[145] Sprzęgło bierze bardzo nisko

Wox

Nowy
Auto
ALFA romeo 96 rocznik silnik 1.7 z gazem
Witam szanownych forumowiczów dzis rano dziwna sprawa sie stala a mianowicie sprzeglo zaczelo brac bardzo nisko to znaczy przy wrzuceniu biegu wystarczy dosłownie lekko puścić i juz ciągnie i dziwne drgania na pedale i momentami jak by wpadalo co to może byc
Wojtek Krakow

Obejrzyj sobie pompę sprzęgła przy pedale, czy ta gumka mocująca się nie wyrobiła. Sprzęgło kompletne miałeś robione?

Nie wiem ale dzis mi calkiem wpadlo odstawilem do mechanika

Wojtek Krakow

Zobaczymy jaka będzie diagnoza
Wojtek Krakow

Niestety cale sprzęgło do wymiany
Wojtek Krakow

Ale mój mechanik stanol na glowie i znalazł nowe ale 1000 zeta będzie w plecy
Wojtek Krakow

Okazalo sie ze musza wyciągać caly motor bo nie dojdą doo sprzegla inaczej ktos cos wie na ten temat
Wojtek Krakow

Dodano po 12 minutes:

Cena wzrosła do 1500
Wojtek Krakow

Ostatnia edycja:
Czy Ty przypadkiem nie masz problemu tylko z wysprzeglikiem ?

Nie rozsypalo sie wszystko w pierony bylem u mechanika jak wyciągnęli silnik i stare sprzęgło masakra
Wojtek Krakow

1500 zł za wymianę sprzęgła z częściami? To ile oni biorą za robotę, ponad 1000 zł? Bo kompletne sprzęgło można dostać już poniżej 500 zł... Nie wiem jak w boxerze ale w TS'ie nawet skrzyni nie musiałem wyciągać do wymiany, podejrzewam że wystarczy skrzynie samą odkręcić.

Obcja pierwsza byla 800 do tysiąca ale okazało sie ze się nie dostanom i za wyciagniecie silnika doliczyli 500 zl i ze podobno w alfie 145 1.7 16v boxer tak jest bo nie ma dostępu
Wojtek Krakow

No to ja juz nie wiem teraz sie okazalo ze zle sprzęgło zamówili nosz krew mnie zaleje
Wojtek Krakow

Cos mi się wydaje ze czas sie rozstać z moja 145
Wojtek Krakow

Dzwonil jeszcze mechanik i jakas lapa wysprzeglika i jajas tuleja jest do wymiany zwariuje chyba
Wojtek Krakow

Ręce opadają poprostu zawsze mnie ratowali jak cos bylo nie tak a tu takie jaja
Wojtek Krakow

Teraz jakas tulejka na której jest łożysko sprzęgła nie mogą takiej dostać nigdzie
Wojtek Krakow

Tak zrobię dzis ja zabieram
Wojtek Krakow

jak masz kanał i garaż to pytam ojca jak on to wymieniał może sam sobie to ogarniesz

Wox, zrób wywiad u innych mechaników. Zadzwoń na Saską tam Ci powiedzą czy faktycznie 3ba silnik wyjmować. Ten Twój spec miał wcześniej do czynienia z Alfami?

Podobno robił przynajmniej tak twierdzi ale tego nie jestem pewny
Wojtek Krakow

Nie bede oceniał gościa bo go nie znam ale ceny ma jak w ASO, 3 lata temu wymieniałem u siebie w 1.4bx i zapłaciłem za sprzęgło Valeo 390zł(po zniżkach) _+ wymiana 250zł
Pzdr
P.S.
Znajdz innego mechanika....

Amortyzatory
Powrót