• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Stary Bokser jaki olej ?

• Autor wątku Autor wątku Mafik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    olej
M

Mafik

Guest
Witam

Jaki olej rekomendujecie do starego Boksera z Alfasuda 1,4 80r.
Niedawno zakupiłem taki samochodzik a właściciel niewiele wiedział co bylo lane, on nic nie dolewał ani nie wymieniał.

I jeszcze jedno czy ten silnik jest może bezkolizyjny ?

Pozdrawiam
Marcin

Boxerki są kolizyjne, niestety :(

Regulacja zaworów na "płytkach"
Olej ??? Zależy od przebiegu. Sądząć do modelu autka, to troszę przejechało, olej mineralny. 15w/40

No to czeka mnie wymiana rozrządów.
Ja niestety laik jestem, to mój pierwszy samochód który mam zamiar wyszykować od podstaw. Wiec pewnie nie raz jeszcze sie odezwę.
W ogóle czka mnie wymiana wielu rzeczy ale silnik ma zdrowiutki wiec lepiej dmuchać na zimne.

pozdrawiam
Marcin

Ja mineralnego nie polecam raczej półsyntetyk 15W50 będzie lepszy

75andrew155 napisał:
Ja mineralnego nie polecam raczej półsyntetyk 15W50 będzie lepszy

Jeżeli będzie robił generalkę silnika, to może wlać półsyntetyk, nawet wskazane, w przeciwnym razie rozszczelni silnik (no chyba że poprzedni właściciel lał półsyntetyk ale podobno tego nie wiesz).

Mineralny wg mnie będzie lepszy, tu nie ma hudraulicznej regulacji zaworów, tylko na płytkach.

phantom71 napisał:
Jeżeli będzie robił generalkę silnika, to może wlać półsyntetyk, nawet wskazane, w przeciwnym razie rozszczelni silnik

phantom71, ma rację, jeśli zrobi remont silnika to może lać półsyntetyk, a nawet syntetyczny jeśli ma za dużo kasy :wink: , ale teraz niech pozostanie przy mineralnym. Przed remontem swojego boxera też lałem mineralny.

Mafik, tego Suda kupiłeś od kolesia z Wawy :?: (kolor brązowy )

Jak ją zrobisz to będzie piekna Bella, nie wiele takich jeszcze jeździ. Sam się czaję na podobną ale z silnikiem 1.7 :twisted:

phantom71 napisał:
Mineralny wg mnie będzie lepszy, tu nie ma hudraulicznej regulacji zaworów, tylko na płytkach.
To tym bardziej , bo ja też nigdy nie miałem hydraulicznych kompesatorów luzu i zawsze zalewałem Motulem 15 W 50

Mafik napisał:
a silnik od 145 1.7 16v podejdzie tam jakos?

Boxer to boxer, podejdzie tylko przy zakupie postaraj sie jeszcze o komputer od tej 145 i wiązkę elektryczną silnika

phantom71 napisał:
Boxer to boxer, podejdzie tylko przy zakupie postaraj sie jeszcze o komputer od tej 145 i wiązkę elektryczną silnika

No i o skrzyni biegów :wink: :D
Powodzenia w restauracji tego cuda :D

Amortyzatory
Powrót