Sprzęgło wysoko bierze

m4tinez

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL
Witam
Czytałem już o tym ale na przykładzie alfy 155 i nie wiem czy w 147 jest tak samo ale do rzeczy, otóż chciałbym się zapytać czy w alfie 147 jest możliwość jakiejkolwiek regulacji wysokości brania sprzęgła czy nie ?
Bo mam takie problem że sprzęgło bierze mi wysoko, i nie wiem czy jest jakaś możliwość obniżenia tej wysokości czy pozostaje tylko wymiana sprzęgła ?
Chciałbym do zimy pojeździć na tym sprzęgle, więc dlatego pytam.

Pozdrawiam

Widzę, że masz 1,6 TS, więc sprzęgło masz hydrauliczne z centralnym wysprzęglikiem stanowiącym jedną całość z łożyskiem wyciskowym.
Regulacji żadnej nie ma.
One tak biorą trochę wyżej, więc wcale nie znaczy, że sprzęgło Ci się kończy.
Jak się nie ślizga i jest mocne to rozważ konieczność wymiany.

przy hydraulice martw się dopiero jak będzie brało przy samej podłodze

To w hydraulice jest na odwrót jak w mechanicznym ?
Bo z tego co wiem ,to w mechanicznym systemie sterowania sprzęgłem to ponoć jest tak że im wyżej sprzęgło bierze tym bardziej jest zużyte, ale tamo oczywiście można to podciągnąć na mocowaniu na skrzyni.
U mnie jest tak że bierze ale słabo od trochę ponad połowę a potem tak nagle zasprzęgla.
Trzeba naprawdę wolno ruszać samochodem i starannie zmieniać biegi by autem nie szarpło.

A pytem bo poprzednio autem 2 lata jeździła i temu mi sie wydaje ze sprzeglo tak dziwnie chodzi, bo u brata w tym samym motorze bierze od polowy elegancko :)

Ostatnia edycja:
Sprzęgło ci siada (tarcza sprzęgła) . Elementy cierne są ok ale pomiędzy okładzinami są takie sprężyny rozpierające elementy cierne i one są uszkodzone. Odpowiadają one za gładkie branie sprzęgła. Jak są uszkodzone to jak popuszczasz to jest nagłe zasprzęglenie zamiast delikatnego poślizgu.

U mnie jest tak że bierze ale słabo od trochę ponad połowę a potem tak nagle zasprzęgla.

pomiędzy okładzinami są takie sprężyny rozpierające elementy cierne i one są uszkodzone
skoro bierze delikatnie to sprężyny w tym momencie są już obciążone więc raczej są ok albo jeśli są zużyte to i tak nie jest to objaw samych sprężyn. ja stawiał bym na całość, tzn zużyta okładzina tarczy plus wyrobiony docisk. może być jeszcze zatarcie się prowadzenia łożyska sprzęgła na tzw. kominku czyli tulei wałka skrzyni biegów co jest niestety częste w alfach i fiatach (przynajmniej jtd) i wtedy może "nagle" zasprzęglać napęd

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź.
W nastepnym tygodniu zawożę auto do mechanika na wymianę wariatora+paska(co jest opisane w innym wątku) więc powiem mu żeby na to zobaczył.]
Niestety aktualnie funduszy brak więc mam nadzieję że sprzęgło wytrzymie jeszcze z 2 miesiące.
Pozdrawiam

Nie ma żadnej możliwości regulacji sprzęgła.
Jeżeli sprzęgło zacznie brać wysoko, trzeba je wymienić, najlepiej razem z wysprzęglikiem.

Jak wysprzęglik jest w środku to go wymieniamy razem ze sprzęgłem bo jak siądzie to kolejne zrzucanie skrzyni jak na zewnątrz to można sobie darować dopóki chodzi to nie ma co ruszać.

Amortyzatory
Powrót