• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Sprzęgło problem (filmik)

Saander

Nowy
Auto
Była 156 FL 2,4 JTD 175KM, jest 159 2,4 200KM
Witam,

Może ktoś miał podobny problem i mi pomoże. Przy puszczaniu sprzęgła do około połowy zaczyna mocno zgrzytać (załączam filmik). Biegi wchodzą dobrze, sprzęgło nie ma luzów.
Mój mechanik aktualnie jest na urlopie do 15 sierpnia, mogę tak jeździć czy narobię więcej szkód?
Kompletne sprzęgło będzie do wymiany?

Bez zrzucenia skrzyni to i tak zgadywanki ale ja bym obstawiał dwumas i niestety ale jeżdżąc z rozpadającym się kołem dwumasowym możesz narobić poważnych szkód - miałem coś podobnego w 10v jednak przy w pełni wciśniętym sprzęgle - opisywał już parokrotnie skutki.

Witam.
Nachyl się pod auto miałem podobny dźwięk, przynajmniej jak na filmiku i okazało się że poszło mocowanie wydechu przez co przy puszczaniu sprzęgła wydech wpadał w wibrację i uderzał o karoserię.
No chyba że ewidentnie dźwięk idzie ze sprzęgła.
pozdro
krzyzie

Tyrkanie które ucicha po wciśnięciu pedału sprzęgła to oznacza problem z łożyskiem oporowym. U mnie terkota od 15k km i puki sprzęgło bierze dobrze to nie robię nic :)

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Tak jak kolega wyżej napisał po wciśnięciu sprzęgła do końca zgrzytanie ucicha. Sprzęgło chodzi dobrze, autem nie telepie, zbiera się z niskich obrotów bez problemów. Sprawdzę jeszcze to mocowanie wydechu, jednak zdaję się, że to raczej wina sprzęgła.

Radzę sprawdzić olej w skrzyni.Może masz jakiś wyciek?

Ostatnia edycja:
Mi się wydaje że to koło dwumasowe tak wali. Łożysko jest dużo cichsze i bardziej jakby terkocze.

Żeby zakończyć temat, do wymiany było koło dwumasowe. Oczywiście weszło również nowe kompletne sprzęgło.

Amortyzatory
Powrót