[MiTo] Start & Stop

Po co te wszystkie kombinacje, przekaźniki, włączniki i inne pierdoły? Wystarczy wypiąć cięgno i po problemie. Czujnik ten jest tylko i wyłącznie do S&S więc nie ma problemu że coś innego nie będzie działać :) Wiem co piszę sprawdzone w wielu Alfach.

Jak masz chwilę - cyknij jakieś fotki i wrzuć do http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/
Będziemy Ci bardzo wdzięczni :)

Ostatnia edycja:
Mam nadzieję, że w którejś odsłonie Multiecuscan będzie można wyłączyć S&S programowo.

Dobra, wracamy do tematu - czy ktoś wie jak wyłączyć to cholers..wo? :butcher:
(aha i żadnego cięgna tam nie ma!)

Jestem pod wrażeniem oporu przed Start & stop. Jeżdżę już 8 lat z tą funkcją - czyli jeszcze prze Giulietta. Wierzcie mi można się przyzwyczaić do dobrego :cool:. Inna sprawa to technika jazdy, jest minimalnie inna taktyka stania w korkach i na światłach to fakt ale spalanie na pewno 1l mniejsze w mieście, cichutko kiedy trzeba, na końcu mniejsze obciążenie cieplne układu chłodzenia zaowocuje bezawaryjnością.

Jestem pod wrażeniem oporu przed Start & stop Wierzcie mi można się przyzwyczaić do dobrego :cool:.

kto co lubi. Ja nie lubię i chcę to wyłączyć. Nie będzie mnie Fiat uszczęśliwiał na siłę.

Inna sprawa to technika jazdy, jest minimalnie inna taktyka stania w korkach i na światłach to fakt ale spalanie na pewno 1l mniejsze w mieście,

???
taaa, spalanie na pewno spadnie jeśli na odcinku 5 km auto zgaśnie 7 razy. Szczególnie w zimę :p

na końcu mniejsze obciążenie cieplne układu chłodzenia zaowocuje bezawaryjnością.

układ chłodzenia jest mega obciążony i skomplikowany. Nie to co rozrusznik, alternator i akumulator.

Reasumując: jeśli auto jeździ na krótkich trasach, 100% miasta to S&S to poroniony pomysł.
A brak wyłącznika to po prostu złośliwość. Lub głupota. Do wyboru.

1 W każdym aucie jest guzik i można wyłączyć
2 W zimie S i S nie działa, zobacz w instrukcji ile musi być spełnionych warunków.
Podsumowując nie ma racjonalnych wskazań do wyłączania, o gustach nie dyskutuje

O jak bym chciał to wyłączyć... W manualu jeszcze mi to nie przeszkadzało (łatwo trzymać wciśnięte sprzęgło), ale przy TCT to już masakra. Wystarczy przystanąć chwilkę na jakimś skrzyżowaniu i już auto gaśnie. To samo przy wjeździe do garażu: staję żeby garaż otworzyć - auto gaśnie, następnie wysiadam - pojawia się "s&s unavailable", otwieram garaż i wsiadam z powrotem, ale teraz auto samo już nie odpali właśnie ze względu na otwarcie/zamknięcie drzwi.
Wyrobiłem sobie nawyk wyłączania tego ustrojstwa zaraz po odpaleniu auta i tyle.

Ja tam nie widzę problemu. Systemu stop&start nie używam w ogóle. wydaje mi się że to raczej nie pomaga żeby autko mniej paliło. Więc za każdym razem po odpaleniu silnika naciskam magiczny guzik wyłączania

Przy jeździe w warszawskich korkach S&S daje oszczędność w spalaniu rzędu 1l/100km. Miałem możliwość dokładnej oceny wpływu tego systemu na spalania jak padał mi fabryczny akumulator i S&S nie załączał się wcale.

ale przy TCT to już masakra. Wystarczy przystanąć chwilkę na jakimś skrzyżowaniu i już auto gaśnie.

Jak odbieralem Julke to sie dowiedzialem, ze jest zmiana softu ktora zapamietuje ustawienia DNA i S&S. MY14 juz zapamietuje, ale demowka dealera tez to potrafila mimo ze byla przedliftowa. Mitka ta zmiana tez dotyczy (tak slyszalem, ale nie sprawdzalem).

Witam wszystkich.Mam Mito od nowości z 2012r,zaraz po wyjechaniu z salonu wyłączyłem to ustrojstwo na przycisku i mam spokój, na przeglądzie kierownik serwisu też był zaskoczony że nie muszę wyłączać start&stop po każdym odpaleniu.Wolę jeżdzić bez tego ekologicznego dziadostwa.

Ja mam Giuliette z 2013 i raz wyłączony start-stop przyciskiem na desce i komputer pamięta

czy ktos moze napisac ktoredy dostac sie do tego ciegna zeby je odlaczyc, a najlepiej zrobic fotke jak je trzeba wyciagnac?

Wyglada na to (po fotkach z allegro), że od spodu - tam gdzie są zamocowane linki biegów.

Czyli demontaż osłony termicznej, zapewne jakieś tam śrubki i powinno być na wierzchu.

http://allegro.pl/giulietta-mechanizm-linki-zmiany-biegow-1-6-mjd-i4402055303.html
http://allegro.pl/galka-zmiany-biegow-alfa-romeo-giulietta-1012211-i4428749001.html

Widoczna wtyczka jest z tego czujnika... a wchodzi do środka... także bez kanału nie da rady :P

------------

W punto II wyglądałoby to tak:

attachment.php

(zdjęta osłona trzymająca się na 4 śruby)

No a w G będzie zapewne przeszkadzać jeszcze tłumik środkowy i osłona termiczna (w PII ani tego ani tego nie było ;) ). No pytanie jeszcze w którym miejscu w stosunku do dźwigni jest tłumik... bo szczerze ani w PE ani w G nie zwróciłem uwagi na to jak to wygląda.

Załączniki

• img,IMG_4bd03bc4d32da3640.jpg
    img,IMG_4bd03bc4d32da3640.jpg
    60 KB · Wyświetleń: 262
Ostatnia edycja:
dzieki za super fotke, z tym ze faktycznie, w Juli moze byc troche trudniej.

pamietam jak w aso jeden z mechanikow mowil ze czesto na zyczenie wyciagali ten czujnik po uplywie gwarancji.. mowil ze to jest jednak najprostsza metoda ze wszystkich, bez nastepstw w postaci bledow itp. zapytalbym go tylko przeniosl sie do konkurencji i nie wiem czy go odnajde jeszcze.

Amortyzatory
Powrót