• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Sprzęgło czy skrzynia

Naitsabes

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156
Gdy wrzucam wsteczny i przy gwałtownym cofaniu, lub wyższych obrotach wyrzuca mi bieg wsteczny, mowa tu o alfie 156. Rok temu mialem zmieniane sprzęgło firmy valeo, mam wrażenie ze to sprzęgło opadlo, i pedał łapie bardzo nisko, ale jest i czuc ze sprzęgło dziala dobrze ( bylo odpowietrzane ale zostalo nadal na tej samej pozycji ). Jakie przyczyną moze byc tak opadnięte sprzęgło! ( Dodam ze wszystkie inne biegi chodzą bez zastrzeżeń) i dlaczego przy wstecznym wyrzuca mi bieg, czy to moze byc ze sobą powiązane ?

- - - Updated - - -

Gdy wrzucam wsteczny i przy gwałtownym cofaniu, lub wyższych obrotach wyrzuca mi bieg wsteczny, mowa tu o alfie 156. Rok temu mialem zmieniane sprzęgło firmy valeo, mam wrażenie ze to sprzęgło opadlo, i pedał łapie bardzo nisko, ale jest i czuc ze sprzęgło dziala dobrze ( bylo odpowietrzane ale zostalo nadal na tej samej pozycji ). Jakie przyczyną moze byc tak opadnięte sprzęgło! ( Dodam ze wszystkie inne biegi chodzą bez zastrzeżeń) i dlaczego przy wstecznym wyrzuca mi bieg, czy to moze byc ze sobą powiązane ?

dodam ze skrzynia 6cio biegowa :)

Na 99% wypadanie biegu nie jest powiązane ze sprzęgłem.
Co do opadania- nie pękła Ci sprężynka pod pedałem?

Tak jak kolega wyżej, biegi nie wypadają przez sprzęgło. Jedynym wytłumaczeniem może być ze biegu nie wrzucisz do końca ale jeśli wbijasz ten wsteczny do końca i nadal wyskakuje to przyjrzyj się skrzyni biegów.

Ok, zajrzę pod sprzęgło moze i ta sprężynka

- - - Updated - - -

Co do wstecznego, wchodzi do końca, chodź czasami by wrzucić trzeba troszke przestawić auto dac na 1 troszkę do przodu i wchodzi jak w masło, jak spokojnie cofam z lekko wciśniętym sprzęgłem nie wyrzuca, gdy puszcze cwlkowicie wyrzuci.

Wyrobiły się widocznie elementy w skrzyni "przytrzymujace" pierścień w skrzyni na kole zębatym biegu wstecznego. Przy puszczeniu sprzęgła, jak dostanie więcej momentu, to zrzuca pierścień.

Zależy co masz wewnątrz zapsute i co wymaga wymiany. Robocizna pewnie 600+.

Amortyzatory
Powrót