Śruba wahacza górnego.

maxxx222

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 JTD
Witam. Potrzebuje wykrecic nakretke ze sroby wachacza gornego. Problem w tym ze zjechal sie gwint w nakretce lub srubie i moge sobie caly dzien krecic. Ktos ma jakies pomysly jak to zrobic?? Dospawac kolejnej nakrentki nie moge bo nie mam spawarki;/

Niedawno miałem tak samo na sworzniu wahacza.Skończyło się na nowym wahaczu.Choć stary TRW miał jakieś 12000:(

utnij śrubę i kup nową :) , albo próbuj w jakiś sposób przeciąć nakrętke jeśli to w niej się zwerwał gwint

albo brzeszczot i esia:) śrubę, albo kontóweczka i delikatnie przeciąć śrubę, następnie kilka podkładek i nowa nakrętka.

Niestety ale w ruch poszla szlifierka :p w sworzniu poszedl gwint:/ teraz podkladki i nowa nakretka a po powrocie z NL nowy wahacz:/

Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2

- - - Updated - - -

i teraz sworzeń nie chce wyjść z kolumny ;/ od południa psikam wd 40 i nic ;/ zostawiłem do jutra może się coś ruszy. To samo jest z drążkiem kierowniczym. Nie chce wyjść i nie wiem jak go wybić a muszę to zrobić do wymiany przegubu. Czego najlepiej użyć aby ścisnąć seger w starym przegubie??

Sworzeń jest stożkowy i psikanie nic tu nie pomoże - jeśli nie masz ściągacza to zastosuj tzw. metodę na dwa młotki.

ja ostatnio zmieniałem wahacze górne... na 2 młotki, psikadła i inne czary szkoda czasu... bez sciągacza nie ma co podchodzić :/ ja na szczęście pożyczyłem od kolegi mechanika, gdzie bez uszkodzenia gum na sworzniu udało sie powyciągać.

A jakiś ściągacz który można na szybko w domu poskładać z podstawowych narzędzi?? Musze to jutro zrobić bo w sobotę wyjazd do NL

A jakiś ściągacz który można na szybko w domu poskładać z podstawowych narzędzi?? Musze to jutro zrobić bo w sobotę wyjazd do NL

weź lewarek podstaw jakoś pod sworzeń i dźwignij auto na nim (na sworzniu) , lekko stukniesz młotkiem w zwrotnicę przy sworzniu i gwarantuję że ta dziwka puści ;

tak samo drążek kierowniczy , lewarkiem podnosisz auto za ten sworzeń , pukniesz młotkiem obok niego i nie ma bata aby nie puścił

Nie ma bata żeby sworzeń ze zwrotnicy nie wyszedł nawet jak mocno zardzewiały, tylko nie jak dzięciol popukiwać a porządnie przywalić i puści.

ja robiłem to na dwa sposoby, pierwszy to lewarek opierałem na sworzeń i zaparłem na końcówce i delikatnie podlewarowałem żeby jakiś nacisk był, dwa uderzenia i po robocie, a potem załatwiłem ściągacz dwa ruchy kluczem i puściło, to są jedyne metody na to aby nie zniszczyć sworznia

Dostalem sciagacz i 5 minut roboty i gotowe. Niestety wahacz do wymiany:/ sworzen juz nie nadaje sie do niczego:/ nie ma opcji aby wymienic sam sworzen w wahaczu? Szkoda mi wyrzucac prawie nowy wahacz:/

bo trzeba było przy ściągaczu zostawić nakrętke na gwincie to by gwint się nie zniszczył bo podejrzewam że o to chodzi?

Byla nakretka na sworzniu lecz po wycieciu starej nakretki nie zostalo odpowiednio duzo gwintu aby nakrecic nowa:/

Panowie potrzebował bym wymiar śruby górnego wahacza, dzwoniłem do aso ale taka śruba kosztuje 54 zł. Może znalazł bym coś tańszego.

Amortyzatory
Powrót