurza strasznie na początku, zanim się ruszy, bo głośny strasznie.
Chyba muszę nabrać nawyku zapinania przed odpaleniem :/

Jak to piszczy przed ruszeniem? U mnie drze gębę dopiero od pewnej prędkości po ruszeniu

Dziwne, u mnie też dopiero jak ruszę odzywa się, aż do momentu zapięcia pasów. Czyli np. Odpalam, cisza, ruszam, pika, zatrzymam się, nadal pika. Ale nigdy tak jak na filmiku, że od razu (auto z 2019), może coś zmienili w nowszych wersjach?

Dziwne u mnie jest sygnał dopiero jak zacznę jechać bez zapiętych pasów. Na początku świeci się tylko kontrolka pasów, ale sygnał akustyczny dopiero po ruszeniu. Może jak kolega [MENTION=839]bartas82[/MENTION] sugeruje nastąpiła jakaś zmiana w oprogramowaniu.

Przypomnę się z tematem sygnału przy zamykaniu samochodu stelvio.
Drażni mnie to niemiłosiernie- przypomina pikanie w latach 90 samochodów jak kupowano Tika i Matizy. Wtedy pod sklepami wszyscy mrugali i pikali alarmami.
W serwisie powiedziano ze tylko wersja holenderska ma możliwość wyłączenia ponieważ tam jest zakaz takich brzęczków.
Czy ktoś to może wyłączył?

Ja wyłączyłem w serwisie, włąśnie wskazując że niby auto jeździ po Holandii. Z tym, że zastrzegam, to było w Giulietcie, ale nie widze powodów, zby to miało inaczej działać w Stelvio czy Giulii.

Przypomnę się z tematem sygnału przy zamykaniu samochodu stelvio.
Drażni mnie to niemiłosiernie- przypomina pikanie w latach 90 samochodów jak kupowano Tika i Matizy. Wtedy pod sklepami wszyscy mrugali i pikali alarmami.
W serwisie powiedziano ze tylko wersja holenderska ma możliwość wyłączenia ponieważ tam jest zakaz takich brzęczków.
Czy ktoś to może wyłączył?

niektóre mają w menu ustawienie, inne trzeba na holandię przeprogramować czy to w ASO czy np u mnie (koledze potrzeba jeszcze bypass SGW a w Stelvio montaż to trochę zabawy - warto przy dodakowych robotach/dodawaniu wyposażenia)

Ja mam wersje Austriacka i nigdy nic nie bzykalo....nawet nie wiedziałem ze inne wersje maja jakis audio sygnał przy zamykaniu/otwieraniu. Nie mam takze alarmu.

bo nie masz ori alarmu, niektóre (chyba te 2016 do ?? 2018) maja wymuszone pikanie. nie dotyczy to aut bez alarmu i z innymi (np ja mam mopar/metasystems dolożony w aso i nie pika)

Ja wyłączyłem w serwisie, włąśnie wskazując że niby auto jeździ po Holandii. Z tym, że zastrzegam, to było w Giulietcie, ale nie widze powodów, zby to miało inaczej działać w Stelvio czy Giulii.

Mi powiedzieli że menu będzie w języku holenderskim.

Chyba muszę nabrać nawyku zapinania przed odpaleniem :/

Warto, bo ostatnio zauważyłem ciekawe zabezpieczenie. Kilkukrotnie w trakcie ruszania zauwazyłem, że raz po przełączeniu na R lub D sam mi zwalnia hamulec postojowy, a raz nie. Zaczęło mnie to irytować i pierwsza myśl to oczywiście kaprysy pieknej Włoszki, ale potem zaobserwowałem, że jak zapne pas, to sam zwalni aręczny, a jak nie, to trzeba to zrobic palcem, bo trzyma jak zły :)

Właśnie, u mnie zmienili na Niderlandy i wszystko jest po polsku.

Amortyzatory
Powrót