• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Sprzeglo SELESPEED a T.S ?

GoNiuS

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT
Mam pytanie czy sprzeglo z Selespeeda i 2.0 T.S sa takie same ? na oko widac ze tak a jak to jest w praktyce ? wie ktos cos ? bo chyba musze kupic :(.

---------- Post added 13-03-2012 at 07:51 ---------- Previous post was 12-03-2012 at 23:24 ----------

Nikt nic nie wie ? w Intercars nie widze nic do SS.

wsteczny nie zawsze wchodzi a jak wejdzie to szarpnie az autem. Kalibracja sprzegla by cos dala ?

jezeli nie robiles jeszcze to jest szansa ze tak. Ale powiem ci ze u mnie tez czasami tak jest ze szarpnie a sprzeglo mam dobre.

Zrobie kalibracje tego sprzegla jak nie pomoze to czeka wymiana sprzegla :( Tylko czy sprzeglo z 2.0 T.S jest takie same jak z SS

Pewnie potencjometr na aktywatorze trzeba wyregulować i będzie dobrze, ja tez tak miałem że nie wskakiwała mi 5 i R i migała kontrolka skrzyni na wyświetlaczu. Regulacja pomogła.

kolego a jak go wyregulowac i gdzie on jest dokladnie ? Moze pomoze to na moj problem z wyskakujaca dwojka (podczas zmniejszania predkosci, przy redukcji biegow gdy zredukuja sie do dwojki i potem chce sie przygazowac na dwojce to trzeba wrzucic na luz i dopiero bieg bo inaczej nie wskoczy. W gore jest idealnie nie ma zadnych problemow)

kolego a jak go wyregulowac i gdzie on jest dokladnie ? Moze pomoze to na moj problem z wyskakujaca dwojka (podczas zmniejszania predkosci, przy redukcji biegow gdy zredukuja sie do dwojki i potem chce sie przygazowac na dwojce to trzeba wrzucic na luz i dopiero bieg bo inaczej nie wskoczy. W gore jest idealnie nie ma zadnych problemow)

U ciebie to być może sprzęgiełko by trzeba było wyregulować. Tego potencjometru sam nie regulowałem tylko zrobił to mechanik za pomocą jakiegoś przyrządu elektronicznego Magneti Marelli. Powiem Ci tylko że gdzieś na aktywatorze koleś grzebał z komputerkiem, pewnie nie znając parametrów sam też nie wiele byś wskórał. Tak więc trzeba poszukać jakiegoś kumatego fachmana. Ale u mnie chodziło o 5 i R i tylko przerzucał od 1-4 już na 5 pikał sygnał i na wyświetlaczu pulsacyjnie migała.

sprzeglo mam wlasnie ustawione dobrze. I nie dzieje sie to zawsze, ostatnio nie dzialo sie nic przez jakis tydzien a wczoraj znowu raz sie tak stalo. I tak samo zaczyna mrugac na wyswietlaczu i pikac

dalej nikt nie wie czy sprzeglo w T.s takie same jak w SS ? kalibracje sprzegla postaram sie zrobic w wekend i napisze co i jak.

Z tego co ogladalem po katalogach to raczej jest to samo
Tarcza ma sr.230 i 20 zebow
tylko przy zestawie bedzie roznica od zwyklej wersji taka ze SS ma lozysko a zwykly ts ma zintegrowane z wysprzeglikiem

No to pieknie lozysko wiem ze inne takie jak w tych starszych T.S jak u mnie w 145. To koszt nie powinien byc duzy sprzegla

Sprzęgło kompletne do selespeeda kosztuje w granicach 700 zł/ ale czy jest takie samo jak w zwykłym TS 2.0 to nie wiem.

kolega Darek2116 pisze ze powinny byc te same mam nadzieje bo czeka mnie chyba wymiana.

W razie czegos mozemy looknac bez stresu na jedno i drugie z bliska
jest w czym wybierac

Bardzo sie ciesze. Jak przyjdzie czas na kupno sprzegla to odezwe sie zobaczymy czy jest to samo czy cos innego :)

Witajcie jestem po kalibracji sprzegla i bylo 33 z groszem to zrobilem na 28.2mm i co dupa biegi wyskakiwaly na postoju 1 i R wiec zrobilem na 32mm i lepiej nie bedzie czyli co sprzeglo do wymiany ?

Nikt nic nie wie? Te biegi wyskakiwaly 1 i R ustawione na 28.2 bo czulem ze sprzeglo ciagnie... I Dalem 32mm jest lepej nie wyskakuja ale wsteczny dalej ze zgrzytem lub wogule nie wchodzi.

A już wymieniałeś kiedyś w niej sprzęgło? U mnie też nie wrzucała 1 a R też czasami słabo. Kilka razy stałem na światłach jak dupa, oczywiście mechanik nie był łaskaw poinformować że sprzęgło powiedziało papa.
Ustawili mi ile mogli w drugim zakładzie, ale to też nie pomogło. Mechanik sugerował aby wrzucać bieg przy wyższych obrotach, wtedy łatwiej niby wchodzą. Ale po kilku staniach na światłach i trąbieniu wkór@*%&ch kierowców, sam się wk..#@* em i zmieniłem na nowe to sprzęgło. Zawsze musiałem ruszać na światłach z 2 a czasami i z 2 nie chciała załapać. Tym bardziej że to selespeed. Zmieniłem i jak ręką odjął. Więc kto wie, być może u Ciebie też się już sprzęgło maksymalne zużyło. Tym bardziej dostaje w pupę jak dużo jeździsz po mieście, ech zużywa się i tyle. Możesz się z tym jeszcze pewnie trochę pomęczyć, jak było w moim przypadku, ale jak będzie coraz gorzej to raczej sprzęgiełko do wymiany.

Amortyzatory
Powrót