[Giulietta] start&stop

nie byłbym taki przekonany co do tego że nie można w starszych modelach ten problem rozwiązać. .... stan jest zapamiętywany jak wiemy w body komputerze , w jego eepromie, na włoskim forum FIATA jest gdzieś nawet rozpiska bitów.... czyli do szczęścia potrzebne byłoby zrobić odczyt z nowego auta oraz odczyt ze starego BSI, przy założeniu że to będzie w jednym i w drugim BSI od Magneti Marelli. (MM) (chyba wszytkie G mają tylko BSI od MM !!!!). A dlatego tylko MM ponieważ to potrafimy na dzień dzisiejszy odczytać za pomocą złącza OBD2.

Ostatnia edycja:
a ja nie napisałem że nie można, programowo pewnie się da, tylko myślisz że włochom bedzie się chciało siedzieć nad softem do aut po gwarancji?? Wątpię. Pewnie by to dawno zrobili jakby tylko chcieli, dowodem jest to że poprawili to w nowszych modelach poprzez upgrade a do aut z 2010r odkąd skończyła się gwarancja żadna poprawka już nie wyszła......

Ostatnia edycja:
bedę miał na dniach dostep do Giulietty 170CV z 2012 roku, popatrzę jak u niej jest z tym S&S. jeśli zapamiętuje to ściagam BSI , ECU i eeprom w ECU.

Mam z maja 2012 - nie zapamiętuje, ale czy to naprawdę taki problem. Tryb D zawsze włączam dopiero wtedy kiedy silnik uzyska odpowiednią temperaturę.

Mam z maja 2012 - nie zapamiętuje, ale czy to naprawdę taki problem
- pewnie że to nie problem, dla nas ważny jest tylko problem od strony technicznej, da się czy nie da się to zrobić
- a jakie ECU, typ, model masz w tym aucie ?

Odłączyc wytyczkę od czujnika położenia źwigni zmiany biegów (było już to tu opisywane) - ECU nie bedzie wykrywało że dźwignia jest w położeniu neutralnym i nie wyłączy silnika.
Dla testów odłączyłem i zonk zapalił się czek.

wtyczki się nie rozłącza bo wiadoma sprawa że wyskoczy błąd, to trzeba rozłączyć mechaniczne zeby czujnik położenia pozostał w jednej pozycji czyli na biegu . Natomiast co do czujnika IBS jest od niego bezpiecznik F87 , w wolnej chwili sprawdzę jak BC zareaguje na jego wyjęcie i czy efekt bedzie ten sam jak po odłaczeniu przewodu

Kolego pisałem kiedys ze Mechanik z Aso powiedział ze trzeba odpiac mały kabelek (w złaczu) co mierzy poziom aku i wtedy nie działa S&S

Moja odpowiedź (a właściwie sprostowanie) dotyczyła czujnika położenia biegów . Ty piszesz o czujniku IBS

Ostatnia edycja:
no i po problemie s&s padło przestało działać teraz pytanie czy to czasem nie wina aku ??????????

Jesteś już po diagnozie, co było przyczyną, że S&S przestał Ci działać? Akumulator, czy może jakaś inna przyczyna?

Akumulator doładowany ... s&s działa bez zarzutu.

Amortyzatory
Powrót