- Auto
- Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
I tak długo wytrzymałeśDziękuję, "dobranoc", ja już z tobą nie gadam
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
I tak długo wytrzymałeśDziękuję, "dobranoc", ja już z tobą nie gadam
Analogia jest nie najgorsza, ale to zupełnie nie przeszkadza, trzeba mieć tylko świadomość że w danym silniku jak np temp. spalania jest ~800, to na wyjściu z głowicy będzie ~780 a sonda EGT pokaże ~720 (wartości przykładowe). W takim przypadku jak EGT poleci Ci na 900, to znaczy że dobrze nie jest
Dziękuję, "dobranoc", ja już z tobą nie gadam.
Tak w ramach poszerzania Twojej wiedzy: bogata mieszanka=spadek temperatury, uboga mieszanka=wzrost temperatury !
Dlatego jak np. podnosisz moc w turbo benzynie to najpierw "zalewasz" ją paliwem a później powoli dodajesz powietrza, aby uniknąć przekroczenia krytycznej temperatury i uszkodzenia silnika.
Ktoś u nas na forum miał przypadek w 1.75TBi, że przytkał mu się wtryskiwacz benzynowy na jednym cylindrze i wypaliło dziurę w tłoku.
W dieslach jest na odwrót, najpierw walisz powietrza "do oporu" a później dodajesz paliwa, aż zacznie dymić. Z tego powodu, lejący wtrysk może wypalić dziurę w tłoku.
Nie wiem czy rozmawiamy o tym samym. Piszę o mieszance paliwowej, a nie mieszance paliwo-powietrze. Rozumiem, że jakieś zastosujesz paliwo rakietowe w silniku to temperatura jeszcze bardziej spadnie?
Polecam zapoznać się z artykułem. https://autoexpert.pl/artykuly/Mityczna-temperatura. Wynika z niego jasno, że proces spalania LPG zachodzi w wyższej temperaturze. Podkreślam tutaj słowo PROCES.
A co to takiego?Piszę o mieszance paliwowej
Nie wiem czy spadnie ale bardziej bym się zastawiał czy ten silnik w ogóle odpali.Rozumiem, że jakieś zastosujesz paliwo rakietowe w silniku to temperatura jeszcze bardziej spadnie?
Nie wiem czy rozmawiamy o tym samym. Piszę o mieszance paliwowej, a nie mieszance paliwo-powietrze. Rozumiem, że jakieś zastosujesz paliwo rakietowe w silniku to temperatura jeszcze bardziej spadnie?
Polecam zapoznać się z artykułem. https://autoexpert.pl/artykuly/Mityczna-temperatura. Wynika z niego jasno, że proces spalania LPG zachodzi w wyższej temperaturze. Podkreślam tutaj słowo PROCES.
To tak jakbyś chciał mierzyć temperaturę wody w jeziorze na plaży. Uboga mieszanka = niska jakość energetyczna węglowodorów = niższa temperatura spalania, więc o jakim paradoksie piszesz?
W komorze silnika, to sobie Pan może zawiesić sierść psa w pończosze mamusi, żeby odstraszyć kunyPan chce mierzyć temperaturę spalin sondą EGT i odnosić ją do temperatury w komorze silnika? Czy to żart? Może jest Pan specjalista w montażu instalacji, ale o zagadnieniach inżynieryjnych z zakresu fizyki i materiałoznawstwa wie Pan nie wiele jaki widać.
Sebastian poprawiłeś mi humor chyba na tydzień
Dzięki
Witam, co prawda nie Stelvio ale Giulia 2.0 200KM. Instalacja Landi Renzo Omegas DI, minął rok, przejechane 32000 km (normalnie robię 50000 km rocznie-pandemia) na LPG. W sumie Giulia ma przejechane 65000 km, jeździ bez problemu. Spalanie - jazda mieszana, dynamiczna- LPG 7,5 l. + 3,5 l. PB, - autostrada, tempomat ustawiony na 180 km/h, czasami 230 km/h - LPG 10 l. + 2 l. PB.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Witam, co prawda nie Stelvio ale Giulia 2.0 200KM. Instalacja Landi Renzo Omegas DI, minął rok, przejechane 32000 km (normalnie robię 50000 km rocznie-pandemia) na LPG. W sumie Giulia ma przejechane 65000 km, jeździ bez problemu. Spalanie - jazda mieszana, dynamiczna- LPG 7,5 l. + 3,5 l. PB, - autostrada, tempomat ustawiony na 180 km/h, czasami 230 km/h - LPG 10 l. + 2 l. PB.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Te 20% jest prawdą o ile jeździsz tylko na LPG (pośredni wtrysk). W przypadku jazdy na LPG+PB przy wtrysku bezpośrednim ta zasadą nie do końca jest spełniona.https://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1172649.html Zerknijcie na niemieckie raporty ile te silniki palą benzyny. LPG to wzrost w stosunku do jazdy na benzynie spalania o 20% w stosunku do komputera, do tego jeszcze dotrysk benzyny.
Przy normalniej jeździe w cyklu mieszanym miasto-trasa 2.0T 200KM pali około 9-10L benzyny, a co dopiero jazda mieszana-dynamiczna z tempomatem na 180 na LPG.