• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155] Sprzęgło

laska

Nowy
Auto
Była 155 1.8 TS 8V, Jest 166 2.4 20V 175 cv
Witam. Mam mały problem. Jade sobie wczoraj jak to zwykle... Zatrzymałem się na czerwonym puściłem sprzęgło a tu lipa pedał został w podłodze... Skrzynia biegów cała była mokra od płynu hamulcowego. Zawiozłem autko do aso fiata stwierdzili ze poszedł jakiś siłownik. chciałem zapytać czy ten siłownik to naprawde taki deficytowy towar że powiedzieli mi ze muszą go z włoch ściągnąć i potrwa to tydzień czy chcą mnie w butelke nabić?

poszedł Ci wysprzęglik. Ja kupiłem go do TS 16V od ręki w sklepie fiata

poszedł Ci wysprzęglik. Ja kupiłem go do TS 16V od ręki w sklepie fiata

Wiesz nie znam się aż tak może to i wysprzęglik... Widziałem jak gość to wykręcał. Ta część była z przodu pod akumulatorem. Tam jest ten wysprzęglik???

Wiesz nie znam się aż tak może to i wysprzęglik... Widziałem jak gość to wykręcał. Ta część była z przodu pod akumulatorem. Tam jest ten wysprzęglik???

Tak.

PS: Ile w ASO krzyczą za ten wysprzeglik do twojej alfy ??

Jeśli to jest to co myślę, to mam. Zamieszcze foto.

jak na cenę z aso to chyba nie tak dużo powiedzieli ;)

Ja za swój płaciłem około 140zł jeżeli dobrze pamiętam

jak na cenę z aso to chyba nie tak dużo powiedzieli ;)

Ja za swój płaciłem około 140zł jeżeli dobrze pamiętam

No cena nie jest jakaś wygórowana. Oby tylko nie uległa zmianie. tylko wkurza mnie że niema tego na miejscu tylko z włoch muszą ściągać. Mieli dzisiaj jakiś ale nie pasował...

zdarza się tak że części nie ma w bielsku i trzeba zamówić z włoch , tak się zdarza przy naszych już starych autach. Koniec końców nie ma się co tym przejmować to normalna procedura , możesz się tylko cieszyć że przyjdzie prawdziwe ricambi originali:D A tak na marginesie ile będzie w aso kosztować wymiana wysprzęglika ?

No i zdziwienie okropne. O 16-tej zadzwoniła miła pani i powiedziała że autko gotowe... zapłaciłem za wszystko 183 zł Ale nie potrafili mi wytłumaczyć skąd się wzią ten wysprzęglik jak jeszcze rano mówili że z włoch muszą ściągać i będzie 216 zł kosztował.....

Pojechali do najbliższej hurtowni, kupili zamiennik, założyli o gra gitara ;)

Wilk syty i owca cała

Do AR 155 są dwa rodzaje wysprzęglnika ja mam tą droższą wersję ale i tak zapłaciłem ok 105zl. Troszki drogawo tam u Was w N.S. Z drugiej strony 216 zyla to niezłą przycinkę by na Tobie mieli

Ostatnia edycja:
Dzisiaj przedpołudniem odwożąc synia do babci pedał sprzęgła wlazł w podłogę i już nie powrócił.Jakoś się doturlałem do dziadków /prawie jak kłowa skrzynia biegów :-) /,ale jak Bella postała parę godzin to już nie udało się wbić żadnego biegu.Byłem w ASO Fiata i mają wysprzęglik do Marei,więc zobaczymy jaka będzie jutro diagnoza mojego Rysia mechanika.Ja obstawiam wysprzęglik,a on,że łożysko wyciskowe zakleszczyło się w słoneczku i wszystko do wymiany :-( To mnie pocieszył.
Rano Bella "na sznurku" pojedzie do Fiata to się okaże.

ja miałem tak 2x zawsze był wysprzeglik, koszt zestawu naprawczego to grosze i trosze roboty

No i zdziwienie okropne. O 16-tej zadzwoniła miła pani i powiedziała że autko gotowe... zapłaciłem za wszystko 183 zł Ale nie potrafili mi wytłumaczyć skąd się wzią ten wysprzęglik jak jeszcze rano mówili że z włoch muszą ściągać i będzie 216 zł kosztował.....
Wymienili gumki uszczelniające za 10 zł ot i cała prawda. Nowy wysprzęglik do Twojego auta można kupić w każdej większej hurtowni motoryzacyjnej

Gdzie kupujecie te gumki uszczelniające i jak taki zestaw się nazywa? Ma jakiś numer?

No i bulba.Bella została dociągnieta do ASO.Przyszło mi do głowy żeby końcem buta podnieść pedał sprzęgła.I jakie było mije zdziwienie kiedy po podniesieniu go do góry wszystko wróciło do normy.Sprzęgło hula,biegi wchodzą,ale przy wciśnięciu na max do podłogi tak jakby coś ocierało,stukało,pukało... Zostawiłem "na obserwację" Rysiowi :-(

Wysprzęglik wymieniony + płyn i sprzęgło jak nowe :-)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót