[159] sprzęgło alternatora - objawy itp

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Wymieniał ktoś z Was sprzęgło alternatora?
Podczas rozruchu słychać jakby klepanie kosy (kto mieszka na wsi ten wie o co chodzi), innymi słowy mówiąc to stukanie blachą o blachę. Powiedziano mi, że to sprzęgło alternatora. Mieliście do czynienia z podobną awarią?
Sprzęgło już kupione i czeka na wymianę, ale w gwoli ścisłości chciałem jeszcze zapytać czy ktoś się z tym spotkał.
Mój przypadek to 159 1.9 JTDm 16V.
Pozdrawiam.
- Rafał

w weekend wymienione :)
150zł + 40zł robota.

Przy odpaleniu w końcówce taki zgrzyt było słychać.

Nazywają to sprzęgiełko alternatora albo koło pasowe alternatora.

U mnie zgrzytu nie słychać, tylko takie klepanie...
Ja kupiłem chyba jakieś tańsze bo 120zł z wysyłką.
Pozdrawiam.
- Rafał

Teraz ceny chyba spadły. We wrześniu ub. roku zapłaciłem niecałe 150 zł. Moje akurat nie klepało, tylko łożysko szumiało. Do wymiany z tego co pamiętam potrzebowałem jakiś spline. No i trzeba zdemontować alternator, ale w 16V to bajka :)

U mnie zgrzytu nie słychać, tylko takie klepanie...
Ja kupiłem chyba jakieś tańsze bo 120zł z wysyłką.
Pozdrawiam.
- Rafał

Pewnie mechanik jak zwykle przytulił kilka PLNów jak zamawiał część - normalka.
Ale jak coś... to On się buja z reklamacjami itd itp. Ja mam spokój ;)

Oby to było to u Ciebie.

Rafał - potwierdzam, przy sprzęgiełku podczas odpalenia masz takie 'klepnięcie'. U mnie było pojedyncze - sprzęgiełko jeszcze spokojnie dawało radę (sprawdzane), ale i tak poszło do wymiany jak alternator się poddał ;-)

Rafał - potwierdzam, przy sprzęgiełku podczas odpalenia masz takie 'klepnięcie'. U mnie było pojedyncze - sprzęgiełko jeszcze spokojnie dawało radę (sprawdzane), ale i tak poszło do wymiany jak alternator się poddał ;-)
Po wymianie problem ustąpił?
Pozdrawiam.
- Rafał

Po wymianie problem ustąpił?
Pozdrawiam.
- Rafał
Tak - teraz zero metalicznych pobrzęków przy odpalaniu (niezależnie od tego czy ciepło, czy zimno, czy silnik rozgrzany czy całkowicie wystudzony).
Natomiast awaria alternatora "wymusiła" zmianę całego zestawu, więc ciężko mi porównać do czystej wymiany tylko sprzęgiełka.

Dzięki serath, odstawiam Alfę do znajomego mechanika jak tylko będzie miał wolny warsztat. Ogarnąłbym to i sam, ale cierpię na TBC ;)
Pozdrawiam.
- Rafal

Dzięki serath, odstawiam Alfę do znajomego mechanika jak tylko będzie miał wolny warsztat. Ogarnąłbym to i sam, ale cierpię na TBC ;)
Pozdrawiam.
- Rafal

Witam a to zgrzytanie miałes przewaznie na zimnym silniku ? Bo ja mam chyba cos podobnego przewaznie przy zimnym silniku szurało a w momencie kiedy przestało był jakby taki wskok pukniecie czy zgrzyt mocniejszy lekko swiatła przygasają i jest wtedy ok jeszcze zauwazyłem ze jak pojade na wysokich obrotach to zapali sie kontrolka ładowania czyli raczej to.Na poczatku za pierwszym razem stawiałem na rozrusznik ze sie zawiesza bendix na kole dwumasowym ale po czestrzym pojawianiu sie tego i tych wszystkich spostrzezeniach pomyslałem ze to takze moze byc sprzegiełko a więc napisz czy miałes podobne objawy albo ktos z forumowiczów Pozdrawiam

A ja mam takie objawy że podczas odpalenia auta słyszę 1 swkundowy pisk jakby paska.. Rozrząd zrobiony i pasek wiwloklinowy nowy.. Mechanik stawiał na pasek klimy ale przy wył. było to samo.. Więc zdiagnozować sprzęgiełko alternatora.. Mieliście też takie objawy?

Odpalałeś bez paska pk?

Odpalalem normalnie... Raz czy kilka razy na wyłączonej klimie że środka auta.. No i nie zawsze ale często jest 1 swkundowy pisk... Mechanik stawia na sprzęgiełko alternatora.

Odpalalem normalnie... Raz czy kilka razy na wyłączonej klimie że środka auta.. No i nie zawsze ale często jest 1 swkundowy pisk... Mechanik stawia na sprzęgiełko alternatora.

Mialem to samo, wymiana sprzęgiełka + nowy Pasek pomogła.

Amortyzatory
Powrót