• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

(Stelvio, Giulia) Tarcze nawiercane i rozmiary

Firste

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio FE 280 KM
Ktoś juz bawił się w wymianę tarcz na nawiercane, a może w większe?
Mi to chodzi po głowie, głównie ze względu na to, że w flegach 20 wersji Q, słabo wyglądaja normalne tarcze.
I tutaj mam problem, bo w cenniku Stlevio podają rozmiary tarcz 330 p i 292 mm tył.
Tymczasem tutaj np: "wciskają" 330 i 320:
https://www.czesciauto24.pl/zimmermann/8838280

Takie romziary są ... ale dla Giluli! Przeciez to absurd, by lżejsze auto o podobnych osiagach, miało większe tarcze.
Nie popier.dolili czegoś w tych PDF? To nie czasem właśnie Stelvio 280 KM ma 330+320 a Giulia 280KM 330+292?

Nie znalałem też info, czy Brmebo ma nawierccane dla Stelvio w tych mneisjzych rozmiarach niż w Q, bo wersja Q ma aż: 390+350.

Źródła PDF:
http://cenniki.alfaromeo.pl/alfa-ro...nik/giulia/cennik-2018/Cennik_Giulia_2018.pdf
http://cenniki.alfaromeo.pl/alfa-ro...k/stelvio/cennik-2018/Cennik_Stelvio_2018.pdf

Załączniki

• hamulce2.jpg
    hamulce2.jpg
    144.4 KB · Wyświetleń: 64
Czyli wszystkie Giulie i Stelvio mają identyczne tarcze hamulcowe (poza wersją Q oczywiście)?

Sprawdziłem na tyle ile można bez suwmiarki i zdejmowania koła, Stelvio ma jednak przód i tył tarczy prawie identyczny, czyli 330 + 320. Czyli to pewno Giulia ma 330+292, błąd w PDF w cenniku?
Jak tutaj jest błąd, to nie wiem na ile można wierzyć w inne liczby i cięzko powiedzieć, czy wszystkie wersje silnikowe mają te same tarcze.
Wychodzi na to, że Stelvio ma 1 rodzaj (nie licząc Q), a Giulia 2 rodzaje.

Giulia na pewno ma 2 różne rozmiary - inne ma normalna a inne ma Veloce.

ED: zmierzyłem u siebie, 330/320 Giulia Veloce.

ED2:
Według katalogu Brembo:
przód 305/28mm tył 292/22mm Giulia zwykła benzin i dyzel w tym dyzel Veloce Q4
przód 330/28mm tył 320/22mm Giulia Veloce 2.0 280 KM

Do Stelvio niestety nic nie podają, tylko klocki.

Ostatnia edycja:
Giulia na pewno ma 2 różne rozmiary - inne ma normalna a inne ma Veloce.

ED: zmierzyłem u siebie, 330/320 Giulia Veloce.
A czy rozmiar tarcz nie zależy/zależał przypadkiem od rozmiaru felg założonych w fabryce? Pamiętam, że w pierwszych cennikach była nawet taka opcja, jak "powiększone tarcze hamulcowe" i felgi >= 18" były zakładana razem z tarczami 330/320, czyli standard dla Veloce.

Powiedziałbym, że odwrotnie, tj. rozmiar felg dyktowany jest rozmiarem hebli. "Za moich czasów" to był pakiet dodatkowy "powiększone hamulce" do zwykłej Żulii, który z automatu wjeżdżał w wersji Veloce. Logiczne więc, że nie jest możliwe założenie mniej niż 18" w tym przypadku (w konfiguratorze).

W 159 z resztą było podobnie: na duże Brembo nie dało się wziąć mniej niż 17" a i to nie wszystkie, bo kształt ramion musiał pozwalać na zmieszczenie zacisku. Nawet aftermaketowe 18" nie zawsze pasowały, o czym sam się przekonałem.

W 159 z resztą było podobnie: na duże Brembo nie dało się wziąć mniej niż 17" a i to nie wszystkie, bo kształt ramion musiał pozwalać na zmieszczenie zacisku. Nawet aftermaketowe 18" nie zawsze pasowały, o czym sam się przekonałem.
No akurat po lifcie z 2008 roku w 159-ce dawali duże Brembo z felgami 16", ale zmienił się również kształt ramion i starych felg 16" nie można było założyć na duże Brembo. W tych czasach trudno było znaleźć jakiekolwiek felgi, które by pasowały na duże Brembo z powodu nietypowego ET. Znalazłem jedynie jakieś 2-3 wzory, które kompletnie mi się nie podobały, a za drugi komplet oryginalnych felg do Alfy 159 chcieli ode mnie majątek :(

[MENTION=6129]Krzysztof[/MENTION] - nie masz racji. W 159 występowały trzy rodzaje zacisków: pływający - felga 16 w górę; małe brembo - 16 w górę; duże brembo - 17 w górę. Lift z 2008 zamieniał pływające zaciski na małe brembo, tarcze 305.

[MENTION=6129]Krzysztof[/MENTION] - nie masz racji. W 159 występowały trzy rodzaje zacisków: pływający - felga 16 w górę; małe brembo - 16 w górę; duże brembo - 17 w górę. Lift z 2008 zamieniał pływające zaciski na małe brembo, tarcze 305.
Pewnie masz rację - pamiętam, że po lifcie była zmiana zacisków na cztero-tłoczkowe brembo i to pewnie były te mniejsze brembo, ale i tak były z nimi problemy przy poszukiwaniu drugich felg, bo wymagały odpowiednio wygiętych ramion, żeby zacisk mieścił się w feldze i nie ocierał o nią.

Najlepsze jest to, jak wizualnie dużo zmienia felga. Obok mnie parkuje inny SUV na 18-tkach i wydawało mi się, że ma OGROOOOMNE tarcze ;) bo 100% wypełnienia felgi. Zmierzyłem i są identyczne jak w Stelvio :D
Tyle, że na 20 wygląda to tak, nawiercane pewno ciut lepiej by się prezentowały.
attachment.php

Tak z innej beczki to miałem nawiercane i nacinane w 159. Bardzo znacząco wzrósł hałas przy hamowaniu, takie mlaskanie jakby.
Co do rozmiaru felg i tarcz - felga feldze nierówna, plus jeszcze kształt nadkola. 18" u mnie w 159 wyglądają optycznie na większe, niż 19 w Giulii a tarcza z tyłu dużo mniejsza w 159 (z przodu tak samo 330).

Tarcze z Giuletty nie pasują. Różnią się tylko jednym parametrem a mianowicie głębokością tarczy (offsetem). W Giuliecie i wszystkich pokrewnych Alfach (GT, 159,itp) to jest 39,5mm a Giulii i Stelvio to 44,7mm. Za to pasują klocki hamulcowe pod tarcze 330mm. W załączeniu rysunki techniczne obydwu tarczy.

Załączniki

• 29C6014B-E0A7-4D9F-AA29-8681360E609A.jpg
    29C6014B-E0A7-4D9F-AA29-8681360E609A.jpg
    35 KB · Wyświetleń: 31
  • 8ED2C9CA-D61F-47BB-8EFA-6AB4EAEF96A2.jpg
    8ED2C9CA-D61F-47BB-8EFA-6AB4EAEF96A2.jpg
    49.1 KB · Wyświetleń: 38
Kupiłem nawiercane tarcze do Stelvio (320 i 330 mm) Zimmermann, teraz szukam godnych polecenia kloców pod tarcze 330, na tarcze nawiercane. Ktoś coś poleca?
https://a.allegroimg.com/s720/1128b8/6d2a29fc407fa2e605b3d5dc9ac9
https://a.allegroimg.com/s720/112f83/ef30a33c46059db389a5dd3d8d62

Klocki pd 320 mm mam te
https://a.allegroimg.com/s720/11c638/114b9dcc4df8990659117a9d9bee
Nr katalogowy: 22605.160.2

Specyfikacja:

System hamulcowy: Ate-Teves
Szerokość [mm]: 122,8
Wysokość 1 [mm]: 59,3
Wysokość 2 [mm]: 55,8
Grubość [mm]: 16
Styk ostrzegawczy o zużyciu: ze stykiem zużycia

PS
Ktoś ma już nawiercane założone z foto (nie mam na myśli Q) na 19/20 cali?

Nie wiem jak będą współpracować z tarczami Zimmermanna, ale na innym aucie mam klocki EBC Yellow Stuff i wraz z nacinanymi i nawiercanymi tarczami EBC robią ogromną różnicę w stosunku do stockowych.

MietasM, masz może link do tych tarcz i klocków?

Ale nie mam ich w Stelvio tylko w TransAmie, a kupowałem w Masterpart, który właśnie zamknął działalność. Szukałem tarcz EBC do stelvio ale znalazłem tylko gładkie. Na razie moje jeszcze pożyją co najmniej z rok więc liczę, że do tego czasu coś się pojawi.

U mnie dziś wskoczył zestaw Zimmermann plus OES'owe klocki. Muszę wszystko dotrzeć, zobaczymy jak się sprawi takie zestawienie.
69.jpg

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót