• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Sprzęgło :(

T

Tfaruk

Guest
Witam!
Niestety dzisiaj Alfa się popsuła :(
Chciałbym się dowiedzieć co mogło się stać. Czekałem na czerwonym na sprzęgle, ruszam i nie mogę zmienić biegu. Mogę wrzucić bieg na wyłączonym silniku, gdy włączam silnik nie mogę wbić żadnego biegu :/ Pedał sprzęgła normalnie chodzi...
Poszło sprzęgło, docisk, czy koło dwumasowe?
Dziękuję za pomoc

Witam.
Najprawdopodobniej sprzęgło się skończyło.
Koło dwu masowe ma inne objawy, a w Twoim przypadku najprawdopodobniej padł całkowicie docisk i nie wysprzęgla do końca.

Dodatkowo gdy na włączonym silniku jest założony bieg mogę normalnie ruszyć.

Zamontowałem nowe sprzegło, docisk i wysprzęglik 2,5 miesiaca temu. Wytrzymalo 2 miesiace, było produkcji Valeo. Miałem bardzo podobne objawy, na wylączonym silniku wszystkie biegi wchodziły elegancko, na włączonym bardzo duży opór i zgrzyty na wstecznym. Musialem kupic 2 komplet i teraz jest wszystko wporzadku.

A jeśli chcesz włączyć bieg bieg na zapalonym silniku to zgrzyta, czy nie?
Zrób jeszcze taki eksperyment: na wyłączonym silniku włącz 1, potem wciskając pedał sprzęgła uruchom silnik i spróbuj ruszyć. Napisz, co się wtedy dzieje.

Teraz czekam na odpowiedz Intercarsu czy uznaja reklamacje. To musiała byc jakas wada fabryczna bo niemożliwe zeby zajezdzic sprzegło po 3000km...

Ostatnia edycja:
A jeśli chcesz włączyć bieg bieg na zapalonym silniku to zgrzyta, czy nie?
Zrób jeszcze taki eksperyment: na wyłączonym silniku włącz 1, potem wciskając pedał sprzęgła uruchom silnik i spróbuj ruszyć. Napisz, co się wtedy dzieje.

Jeżeli na zapalonym silniku próbuję włączyć bieg to nic nie zgrzyta, po prostu nie wchodzi - jest duży opór - nie próbowałem wciskać go na chama.

Jeżeli na wyłączonym włącze bieg - np. drugi, zapalę silnik to normalnie mogę jechać - wczoraj przejechałem tak 3 km do domu....

A czujesz jakies wibracje czy inne objawy na pedale sprzegla? Chodzi jak chodzilo czy ciezej?

A czujesz jakies wibracje czy inne objawy na pedale sprzegla? Chodzi jak chodzilo czy ciezej?

Ciężko mi powiedzieć - nie zauważyłem czegoś takiego. Z tego co wyczytałem to prawdopodobnie poszedł docisk - więc pewnie wymienię całe sprzęgło :/

To możliwe, żeby w aucie z przebiegiem 140 000 poszło sprzęgło ??? Autem jeździła wcześniej kobieta, więc może to przez to :P

Eeee a nie bylo wymieniane od poczatku? To juz czas.. ale to zalezy od tego jak kto prowadzi(czy na swiatlach stoi na biegu itd).. ja w swojej wymienialem jak na liczniku mialem 185tys ale wydaje mi sie ze juz wczesniej bylo wymieniane.. na jakas uzywke poniewaz wszystko bylo OK i nagle tak.. lozysko pekniete w 3 miejscach i koniec wykladziny..
Ew moze jeszcze sprawdz 'wysprzęglik'

mnie tez czeka taka operacja jaki przewidywany koszt naprawy?? mi powiedzieli ze na swoim jeszcze troszke posmigam ale mam sie z tym liczyc

ja zapłaciłem za kompletne sprzęgło + docisk (Valeo) + wysprzęglik = 550zl + robocizna

ja zapłaciłem za kompletne sprzęgło + docisk (Valeo) + wysprzęglik = 550zl + robocizna

A gdzie kupowałeś??

U mnie wysprzęglik był wymieniany ponieważ pedał zostawał w podłodze.

Co do sprzęgła to nie było ono nigdy wymieniane...

No nic trzeba będzie się wykosztować :) Ile może kosztować wymiana sprzęgła?

nie ja kupowałem tylko mechanik ale w Intercarsie kupował

We Wrocławiu za wymianę krzyczą 400-500zł w JTD 2,4, ale w 1,9 może jest prościej.

Sprzęgło zakupione - kupiłem sprzęgło Valeo za 600 złotych - oczywiście nówkę. Za wymianę zapłacę w granicach 300-350 złotych... Czyli ok. 1000 złotych trzeba sobie przygotować przy tej usterce :/

u mojej dziewczyny sprzeglo + robota 700zl mechanik sam kupil Valeo, moze nie mechanik bo to dobry przyjaciel

Ps szukamy nastepnej alfy, chetnie 156, chyba ze cos 166 fajnego sie znajdzie. Moze ktos cos widzial ciekawego. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Jak stoisz na czerwonym na sprzęgle to się nie dziwie ze je spaliłeś

No kolego to teraz się popisałeś :) Na bank spaliłem sprzęgło przez to, że na czerwonym stałem na sprzęgle.... Jak stoje na światłach jako pierwszy przeważnie robię to na biegu, żeby później móc szybko i sprawnie ruszyć i nie blokować skrzyżowania - nagminna rzecz w Polsce.

Amortyzatory
Powrót