[159] Srebrna strzała 2.2 JTS

darko82

Nowy
Auto
AR 159 2.2 JTS
Cześć wszystkim!
Ostatnio tj. w sobotę przyjechała do mnie ze słonecznej Italii moja Bella tj. 159

Długo się na nią czaiłem bo szukałem silnika prostego w konstrukcji tak aby nie zniechęcić się do marki niestety te silniki rzadko kiedy wychodziły z ciekawym wyposażeniem a z racji pokonywania małych odcinków 8-15 km w 90% to na dzień dobry kle kle odpadało. Założenie miałem proste samochód nie starszy niz 10 lat, kolor każdy tylko nie srebrny, silnik 1.8, podgrzewane przednie siedzenia, skórzana tapicerka w kolorze czarnym bądz rudym, climatronic dwustrefowy, multimedialna kierownica oczywiscie wszystko to zapakowane w zgrabnego sedana, choć w tym roku zerkałem juz nawet na kombi ale tu kolejna bariera musiało miec relingi dachowe bo wydawało mi sie ładniejsze niestety widziałem tylko jeden taki egzemplarz w ciągu 8 miesięcy.
Po przewertowaniu kilkakrotnie forum i porównaniu moich oczekiwań z rynkiem padło nie na co innego jak Belle z2005 roku w kolorze srebrnym z silnikiem 2.2 JTS, wszystko na opak niż pisałem powyżej.
No dobra przejdźmy do planów i realizacji:

OBECNIE:

- Samochód odstawiłem dziś do PabloGarage bo wywala błąd P0016 ale mocy mu nie brakuje i nie wydaje żadnych dziwnych odgłosów a po skasowaniu błedu on nadal się pojawia, być może wystarczy płukanka silnika połączona ze zmianą
filtrów i oleju dowiemy się w środę.
- Założenie nowego czujnika parkowania tylniego prawego bo jest zepsuty.
- Delikatna polerka i woskowania
- Zamówienie dywaników i ramki klubowej

PLANY:

- Zmiana zacisków hamulcowych na 4-tłoczkowe
- Przerobienie układu dolotowego na filtr stożkowy w osłonie carbonowej
- Dedykowane felgi szprychowe model 5A6 rozmiar R18model 5A6.jpg
- NAKŁADKI LUSTEREK ALFA ROMEO 159 CHROM
- Nakładki na pedały coś takiego
- Wymiana emblematów

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    95.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    107 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.jpg
    3.jpg
    114.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 4.jpg
    4.jpg
    92.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Super bryczka,i kolejny JTS ...fajnie,powodzenia w modach

Wysłane z mojego LG-H440n

Hej. Xenon jest, jest git.
Emblematy!! Żeby wyglądało jeszcze ładniej :)
Po co chcesz montować stożek?

Chciałbym uzyskać bardziej rasowy dźwięk, w tej sprawie jeszcze poczytam na forum i dopytam Pablo jak to jest z montażem w tym aucie. Jak widzicie brakuje kilku detali, mam nadzieje ze może uda się odkupić od jakiegoś klubowicza bądz poleci ktoś sprzedawce z allegro choćby z emblematami bo jest tego tyle ze nie wiem co wybrać :) Jeśli chodzi o felgi to raczej zdecyduje się jednak na 17 i widziałem na allegro jeszcze takie allegro.pl/felgi-17-5x110-alfa-romeo-giulietta-159-spider-i6772015339.html , allegro.pl/felgi-17-5x110-alfa-romeo-giulietta-159-spider-i6413278126.html

17" bardzo uniwersalne i komfortowe.
Jeśli chodzi o stożek to w 159 filtr umieszczony jest w słabym miejscu i bardzo by się budził. Założyłem K&N i albo jestem głuchy, albo filtr jest zbyt daleko, nic to na dźwięk nie wpłynęło ;/
Ale pochwal się jak zdecydujesz się na montaż.

darko dokładnie takie 17 kupiłem jak te z drugiego linku,ale od ALUCENTER allegro.pl/360-hb-felgi-17-5x...637778719.html ,i wszystko było w porządku z felgami i z dostawą,a fotki możesz podejrzeć w temacie mojej 159

Tez mi się podobają, właśnie odebrałem samochód od Pablo zrobił tylko płukanke silnika, wymienił filtry i olej kazał obserwowac na 90% jest przekonany ze to nie rozrzad tylko czujnik bo w silniku był straszny bałagan. zaraz lukne jak to wyglada u Ciebie i moze sie jednak na nie skusze zamiast czekac na okazyjny zakup modelu 5A6model 5A6.jpg

Ostatnia edycja:
Dawno nie odwiedzałem tego tematu a z racji ze mam wolne to postanowiłem co nieco uzupełnić.
Zakupiłem od kolegi z forum felgi 17 cali Pokaż załącznik 239427 i dokupiłem oponki 225/50/R17 firmy Pireli obecne 16 zostały na zime do których dokupiłem opony Dunlop 215/55/R16 oraz gumowe dywaniki. W czerwcu zrobiłem hamulce tył przód zainwestowałem w nacinane Rotingery z powłoka galwaniczną (na przyszłość tylko gładkie tarcze bo jest różnica w hamowaniu) oczywiście na przód poszły klocki Galfer Sport a na tył zwykłe Brembo, zaciski odswieżone i pomalowane na kolor czerwony. Wymienione oświetlenie w środku na ledowe oraz zakupione akcesoria tuningowe od kolegi z forum + klubowe ramki. Miedzy czasie dokupiłem dwa padnięte czujniki niestety sprzedający sie pomylił i tak zamiast srebrnych dostałem dwa szare i tak już zostało :), dodatkowo zregenerowałem rozrusznik i wymieniłem podnośnik tylnich lewych drzwi przy okazji przyciemniania szyb w samochodzie.
Na wiosnę czeka mnie zabawa z rozrządem jak to opisałem powyżej gdyz check cały czas sie świeci, auto kiepsko wkręca sie na wyższe obroty ale w wakacje przegoniłem ja po autostradzie wiec 215 moze ciut wiecej wyciaga, pod maska nie słychac zadnego grzechotania od łańcucha dlatego tez odłożyłem w czasie ta naprawe od maja zrobilem 7tyś. Pod choinke moja bella dostała wkładkę sportowa K&N i chromowane nakładki na lusterka. Jak tylko pękło 90 tys to zmieniłem świece które udało mi sie kupic w promocyjnej cenie na ori NGK FR5CP, choć po wyjęciu stare wygladąły naprawdę dobrze. To było by na tyle będe musiał tylko dodac kilka zdjec jak w tej chwili prezentuje sie autko.

- - - Updated - - -

Mogę jeszcze dodac ze lepiej jeżdzi mi sie na oponie o szerokosci 215 niz 225 i pewnie bede w niedalekiej przyszłosci chciał wymienic letnie opony na 215/55/R17 lub 215/50/R17

Amortyzatory
Powrót