• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Sprzęgło w 156?

D

Derwisz

Guest
Witam.

Chyba sprzęgło w moim wozie pada, chociaż przy tym przebiegu to powinno być normalne (przejechane 200 tkm). Objaw - przy wciśniętym sprzęgle słychać taki wyraźny metaliczny szum. Teraz pytanie do kolegów - macie doświadczenia z wymianą, na co wymienić? a w ogóle to co tam jest do wymiany? na jakie koszty trzeba się przygotować?

Pozdrawiam

Może to być łozysko oporowe

Ale jak łożysko pada, to czy sprzęgło nie będzie tez do wymiany?
Czuje że jest takie płytkie, chociaż nic się nie ślizga.

Jak rozbierzesz to napewno będzie widać czy tarcza jest do wymiany czy nie ale chyba napewno łożysko trzebawymienic

Nie, sam się za to nie będę brał. Mam warsztat, który zna się na AR, a w 156 w szczególności. (były serwis jednego zespołu byłego pucharu AR :D ) Znają się Panowie na swojej pracy i mam do nich zaufanie, tak że muszę ich niestety odwiedzić.

Podepnę się pod temat.
Kiedy odpalam zimny samochód (np. po nocy) gdy mam wciśnięty pedał sprzęgła słychać delikatny szum, nie jest to pisk, ale słyszalny szum. Objaw mija po przejechaniu już 1km i później już go nie ma, aż do momentu kiedy samochód postoi parę godzin.
Dodam, że sprzęgło działa bez zarzutu, tak jak 50.000km temu, wysprzęgla dobrze, biegi nie haczą.
Co Waszym zdaniem się dzieje? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Proszę o pomoc i poradę.
Pozdrawiam.
- Rafał

Jeśli zaczyna szumieć gdy wciśniesz pedał sprzęgła to musi to być albo łożysko oporowe, albo łożysko wałka sprzęgłowego. Ja bym na razie nic nie robił, dopóki jest to delikatny szum tylko na zimnym silniku. Trzeba by to jednak uważnie obserwować.

Raczej łożysko oporowe, bo łożysko wałka sprzęgłowego daje znać głównie na puszczonym sprzęgle. Ale jak napisał SG0240 na razie nie ruszaj.

emzet156 napisał:
Raczej łożysko oporowe, bo łożysko wałka sprzęgłowego daje znać głównie na puszczonym sprzęgle.
Dzięki za informacje.
emzet156 napisał:
Ale jak napisał SG0240 na razie nie ruszaj.
Czyli mogę tak na razie jeździć? Hm... ciekawe jak długo...
Pozdrawiam.
- Rafał

emzet156 napisał:
Raczej łożysko oporowe, bo łożysko wałka sprzęgłowego daje znać głównie na puszczonym sprzęgle. Ale jak napisał SG0240 na razie nie ruszaj.
Pisząc o łożysku wałka sprzęgłowego miałem na myśli łożysko, które jest wciśnięte w koło zamachowe, a nie to w skrzyni biegów.
Jeżeli sprzęgło naciśniesz tylko trochę ale nie do końca to wtedy działa tylko łożysko wyciskowe i jeżeli wtedy będzie szumieć to już wiesz, że to właśnie ono. Łozysko wałka działa tylko wtedy kiedy sprzęgło jest całkowicie wciśnięte.

Amortyzatory
Powrót