[Brera] Śruby od zaworu EGR nie chcą się dokręcić.

99Adik99

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Brera 2.4 jtdm
Drodzy!

Problem dotyczy Brery z silnikiem 2,4 200km.
Zabrałem się dzisiaj ze znajomym za czyszczenie EGR, w zasadzie bez jakiegoś powodu, po prostu chciałem zobaczyć jak bardzo jest brudny. Udało się, wyjęliśmy, wyczyściliśmy. Problem pojawił się podczas składania. Dwie śruby 13, które wchodzą pionowo i dwie 10, które wkręca się w poziomie weszły dobrze. Nie mogę jednak dokręcić dwóch pozostałych 10. Śruba wchodzi jakby do końca i obraca się w miejscu, jakby nie dosięgała gwintem. Wszystko śruby wchodzą bez problemu w gniazda, gdy zaworu egr nie ma. Zmieniałem je miejscami, nic to nie daje. Może jakieś rady, wskazówki, na co zwrócić uwagę, gdzie mogliśmy popełnić błąd?

Pierwsze pytanie, czy śruby są na swoim miejscu? Drugie, czy nie przekręciłeś gwintu w aluminiowym korpusie?

Sprawdź, czy te śruby nie są różnej długości i czy nie zamieniłeś ich miejscami. Wygląda na to, że te o których piszesz, są za krótkie dla tego łączenia.

Sprawdzałem śruby, długość, szerokość, długość gwintu dosłownie identyczne. Belfer sprawdzaliśmy, czy gwint nie jest wyrobiony. Wyjęliśmy egr i próbowaliśmy wkręcić śruby bez niego. Wkręciły się i wykręciły bez problemu. Co jest dziwne one w środku jakby się ruszają na boki, jakby było tam więcej miejsca niż jest potrzeba. Mnóstwo tam było syfu (na śrubach włącznie), wyczyściłem wszystko benzyną.

Sprawdzałem śruby, długość, szerokość, długość gwintu dosłownie identyczne. Belfer sprawdzaliśmy, czy gwint nie jest wyrobiony. Wyjęliśmy egr i próbowaliśmy wkręcić śruby bez niego. Wkręciły się i wykręciły bez problemu. Co jest dziwne one w środku jakby się ruszają na boki, jakby było tam więcej miejsca niż jest potrzeba. Mnóstwo tam było syfu (na śrubach włącznie), wyczyściłem wszystko benzyną.

wez gwintownik i poraw gwinty ale skoro sruba ma luz to gwinty juz sa pozrywane , moxe juz poprzednio ktos wkreciłje na klej

Też wydaje mi się, że to jedyne słuszne rozwiązanie. Ktoś grzebał na pewno, bo egr jest zaślepiony blaszką z czterema otworami. Pytanie, czy gwintownik o średnicy 6mm (taki jest rozmiar śruby) wystarczy?

jesli ma luz to nie wystarczy , ale to nie probnem sa szpilki stopniowane ( z jednej strony 6mm z drugiej 8mm np.), nie pamietam jak tam jest ale mysle ze szpilka amiast sruby moze byc mozna tez rozwiercic otwory w EGR na 7mm i poprawic gwinty na 7 , sruby powinny sie dac kupic , tyle porad , powodzenia

Ostatnia edycja:
Wygląda na to, że bez EGR śruba sięga dalszej części gwintu i się wkręca. Bliższa część jest przeciągnięta/zerwana i dlatego gwint nie zaskakuje. Przy pracy z gwintownikiem uważajcie, żeby Wam opiłki nie poszły w dolot! Tak można zajechać gładzie na cylindrze.

Daj dłuższe śruby i nie kombinuj z gwintownikiem. U mnie tak było przy mocowaniu rury dolotu do klapy gaszącej. Śruba dłuższa o 3mm rozwiązała problem.

Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka

Dzięki Panowie za pomoc. Rzeczywiście wystarczyło dać dłuższe śruby. Byłem na wszelki wypadek u mechanika, potwierdził, że wszystko jest w porządku.

Panowie jeszcze jedno pytanie. Zadaje tutaj, ponieważ nie chce otwierać nowego wątku. Sprawa wygląda tak. Rozebrałem EGR, wyczyściłem, złożyłem. Mechanik sprawdził, potwierdził, że wszystko jest w porządku. No niestety chyba nie jest, bo Alfa do 2000 obrotów nie ma mocy. Gaz w podłogę a obroty rosną tragicznie wolno. Powyżej 2000 obrotów, gdy zaczyna ładować turbo, jest normalnie. Egr jest zaślepiony blaszką z 4 dziurkami (tak już było).

Sprawdź czujniki doładowanie w kolektorze dolotowym oraz zawór sterowania turbiną czy ich wartości rzeczywiste pokrywają się z oczekiwanymi Mesem, chyba, że masz gdzieś nieszczelność w dolocie. U mnie wymieniłem czujnik doładowania (objawy podobne) i jak ręką odjął (może czasami pomóc jego czyszczenie bo z reguły jest cały w nagarze). Można też spojrzeć na wskaźnik doładowania w kabinie, czy po dodawaniu gazu w trakcie jazdy wskazówka od razu nie opada, normalnie w trakcie przyśpieszania powinna trzymać jakąś wartość w górnym przedziale skali. Ponadto może być również problem z wtyczką (słaby kontakt) od EGR lub mimo czyszczenia zacina się trzpień w tym zaworze.

Amortyzatory
Powrót